Πέμπτη 14 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Διεκδίκησαν ξανά μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού

Με την πραγματοποίηση δίωρης στάσης εργασίας και συγκέντρωσης στο προαύλιο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, υγειονομικοί και εργαζόμενοι πρόβαλαν για μια ακόμη φορά μαχητικά τα αιτήματά τους, ενάντια στην πολιτική της υποχρηματοδότησης, των ελλείψεων και της εμπορευματοποίησης, που βάζει σε κίνδυνο την υγεία του λαού. Στο πλευρό τους βρέθηκε για άλλη μια φορά αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και του Συλλόγου Γυναικών.

Η χτεσινή συγκέντρωση αποτέλεσε συνέχεια των πολύμορφων δράσεων που αναπτύσσει όλο αυτό το διάστημα η τοπική Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, έχοντας στο επίκεντρο την ανάγκη θωράκισης των δημόσιων νοσοκομείων, με δεδομένο ότι στα πλαίσια αντιμετώπισης του δευτέρου κύματος της πανδημίας το Γενικό Νοσοκομείο μετατράπηκε εξολοκλήρου σε «μιας νόσου», αφού έπαψε κάθε άλλη λειτουργία του (χειρουργεία, εξωτερικά ιατρεία, διερεύνηση άλλων ασθενειών, παρακολούθηση χρόνιων ασθενών κ.λπ.), στερώντας και αποκλείοντας εκατοντάδες ασθενείς από τη δυνατότητα υπηρεσιών Υγείας. Ταυτόχρονα, έστειλε το μήνυμα ότι δεν πρέπει να περάσει ο εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση, για να μην πάρει ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης, αφού ο εμβολιασμός θα τραβήξει σε μάκρος.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Νίκος Νταφούλης, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης, που δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών των δύο νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του Νομού, γεγονός που θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την αντιμετώπιση ενός τρίτου κύματος. «Ηδη γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό είμαστε εξαντλημένοι, αφού επί δύο μήνες το νοσοκομείο εμφάνιζε πληρότητα 100% στις κλίνες ΜΕΘ, δεκάδες συνάδελφοι νόσησαν», τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι επιβεβλημένες, αν δεν θέλουμε να ξαναδούμε φαινόμενα όπως στις κλινικές και στα επείγοντα για COVID-19 να εργάζονται επιταγμένοι ιατροί άλλων ειδικοτήτων και όχι παθολόγοι και πνευμονολόγοι, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η θνητότητα».

Αναφορικά με το σχέδιο για τον εμβολιασμό, επισήμανε πως «είναι εμφανής η παντελής έλλειψη οργανωμένου σχεδίου και αναγκαίων υποδομών για τη διεκπεραίωση του προγράμματος. Το ίδιο ανεπαρκές προσωπικό καλείται να διαγνώσει, να θεραπεύσει, να ιχνηλατήσει και να εμβολιάσει, ενώ στον υγειονομικό περίγυρο ξεσαλώνει η κερδοσκοπική εκμετάλλευση της συγκυρίας και του σχεδιασμένου ευνουχισμού του Γενικού Νοσοκομείου. Επιβεβαιώνεται και σ' αυτές τις συνθήκες η αναγκαιότητα ενός οργανωμένου και πλήρως ανεπτυγμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν για όλους, που θα καλύπτει το λαό εκεί που ζει και εργάζεται».

Αμέσως μετά την κινητοποίηση έγινε ανοιχτή Γενική Συνέλευση των υγειονομικών και των εργαζομένων, όπου αποφασίστηκε να υπάρχει άμεση δυναμική αγωνιστική αντίδραση σε περίπτωση αιφνιδιασμού με αλλαγές στη λειτουργία του ΓΝΛ, κυλιόμενες εβδομαδιαίες ανοικτές Γενικές Συνελεύσεις, οργάνωση διαδικτυακής συζήτησης με συμμετοχή φορέων και σωματείων της πόλης και θέμα την πορεία της πανδημίας, την αποτίμηση των μέχρι σήμερα δεδομένων και γενικότερα των εξελίξεων στη δημόσια Υγεία.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org