Πέμπτη 14 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα πάλης ενάντια στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων

Ανακοίνωση με αφορμή την αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση δημάρχων για τη λειτουργία ΣΜΑ

Αποπροσανατολιστική χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ την αντιπαράθεση μερίδας δημάρχων της Ηπείρου για τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και την επικείμενη αύξηση των δημοτικών τελών που συνεπάγεται η ανάθεσή τους σε ιδιώτη.

«Για κάθε στάδιο της επεξεργασίας των απορριμμάτων που τίθεται σε εφαρμογή, έρχεται και ένας καινούριος λογαριασμός στον λαό», σημειώνει η ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι «το πρόβλημα για τους δημάρχους είναι ποιος θα έχει την ευθύνη της ανάθεσης σε ιδιώτη της λειτουργίας των ΣΜΑ και όχι η λειτουργία και διαχείρισή τους από δημόσιο φορέα με την κατάλληλη στελέχωση από μόνιμο προσωπικό».

Σύμφωνα με μελέτη του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου (ΦΟΔΣΑ), στον οποίο ανήκουν και οι 18 δήμοι της περιφέρειας, το κόστος από την ανάθεση σε ιδιώτη της λειτουργίας των ΣΜΑ διαμορφώνεται σε 23,02 ευρώ/τόνο, ποσό που έρχεται να προστεθεί στα 50 ευρώ/τόνο που καταβάλλουν οι δήμοι στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Ελευθεροχώρι υπό τη διαχείριση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

«Αυτόν το νέο λογαριασμό που θα επιβαρύνει τους δήμους, οι δήμαρχοι που ήξεραν ότι θα έρθει το έκρυβαν», τονίζει η Οργάνωση του Κόμματος, ενώ σήμερα με διάφορες προφάσεις διαφοροποιούνται προτείνοντας ως εναλλακτική ξεχωριστό ΦΟΔΣΑ στον νομό Ιωαννίνων ή κατά δήμο. Στην αντιπαράθεση παρεμβαίνει και η Περιφέρεια Ηπείρου με «συμβιβαστική» λύση, τη μετατροπή του ΦΟΔΣΑ σε Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο με τη συμμετοχή της, μαζί με τους δήμους κατά το παράδειγμα της Αττικής.

Η ανακοίνωση αναδεικνύει ότι «το κύριο πρόβλημα είναι η ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης απορριμμάτων», τονίζοντας ότι «ο καβγάς καμία σχέση δεν έχει με την υπεράσπιση των λαϊκών εισοδημάτων και την προστασία του περιβάλλοντος».

«Απέναντι λοιπόν σε αυτή την πολιτική της αστικής τάξης, το ΚΚΕ προβάλλει ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο αιτημάτων για άμεση διεκδίκηση και πάλη με προμετωπίδα ποιος θα διαχειριστεί τα απορρίμματα, με ποιον τρόπο, για το όφελος ποιανού», καλώντας των ηπειρώτικο λαό να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση εργαζομένων στην καθαριότητα(2023-09-28 00:00:00.0)
Καταψήφισε την εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στον δυτικό τομέα(2021-02-11 00:00:00.0)
«Θάλαμος αερίων» με σφραγίδα κυβέρνησης - κεφαλαίου(2020-06-16 00:00:00.0)
Πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων(2016-12-29 00:00:00.0)
Κινητοποίηση ενάντια στο σταθμό απορριμμάτων(2012-03-10 00:00:00.0)
Βαθαίνει η ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση των απορριμμάτων(2008-07-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ