Πέμπτη 14 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η πρίζα...

Πολλή συζήτηση έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ από τους λογαριασμούς του στο Τwitter και στο Facebook, με τους υπέρμαχους και τους επικριτές της απόφασης να σπάνε τα κοντέρ της υποκρισίας. Γιατί, βέβαια, οι τωρινοί επικριτές της απόφασης δεν ξύπνησαν μια «ωραία πρωία» για να ανακαλύψουν ότι «ένας διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας μπορεί να βγάλει από την πρίζα το μεγάφωνο του Προέδρου των ΗΠΑ», όπως έλεγε τις προάλλες ο Ευρωπαίος επίτροπος Τ. Μπρετόν, εκφράζοντας «προβληματισμούς». Ξέρουν καλά ποιος δίνει και ποιος παίρνει το «μεγάφωνο» στο πλαίσιο αυτού του σάπιου συστήματος, όσο και το απύθμενο βάθος των αντιθέσεων ανάμεσα στους μετόχους και τους «διευθύνοντες συμβούλους» που αντανακλά μια τέτοια απόφαση. Και επειδή το ξέρουν όλοι τους καλά, το ίδιο υποκριτικές και επικίνδυνες είναι και οι φωνές που υπερασπίζονται την απόφαση αυτή, παρουσιάζοντας λίγο πολύ τα μονοπώλια του διαδικτύου ως «θεματοφύλακες» της «δημοκρατίας», που με μερικές παραπάνω νομοθετικές ρυθμίσεις και περιορισμούς δεν θα αφήνουν τάχα να διαδίδονται ο ρατσισμός, η βία και όλα τα υπόλοιπα που το ίδιο το σύστημά τους γεννάει.

... στο χέρι τους

Με άλλα λόγια, στο πλαίσιο του ενδοαστικού καβγά, κατά τον οποίο βγήκαν ακόμα και όπλα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ελέγχουν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης παίρνουν θέση, στηρίζουν τη μία ή την άλλη πλευρά με πρακτικό τρόπο. Και σίγουρα η «Facebook», το Τwitter κ.λπ. στηρίζουν Μπάιντεν σε αυτήν την κόντρα, ο οποίος άλλωστε έχει και στην προμετωπίδα του τα περί «ψηφιακής ανάπτυξης». Πρόκειται όμως για τα ίδια μέσα που δίνουν το «ελεύθερο» σε αντιδραστικές, ανορθολογικές απόψεις, που γίνονται εργαλεία για «πορτοκαλί πραξικοπήματα», υπηρετώντας ιμπεριαλιστικά σχέδια. Τα ίδια αυτά μέσα είναι ενταγμένα σε σχέδια παρακολούθησης, ελέγχου και καταστολής από μυστικές υπηρεσίες, βάζουν «φραγή» σε απόψεις και θέσεις που καλούν σε αγώνα ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα. Αυτοί που σιωπούν εκκωφαντικά είναι όσοι που με κάθε ευκαιρία παρουσιάζουν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σαν υποκατάστατα της συλλογικής δράσης και της εργατικής - λαϊκής πάλης, σαν κάποιο «ουδέτερο» πεδίο παρέμβασης τάχα για τους εργαζόμενους, ακριβώς γιατί όλο και πληθαίνουν οι αποδείξεις για το ρόλο τους, αλλά και για το ποιος βάζει τα όριά τους, που δεν είναι άλλος από όσους κρατάνε την «πρίζα»...

Με πάταγο

«Οταν έγινε η δίκη της Χρυσής Αυγής, μαζεύτηκαν πολλές χιλιάδες κόσμου έξω από τα δικαστήρια. Εμείς είχαμε τρομάξει στα νοσοκομεία, αλλά δεν το είδαμε ευτυχώς να μετατρέπεται (σ.σ. η συγκέντρωση) σε κρούσματα το επόμενο 15ήμερο - 20ήμερο στην Αθήνα. Ηταν γιατί ήταν εξωτερικός χώρος και πολλοί φορούσαν μάσκες». Αυτά έλεγε πριν από λίγες μέρες σε τηλεοπτική εκπομπή η Μίνα Γκάγκα, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής στο «Σωτηρία», επισημαίνοντας ότι ο μεγάλος κίνδυνος της διασποράς βρίσκεται στους κλειστούς χώρους, ειδικά εκεί που καταγράφεται συγχρωτισμός χωρίς τα αναγκαία μέσα προστασίας (βλέπε μεγάλους χώρους δουλειάς και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς). Χρειάστηκαν τρεις ολόκληροι μήνες για να ακουστεί καθαρά ότι η μεγάλη συγκέντρωση στο Εφετείο καμιά ουσιαστική επίδραση δεν είχε στην εξέλιξη της πανδημίας και ότι η βίαιη διάλυσή της από την κυβέρνηση ήταν προσχηματική. Πόσο μάλλον η επίθεση των κατασταλτικών μηχανισμών στις συμβολικές εκδηλώσεις της 17ης Νοέμβρη, όπου ο κόσμος ήταν πολύ λιγότερος, ενώ τηρούνταν και πιο αυστηρά οι αποστάσεις. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η ένταση της καταστολής από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχει στόχο την προστασία της υγείας του λαού, αλλά την επιβολή φίμωτρου στις λαϊκές διεκδικήσεις. Παρεμπιπτόντως, η παραπάνω δήλωση έγινε στον ΣΚΑΪ, ο οποίος υπήρξε από τους πιο φανατικούς συκοφάντες της διαδήλωσης στο Εφετείο, κατηγορώντας τους διαδηλωτές ότι «σπέρνουν κορονοϊό». Γι' αυτό προχτές οι παρουσιαστές του έκαναν πως δεν άκουγαν, την ώρα που κατέρρεε με πάταγο η αθλιότητα που με πάθος υπερασπίζονταν τόσο καιρό...

Σκοτάδι

Ενας Γάλλος ευρωβουλευτής, μιλώντας στο περιοδικό «Politico», περιγράφει ως εξής την «πρόσβαση» που τους επέτρεψε τάχα η Κομισιόν σε μια από τις συμφωνίες με τις φαρμακευτικές για την παροχή εμβολίων: Η τιμή ανά δόση του εμβολίου είχε διαγραφεί από τα έγγραφα που δόθηκαν στους ευρωβουλευτές, μαζί με τα ποσά που πλήρωσε προκαταβολικά η Κομισιόν και το πόσες δόσεις θα διανεμηθούν κάθε τρίμηνο. Είχαν αφαιρεθεί επίσης δύο σελίδες που περιγράφουν λεπτομερώς τους τόπους παραγωγής του εμβολίου από τη φαρμακοβιομηχανία. Επιπλέον, η περιγραφή της νομικής και οικονομικής ευθύνης που βαρύνουν την παρασκευάστρια εταιρεία, σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα με το εμβόλιο, εκτείνονταν σε έξι παραγράφους, από τις οποίες όμως οι δύο έχουν διαγραφεί! Τέλος, στη σύμβαση δεν υπάρχει αναφορά στο «διαμοιρασμό του κόστους» για το εμβόλιο. Ολα αυτά φανερώνουν την προκλητική υποκρισία της ΕΕ, που μιλάει για «λογοδοσία και διαφάνεια» με αφορμή τις συμβάσεις για τα εμβόλια, αλλά συνεχίζει να κρύβει το πραγματικό τους περιεχόμενο, παρά τις επίμονες πιέσεις και της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, που έχει ζητήσει εδώ και καιρό τη δημοσιοποίησή των συμφωνιών με τους φαρμακοβιομήχανους. Και μόνο το γεγονός ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως η υγεία του λαού, επικαλούνται το «επιχειρηματικό απόρρητο», δείχνει ποιες είναι οι προτεραιότητές τους κάτω από όλες τις συνθήκες: Η θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1742 Πεθαίνει ο Βρετανός μαθηματικός και αστρονόμος Εντμουντ Χάλεϊ, από τον οποίο πήρε το όνομά του ο γνωστός κομήτης.

1822 Οι Δημήτριος Υψηλάντης και Θεόδωρος Κολοκοτρώνης απελευθερώνουν την Ακροκόρινθο.

1896 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Ντος Πάσος.

1898 Πεθαίνει ο Βρετανός συγγραφέας Λιούις Κάρολ (πραγματικό όνομα Τσαρλς Λούντβιτζ Ντόντκγσον).

1918 Γεννιέται ο Δημήτρης Τσαφέντας, ο οποίος στις 6/9/1966 θα δολοφονήσει τον αρχιτέκτονα του απαρτχάιντ, ρατσιστή πρωθυπουργό της Νότιας Αφρικής, Χέντρικ Φέρβουρντ.

1918 Γενική απεργία ξεσπά στην Αυστροουγγαρία. Εργατικά Συμβούλια (σοβιέτ) συγκροτούνται σε όλα τα προλεταριακά κέντρα της αυτοκρατορίας.

1943 Αρχίζει η Διάσκεψη της Καζαμπλάνκα (Μαρόκο), ανάμεσα στους ηγέτες της Βρετανίας Ου. Τσόρτσιλ και των ΗΠΑ Φρ. Ρούζβελτ. Ο Ι. Στάλιν δεν παρευρέθηκε, καθώς η μάχη του Στάλινγκραντ επέβαλε την παραμονή του στην ΕΣΣΔ. Σε αυτή αποφασίστηκε ο πόλεμος να τελειώσει μόνο όταν η Γερμανία παραδοθεί άνευ όρων. Αποφασίστηκε επίσης η συμμαχική απόβαση στη Σικελία.

1951 Πεθαίνει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γρηγόριος Ξενόπουλος.

1970 Το έκτακτο στρατοδικείο της Αθήνας καταδικάζει ερήμην τον εκπρόσωπο του ΠΑΜ στο εξωτερικό (και στέλεχος του ΚΚΕ) Αντώνη Αμπατιέλο σε 5 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 100.000 δρχ.

1988 Πεθαίνει το ηγετικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης Γκεόργκι Μαξιμιλιάνοβιτς Μαλενκόφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ (1946-1957) και πρωθυπουργός της ΕΣΣΔ (1953-1955).

1996 Ο Γιγκάλ Αμίρ, δολοφόνος του τέως πρωθυπουργού του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν, κατηγορείται επίσημα για συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία.

2011 Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Μπεν Αλι εγκαταλείπει τη χώρα, έπειτα από κινητοποιήσεις που διήρκεσαν περίπου 4 βδομάδες και κόστισαν τη ζωή σε 338 ανθρώπους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ