Πέμπτη 14 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Εκθεση ΟΟΣΑ για τις συντάξεις: «Κίνδυνοι» και «αβεβαιότητες» για τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα - Στον «αέρα» οι ασφαλισμένοι

-- Δυτική Αττική: Πολύμορφες πρωτοβουλίες Συνδικάτων για μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς

-- Αυτοαπασχολούμενοι - Μικροί ΕΒΕ: Βγαίνουν στο δρόμο για να μην τους πετάξουν στους δρόμους

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Αποτυπώνει «κινδύνους» και «αβεβαιότητες» για τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα

Αποκαλυπτικές επισημάνσεις για το τι πραγματικά σημαίνει τζογάρισμα των εισφορών των ασφαλισμένων

Την ώρα που η κυβέρνηση, αστικά επιτελεία και δημοσιολόγοι υμνολογούν τα «καλά» των κεφαλαιοποιητικών συνταξιοδοτικών συστημάτων, προετοιμάζοντας το έδαφος για τον νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης, η Εκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τις συντάξεις (Pensions Outlook 2020) εκφράζει ανησυχίες για τις αντοχές των κεφαλαιοποιητικών συστημάτων στις πιέσεις που εντείνουν η νέα οικονομική κρίση και η πανδημία, με σκεπτικό βέβαια το να προτείνει αποτελεσματικότερους τρόπους προώθησής τους.

Υπενθυμίζεται ότι η «μεταρρύθμιση» που προωθεί η κυβέρνηση ΝΔ, αξιοποιώντας το αντιασφαλιστικό έδαφος που έχουν διαμορφώσει οι προκάτοχοί της, επιδιώκει την περαιτέρω έως και ολοκληρωτική απαλλαγή του κεφαλαίου και του κράτους του από το «κόστος» της Ασφάλισης και την ιδιωτικοποίηση των συντάξεων, ξεκινώντας από τις επικουρικές. Αποβάλλοντας και τα τελευταία χαρακτηριστικά κοινωνικού δικαιώματος, η Ασφάλιση μετατρέπεται σε «ατομική υπόθεση» και «επένδυση». Οι νέοι εργαζόμενοι θα υποχρεώνονται να καταβάλλουν τις εισφορές τους σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα, που θα τις «τζογάρει» στις χρηματιστηριακές αγορές, χωρίς καμία εγγύηση για τις συντάξεις και τις παροχές. Ανάλογα με το «επενδυτικό ρίσκο» και τις «αποδόσεις» θα διαμορφώνεται το τι θα πιστώνεται στο τέλος στον περιβόητο «ατομικό κουμπαρά» κάθε ασφαλισμένου. Δηλαδή, αν η «επένδυση» δεν πάει καλά, μπορεί και να χαθούν εντελώς τα χρήματα των εισφορών, όπως έχει συμβεί πολλές φορές, σε μια σειρά από χώρες, όπως έγινε και στην Ελλάδα με το τζογάρισμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων στο χρηματιστήριο. Την ίδια ώρα, οι συσσωρευμένες εισφορές των ασφαλισμένων θα αποτελέσουν δωρεάν «πόρους» δισεκατομμυρίων ευρώ για να αυγατίσουν τα κέρδη τους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

«Μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλότερα εισοδήματα...»

Τα έξι από τα επτά κεφάλαια της Εκθεσης του ΟΟΣΑ ασχολούνται με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα και λόγω πανδημίας.

Η Εκθεση σημειώνει μεταξύ άλλων για τα κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά συστήματα:

«Το COVID-19, το λοκντάουν και η σχετική οικονομική ύφεση έχουν πολλές επιπτώσεις στις αποταμιεύσεις συνταξιοδότησης, τα συστήματα αποταμίευσης συνταξιοδότησης, τους παρόχους, τις ρυθμιστικές αρχές και τους επόπτες. Αυτές οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλότερα εισοδήματα κατά τη συνταξιοδότηση και σημαντικές δυσλειτουργίες στην αγορά».

Αποτυπώνοντας το τι σημαίνει τζογάρισμα των εισφορών των ασφαλισμένων στον χρηματοπιστωτικό τζόγο, η Εκθεση, μεταξύ των κύριων επιπτώσεων, επισημαίνει τη «μείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων των αποταμιευτικών λογαριασμών λόγω πτώσης των χρηματοπιστωτικών αγορών». Και σε άλλο σημείο αναφέρει: «Η έναρξη του COVID-19 οδήγησε σε μεγάλη πτώση της αξίας των μετοχών το πρώτο τρίμηνο του 2020. (...) Ως αποτέλεσμα, η αγοραία αξία των λογαριασμών αποταμίευσης λόγω συνταξιοδότησης υπέστη μεγάλη μείωση το πρώτο τρίμηνο του 2020. Οι απώλειες στις χρηματοπιστωτικές αγορές μειώνουν το ποσό των περιουσιακών στοιχείων στα συνταξιοδοτικά προγράμματα».

Οι ίδιες οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ μιλάνε για μείωση των συνταξιοδοτικών περιουσιακών στοιχείων «κατά 10% το πρώτο τρίμηνο του 2020 στην περιοχή του ΟΟΣΑ, από 49,2 τρισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Δεκεμβρίου 2019 σε 44,3 τρισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Μαρτίου 2020».

«Κίνδυνοι» για τη ρευστότητα... και στο βάθος «κανόνια»

Ενα άλλο πρόβλημα που επισημαίνει ο ΟΟΣΑ είναι ότι ασφαλισμένοι, βλέποντας τη συνεχή πτώση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων και προκειμένου να χάσουν όσα λιγότερα γίνεται, σπεύδουν να ρευστοποιήσουν το αποθεματικό που είχαν δημιουργήσει, στο πλαίσιο συνταξιοδοτικών προγραμμάτων. Γεγονός που δημιουργεί προβλήματα ρευστότητας στις ασφαλιστικές ή άλλες εταιρείες που έχουν αναλάβει το τζογάρισμα των αποθεματικών. Οπως αναφέρει η Εκθεση, «η πρόωρη πρόσβαση σε αποταμιεύσεις συνταξιοδότησης και διακοπές εισφορών θα μπορούσε» να δημιουργήσει προβλήματα «ρευστότητας για τους συνταξιοδοτικούς παρόχους. (...) Οι μακροπρόθεσμες στρατηγικές ενδέχεται επίσης να τεθούν σε κίνδυνο».

Αλλα ζητήματα που επίσης προβληματίζουν τους «παρόχους συντάξεων» είναι: Οι αυξημένες υποχρεώσεις τους που προκύπτουν λόγω των χαμηλών αποδόσεων από το τζογάρισμα των εισφορών, ενώ έχουν δεσμευτεί να παρέχουν συγκεκριμένο ποσό σαν σύνταξη, που απαιτεί υψηλότερες αποδόσεις. Η μείωση των εισφορών που δίνουν οι ασφαλισμένοι στα συστήματα αυτά, λόγω μείωσης των μισθών τους. Οι δυσλειτουργίες λόγω της εξ αποστάσεως εργασίας, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, οι απάτες σε βάρος ατόμων, ρυθμιστικών αρχών, εποπτών και παρόχων συνταξιοδοτικών συστημάτων (π.χ. συνταξιοδοτικά ταμεία) και η κλήση των παρόχων συντάξεων από τις κυβερνήσεις να επενδύουν, την περίοδο αυτή, «σε τοπικές επιχειρήσεις ή έργα υποδομής» που αυξάνουν «ενδεχομένως το προφίλ κινδύνου των χαρτοφυλακίων αποταμιεύσεων συνταξιοδότησης».

Προπαγάνδα συμβιβασμού με τους κινδύνους και την «αβεβαιότητα»

Ο ΟΟΣΑ ως «λύσεις» προκρίνει μεταξύ άλλων τα εξής: Οι «πάροχοι συντάξεων» να... ενημερώνουν για τους κινδύνους του τζογαρίσματος, παρουσιάζοντας «επενδυτικές στρατηγικές» στη βάση μεθόδου «που αντικατοπτρίζει την αβεβαιότητα στα αποτελέσματα, τον υπολογισμό δεικτών που αντικατοπτρίζουν την πιθανή επικινδυνότητα και την απόδοσή τους (...)».

Η «λύση» δηλαδή δεν αφορά την προστασία του μόχθου και των συντάξεων των ασφαλισμένων - κάτι τέτοιο δεν νοείται έτσι κι αλλιώς στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα - αλλά την... προετοιμασία τους και τον συμβιβασμό τους με τον ορατό κίνδυνο να δουν τις εισφορές τους να γίνονται αέρας κοπανιστός...

Ακόμα, ο ΟΟΣΑ προτείνει μέτρα μεγαλύτερου περιορισμού της «επενδυτικής ελευθερίας» των ασφαλισμένων. Καλεί χαρακτηριστικά τις κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα ώστε να αποτρέπουν τη δυνατότητα πρώιμης χρήσης των αποταμιεύσεων συνταξιοδότησης από τους ασφαλισμένους. «Η πρώιμη πρόσβαση στις αποταμιεύσεις συνταξιοδότησης θα πρέπει να αποτελεί μέτρο έσχατης ανάγκης βάσει ατομικών εξαιρετικών περιστάσεων», τονίζει.

Στο μεταξύ, την ώρα που η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων είναι στα ιερά και τα όσια του συστήματος, η Εκθεση καλεί υποτίθεται τις κυβερνήσεις να περιορίσουν τη «δυνατότητα των συνταξιοδοτικών ταμείων να αλλάζουν και να μεταφέρουν κεφάλαια από τη μια επένδυση στην άλλη (...) για την αποφυγή επιβλαβών αλλαγών και τη διατήρηση της σταθερότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών». Τέλος προτείνει οι κυβερνήσεις να διασφαλίζουν τα συμφέροντα των «παρόχων συντάξεων» όταν τους καλούν να κάνουν επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς.

Οι επιπτώσεις της αυξημένης και παρατεταμένης ανεργίας

Σε ό,τι αφορά τα δημόσια συνταξιοδοτικά συστήματα, στα οποία αφιερώνεται ένα τμήμα του πρώτου κεφαλαίου της Εκθεσης, ο ΟΟΣΑ ξεχωρίζει ωστόσο ως βασικό επιβαρυντικό παράγοντα την ανεργία, με τη διευκρίνιση ότι ο τρόπος λειτουργίας τους «μετριάζει τον αντίκτυπο» των περιόδων ανεργίας.

Η Εκθεση επισημαίνει ότι στις χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ κατά μέσο όρο «το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε από 5,3% τον Ιανουάριο 2020 σε 8,8% τον Απρίλιο. Ενώ μειώθηκε κάπως στο 7,3% το Σεπτέμβριο, αυξήθηκε ξανά το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους καθώς οι πολιτικές στήριξης έκτακτης ανάγκης ορισμένων χωρών έχουν λήξει και το δεύτερο κύμα πανδημίας οδήγησε σε περαιτέρω απολύσεις και οικονομικές δυσκολίες στις επιχειρήσεις. Σε γενικές γραμμές, οι οικονομίες αναμένεται να ανακάμψουν με την πάροδο του χρόνου, αλλά τα ποσοστά ανεργίας αναμένεται να παραμείνουν αυξημένα σε περίπου 7% τόσο το 2021 όσο και το 2022. Οι εργαζόμενοι χαμηλού εισοδήματος, οι γυναίκες και οι εργαζόμενοι σε μη τυπικές θέσεις εργασίας έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα».

Σε άλλο σημείο, εκτιμά ότι «οι εργαζόμενοι μέσου μισθού που καταγράφουν πενταετή περίοδο ανεργίας θα έχουν 6% χαμηλότερη σύνταξη από υποχρεωτικά συστήματα», από ό,τι οι εργαζόμενοι με πλήρη εργάσιμο βίο. Εχοντας ως δεδομένο τη διατήρηση των υψηλών ποσοστών ανεργίας «για αρκετά χρόνια σε πολλές χώρες», επισημαίνει πως «πολλοί εργαζόμενοι είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην πρόσβαση στην ασφάλιση ανεργίας» και ότι «εάν η ανεργία παραμείνει υψηλή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων θα αυξηθεί. Οι μακροχρόνια άνεργοι έχουν πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε παροχές ανεργίας και συχνά δεν συγκεντρώνουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα».

Η ανεργία βέβαια είναι στο DNA του καπιταλιστικού συστήματος, όπως και η «απογείωσή» της στις περιόδους οικονομικής κρίσης... Κι όταν αυτές είναι οι επιπτώσεις για τους ανέργους στα δημόσια συνταξιοδοτικά συστήματα, γίνεται ακόμα πιο φανερό πόσο πιο ξεκρέμαστοι θα μένουν στα κεφαλαιοποιητικά συστήματα οι νέοι εργαζόμενοι, τι θα μπαίνει στον... «ατομικό κουμπαρά» τους με τα παρατεταμένα διαστήματα ανεργίας, υποαπασχόλησης και κακοπληρωμένης δουλειάς...

Μετράνε «μείωση συνταξιοδοτικών δαπανών» από τους θανάτους της πανδημίας!

Διαβάζοντας την Εκθεση του ΟΟΣΑ, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος ο κυνικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει σαν ένα ακόμα στοιχείο σε λογιστικό βιβλίο τις επιπτώσεις από τις διακυμάνσεις της θνησιμότητας στις συνταξιοδοτικές δαπάνες.

Στο θέμα με τίτλο «Περιορισμένη αναμενόμενη επίπτωση της υπερβολικής θνησιμότητας στις συνταξιοδοτικές δαπάνες», ο ΟΟΣΑ σημειώνει: «Η υπερβολική θνησιμότητα λόγω του COVID-19 που παρατηρήθηκε μέχρι στιγμής, έχει μειώσει ελαφρά τις αναμενόμενες συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις και επομένως θα μειώσει ελάχιστα τις συνταξιοδοτικές δαπάνες, μακροπρόθεσμα».

Αμέσως μετά, ο ΟΟΣΑ βγάζει την αριθμομηχανή και αρχίζει τους υπολογισμούς (!):«Μια 6% υψηλότερη θνησιμότητα, για παράδειγμα, θα είχε ως αποτέλεσμα περίπου 0,2% χαμηλότερο αριθμό ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω στο τέλος του 2020 και θα είχε παρόμοιο αντίκτυπο στις συνταξιοδοτικές δαπάνες το 2020. Υποθέτοντας ότι οι δημόσιες δαπάνες για συντάξεις ισούται με το 8% του ΑΕΠ (ο μέσος όρος μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ), μια μείωση των δαπανών κατά 0,2% ισούται με το 0,016% του ΑΕΠ (...). Επιπλέον, αυτή η επίδραση στις συνταξιοδοτικές δαπάνες μπορεί να εξαφανιστεί αρκετά γρήγορα στις περισσότερες χώρες, γιατί οι υπερβολικοί θάνατοι το 2020» αφορούν κυρίως ηλικιωμένους «και όσοι πεθαίνουν λόγω του COVID-19 είναι πιθανό να είχαν, πριν από την κρίση του COVID-19, χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής από άτομα της ίδιας ηλικίας ή γενιάς (...). Ωστόσο, οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία μεταξύ όσων έχουν αναρρώσει μπορεί να μειώσουν το προσδόκιμο ζωής τους, καθώς ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν παρατεταμένα συμπτώματα και ορισμένα όργανα όπως η καρδιά, οι πνεύμονες ή ο εγκέφαλος μπορεί να βλάψουν τον ιό, ενώ η μελλοντική ανάπτυξη της πανδημίας υπόκειται σε μεγάλη αβεβαιότητα!».

Το πώς θα ενισχυθούν τα συστήματα Υγείας που έχουν καταρρεύσει είναι βέβαια «εκτός κάδρου». Αυτό που απασχολεί κυνικά τους εκπροσώπους του κεφαλαίου είναι η «μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών»...

Πολύτιμη πείρα από Γενικές Συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς

Μιλά στον «Ριζοσπάστη» ο Λ. Χατζάρας, εργαζόμενος στη «Δημητρίου Κατασκευαστική»

Η πείρα από τις Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιούνται σε χώρους δουλειάς, με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της υγείας και με το περιεχόμενο που αναδεικνύουν στις συντονισμένες πρωτοβουλίες τους τα Συνδικάτα στη Δυτική Αττική, αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Πλευρές αυτής της πείρας αποτυπώνει ο Λάμπρος Χατζάρας, εργαζόμενος στη «Δημητρίου Κατασκευαστική» και μέλος της διοίκησης του Παραρτήματος Θριασίου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» για τη Γενική Συνέλευση που έγινε στο χώρο αυτό στις 11 Γενάρη, υιοθετώντας ομόφωνα το ψήφισμα των Συνδικάτων.

Σταθερή μάχη για να δυναμώσει το ταξικό κριτήριο

«Η πλειοψηφία των εργαζομένων της εταιρείας», σημειώνει, «ζει στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, που σήμερα η πανδημία είναι στο "κόκκινο".

Με τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής να εμφανίζονται με πιο οξυμένη μορφή τώρα, οι εργαζόμενοι αναγνώρισαν την ανάγκη οργάνωσης της πάλης, αλλά και τη σύσκεψη των σωματείων ως το αναγκαίο εκείνο βήμα συντονισμού που απαιτούν οι συνθήκες. Κανείς δεν βρέθηκε να πει ότι μπορεί να εμπιστευτεί την κυβέρνηση ή να πει ότι "τώρα δεν είναι ώρα για αγώνες, πρέπει να περιμένουμε να περάσει η πανδημία και μετά βλέπουμε", όπως θα θέλανε να σκεφτόμαστε η κυβέρνηση, διάφορες άλλες αστικές δυνάμεις και τα στηρίγματά τους - όπως η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου της περιοχής.

Η σταθερή προσπάθεια όλου του προηγούμενου διαστήματος από το Συνδικάτο Μετάλλου και τα μέλη του, για να δυναμώνει το ταξικό κριτήριο για τις εξελίξεις, να οργανώνονται διεκδικήσεις κόντρα σε κυβέρνηση και εργοδοσία, έχει μεγάλη επίδραση.

Η δουλειά των προηγούμενων ημερών ήταν σημαντική. Η πλατιά ενημέρωση με τις ανακοινώσεις του Συνδικάτου για τον συντονισμό δράσης των σωματείων έδωσε ανάταση, οι εργαζόμενοι ένιωσαν ότι στο πλευρό τους στέκονται και άλλοι εργαζόμενοι από κάθε κλάδο».

Πόστο - πόστο, πλατιά συζήτηση και ενημέρωση των εργαζομένων

«Το μοίρασμα των ανακοινώσεων», προσθέτει, «δεν έμεινε στα τυπικά. Πολλές φορές τα μέλη του Συνδικάτου στάθηκαν αρκετή ώρα πόστο - πόστο, συζητώντας για την ανάγκη ουσιαστικών μέτρων στα εργοστάσια. Ενημέρωναν με όλους τους τρόπους τους εργαζόμενους για τις πρωτοβουλίες του Συνδικάτου, δείχνοντας μεγάλη επιμονή ώστε να συγκεντρωθεί η προσοχή των συναδέλφων σε όλες τις πλευρές της επίθεσης που δεχόμαστε, με όχημα την πανδημία, όπως στο νομοσχέδιο για τις απλήρωτες υπερωρίες, στην ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης, στο χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης και των συλλογικών διαδικασιών μας.

Πλευρές που επιβεβαίωναν την ανάγκη οι εργαζόμενοι και του συγκεκριμένου εργοστασίου να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους και να διεξάγουν συνέλευση μέσα στο χώρο δουλειάς με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του συνδικάτου».

Καθολική συμμετοχή, ζωντανή κουβέντα, ομόφωνη απόφαση

«Ετσι, έχοντας στην πράξη αποδείξει ότι το ταξικό εργατικό κίνημα τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας και δεν αναστέλλει τη δράση του, οργανώσαμε με καθολική συμμετοχή και τη συγκεκριμένη Γενική Συνέλευση.

Η συζήτηση πριν και κατά τη συνέλευση ήταν ιδιαίτερα ζωντανή.

"Βρήκανε ευκαιρία να πατήσουν το γκάζι στα Εργασιακά, τι πρέπει να περιμένουμε και από αυτόν τον υπουργό Εργασίας;" έλεγε ένας εργαζόμενος. Αλλοι, με το ημερολόγιο του Συνδικάτου στο χέρι, ρωτούσαν για τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ ανησυχία υπήρχε και για το άνοιγμα των σχολείων. Ελεγαν χαρακτηριστικά: "Τι άλλαξε και ανοίγουν τα Δημοτικά; Είχαμε τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων όταν κλείσανε... Και πώς θα εξασφαλίσουν τον εξαερισμό των αιθουσών με 25άρια τμήματα, με ανοιχτά παράθυρα μέσα στο χειμώνα;".

Αναδείχθηκε ότι είναι ανεπαρκές το γενικό πρωτόκολλο ασφαλείας που ακολουθεί η κυβέρνηση. Για παράδειγμα, αρκετοί επισήμαναν την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών εξαερισμού στο βαφείο, στους χώρους που εκτελούνται εργασίες όπως τρόχισμα, κοπές με υψηλές θερμοκρασίες, την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών υγιεινής στα αποδυτήρια κ.λπ. Ετσι η συνέλευση κατέληξε και σε συγκεκριμένα αιτήματα και πρωτοβουλίες για μέτρα προστασίας της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων στο εργοστάσιο.

Επικροτήθηκε ο προγραμματισμός των επόμενων ημερών, με περιοδείες, που από κοινού θα οργανωθούν από τα εργατικά σωματεία και το σωματείο του "Θριάσιου" Νοσοκομείου.

Ξεχωριστή σημασία έχει το γεγονός ότι ακόμα και οι πιο επιφυλακτικοί συνάδελφοι σήκωσαν το χέρι, υπερψηφίζοντας το πλαίσιο της σύσκεψης, αναγνωρίζοντας ότι οι κινητοποιήσεις στις οποίες προχωράνε τα σωματεία θα μπορέσουν να δώσουν ώθηση στα αγωνιστικά σκιρτήματα των εργαζομένων και στα γύρω εργοστάσια».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Πολύμορφες πρωτοβουλίες οργάνωσης και πάλης για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Νέα κινητοποίηση σήμερα, με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας

Από τη σύσκεψη εκπροσώπων των σωματείων
Από τη σύσκεψη εκπροσώπων των σωματείων
Με την κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας που οργανώνουν σήμερα, Πέμπτη, στις 4.30 μ.μ., συνδικάτα που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Αττική συνεχίζουν τις αγωνιστικές παρεμβάσεις τους, εντείνοντας τη μάχη με βασικό αίτημα την άμεση λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Η σημερινή κινητοποίηση παίρνει τη σκυτάλη από την παράσταση διαμαρτυρίας, την περασμένη Τρίτη, στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Ελευσίνα, ενώ την Πέμπτη 21/1 θα γίνει νέα κινητοποίηση, στις 5 μ.μ., στην Ελευσίνα.

Το πρόγραμμα κινητοποιήσεων αποφασίστηκε σε σύσκεψη συνδικάτων το περασμένο Σάββατο, η οποία κατέληξε επίσης σε ψήφισμα, που μοιράζεται στους χώρους δουλειάς μαζί με ανακοινώσεις κάθε συνδικάτου, προσαρμοσμένες στον κλάδο που δρα.

Την ώρα που η Δυτική Αττική παραμένει στο «κόκκινο» σε ό,τι αφορά την πανδημία, καθώς η κυβέρνηση αρνείται να επιβάλει ουσιαστικά μέτρα εκεί που βρίσκεται το πραγματικό επίκεντρο του προβλήματος, δηλαδή στους μεγάλους χώρους δουλειάς, οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων αναδεικνύουν ακριβώς αυτό το ζήτημα, προτάσσουν την πάλη για προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων. Οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες δρουν ως καταλύτης για το άνοιγμα της κουβέντας στους χώρους δουλειάς, για την ενημέρωση των εργαζομένων και την ενεργή συμμετοχή τους στον αγώνα αυτό.

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Ελευσίνα
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Ελευσίνα
Η παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Ελευσίνα ανέδειξε με χαρακτηριστικό τρόπο την πλήρη απουσία συντονισμού των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως και την τραγική υποστελέχωσή τους. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το νομοθετικό πλαίσιο που «λύνει» τα χέρια της εργοδοσίας, καταδεικνύουν πως είναι συνειδητή, ταξική επιλογή του αστικού κράτους και των κυβερνήσεων να μην εφαρμόζονται ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, καθώς αυτό λογίζεται ως «κόστος» για την εργοδοσία.

Πολύτιμη παρακαταθήκη αυτής της μάχης αποτελούν οι δύο Γενικές Συνελεύσεις που έγιναν σε χώρους δουλειάς, στη «Δημητρίου Κατασκευαστική» και στην «Αφοί Μαραγκάκη Κατασκευαστική» (βρίσκονται και οι δύο στη Μαγούλα), με τους εργαζόμενους να στηρίζουν ομόφωνα το ψήφισμα της σύσκεψης.

Μέχρι τώρα το ψήφισμα της σύσκεψης υπογράφουν τα Συνδικάτα: Μετάλλου Αττικής - Παράρτημα Θριασίου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, Φαρμάκου Αττικής, Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορίνθου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Εργαζομένων ΟΤΑ Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Μάνδρας, Νοσοκομείου «Θριάσιο», LIDL ΕΛΛΑΣ και ΣΙΑ ΟΕ Αττικής, «Praktiker Hellas», «ΚΑΝΑΚΗΣ» και η Πανελλήνια Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Αττικής.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν όσα καταγγέλλαμε από την πρώτη στιγμή

Ολα τα παραπάνω ζητήματα και ο σχεδιασμός της αγωνιστικής δράσης απασχόλησαν τη σύσκεψη σωματείων του περασμένου Σαββάτου, η οποία άνοιξε με τις εισηγήσεις του Νίκου Τουτουντζάκη, προέδρου του Παραρτήματος Θριασίου του Συνδικάτου Μετάλλου, και του Χρήστου Ματαράγκα, προέδρου του κλαδικού Σωματείου Ενέργειας.

Ο Νίκος Τουτουντζάκης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Στα χρόνια και μεγάλα προβλήματα που στιγματίζουν την περιοχή και τις ζωές μας εδώ και χρόνια, έρχονται εδώ και δέκα μήνες να προστεθούν οι συνέπειες από την αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας αλλά και τη νέα οικονομική κρίση, της οποίας την εκδήλωση επιτάχυνε η πανδημία. Ολα αυτά μαζί δημιουργούν ένα εκρηκτικό, τοξικό για τα λαϊκά συμφέροντα μείγμα, που όσο και αν προσπαθούν η κυβέρνηση και οι εργοδότες να το κρατήσουν καπακωμένο, δεν τα καταφέρνουν (...) Ο χαρακτηρισμός της Δυτικής Αττικής, αλλά και όμορων δήμων ως "κόκκινων" περιοχών, υψηλού επιδημικού φορτίου και κινδύνου, εκεί που ζούμε και δουλεύουμε δηλαδή, έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που καταγγέλλαμε με μια φωνή εργατικά σωματεία, υγειονομικοί και φορείς της περιοχής από την αρχή της πανδημίας: Οι χώροι δουλειάς, τα εργοστάσια, αλλά και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι οι βασικές, οι κύριες εστίες της υπερμετάδοσης του ιού».

Ανέδειξε και κατήγγειλε τις ευθύνες της κυβέρνησης και των εργοδοτών που δεν παίρνουν μέτρα, ενώ αναφερόμενος στη δράση που ανέπτυξαν τα σωματεία επισήμανε: «Τα σωματεία μας από την αρχή της πανδημίας ριχτήκαμε στη μάχη (...) Δείξαμε στους εργαζόμενους ότι η ταξική πάλη δεν σταματά, συνεχίζεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες». Και υπογράμμισε: «Ολα αυτά είναι παρακαταθήκη (...) Είναι το στέρεο έδαφος που μπορούμε να πατήσουμε σήμερα για να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τη δράση μας το επόμενο διάστημα, με συγκεκριμένο αγωνιστικό προγραμματισμό και πλαίσιο αιτημάτων».

«Για να έχει επιτυχία ο αγωνιστικός μας σχεδιασμός χρειάζεται ν' ανεβάσουμε όλοι μας τις στροφές», επισήμανε. «Να συνεδριάσουν άμεσα τα ΔΣ, να συζητήσουν με βάση τις εισηγήσεις και το ψήφισμα, καταλήγοντας σε έναν όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένο σχεδιασμό. Αυτός ο σχεδιασμός πρέπει να αγκαλιάζει το σύνολο των εργασιακών χώρων που γνωρίζουμε και παρεμβαίνουμε. Ανάλογα το χώρο, να οργανώσουμε εξορμήσεις με υλικό που θα βγάλει κάθε σωματείο και θα πιάνει και τα ιδιαίτερα ζητήματα του κλάδου ή της επιχείρησης».

Απέναντι στην ασυδοσία της εργοδοσίας και όσους την «βγάζουν λάδι»

Παίρνοντας το λόγο, ο Χρ. Ματαράγκας έδωσε μια εικόνα για το τι συμβαίνει σε χώρους δουλειάς, επισημαίνοντας πως οι εργοδότες «σε μεγάλους χώρους εργασίας κατηγορούν ευθέως τους συναδέλφους που νοσούν ότι τάχα δεν τηρούσαν τα μέτρα, ότι φταίνε οι ίδιοι που αρρώστησαν (...) Παραβλέπουν το συγχρωτισμό που επικρατεί (...) τα οργανικά κενά που προϋπήρχαν της πανδημίας, τις αλλαγές στα προγράμματα εργασίας που εφαρμόστηκαν σε εργαζόμενους στην παραγωγή, τις απλήρωτες υπερωρίες, την εργασία σε μέρες ρεπό. Στην περίπτωση κρουσμάτων, που είναι δεκάδες διαγνωσμένα στους χώρους της Ενέργειας και εκατοντάδες στα εργοστάσια της περιοχής, ο χαρακτηρισμός της "στενής επαφής" γίνεται "λάστιχο" και θα λέγαμε ότι υποβάλλεται περισσότερο από την ανάγκη της αδιάκοπης παραγωγής».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ενώ στους μεγάλους χώρους εργασίας η εντατικοποίηση χτυπάει "κόκκινο", δοκιμάζοντας τα ανθρώπινα όρια των εργαζομένων, υπάρχουν άλλοι εργασιακοί χώροι όπου εργαζόμενοι δουλεύουν εκ περιτροπής ή βγαίνουν σε αναστολή, εγκλωβισμένοι σε ένα καθεστώς αναδουλειάς και αβεβαιότητας».

Σε άλλο σημείο ανέδειξε την αναγκαιότητα να συντονιστεί η δράση των σωματείων και των συνδικάτων της περιοχής, ενώ κατήγγειλε τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής που «ακολουθεί τη λογική τού "θα λογαριαστούμε αργότερα", μια λογική που είναι επιζήμια για το εργατικό κίνημα, καθώς τα άμεσα προβλήματα απαιτούν άμεση δράση. Δεν ξεχνά να επαναλαμβάνει ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις τηρούν τα μέτρα, το πρόβλημα υπάρχει με τις μικρές, "βγάζοντας λάδι" τη μεγάλη εργοδοσία, η οποία εκεί που έχει μεγάλη κερδοφορία παίρνει μέτρα για να προστατέψει την παραγωγή, αλλά ωστόσο κάνει "λάστιχο" τα κουτσουρεμένα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, βγάζει σε καραντίνα όσους "αντέχει" για να μη διαταραχτεί η παραγωγή, τσακίζει τους συναδέλφους με υπερωρίες και εργασία σε μέρες ρεπό (...) Απουσιάζουν συνειδητά από την ενημέρωση και την οργάνωση των εργαζομένων, υπονομεύοντας την αγωνιστική τους δράση».

Απουσία μέτρων, ανεπαρκή πρωτόκολλα, απόκρυψη κρουσμάτων

Τοποθετήσεις συνδικαλιστών ανέδειξαν την έλλειψη ολοκληρωμένων μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς αλλά και ότι και στις επιχειρήσεις όπου εφαρμόζονται ορισμένα μέτρα, τα ίδια τα πρωτόκολλα είναι ανεπαρκή, ενώ το κριτήριο που πάνω από όλα βάζει το να μη σταματήσει με τίποτα η παραγωγική διαδικασία, έχει ως αποτέλεσμα η εντατικοποίηση να χτυπάει «κόκκινο».

Εγιναν αναφορές για απόκρυψη κρουσμάτων και πιθανής έκθεσης, με χαρακτηριστική περίπτωση συνδικαλιστή εργαζόμενου σε κατάστημα μεγάλης εμπορικής επιχείρησης, ο οποίος ανέφερε στην εργοδοσία ότι ήρθε σε επαφή με πιθανό κρούσμα, για να πάρει την απάντηση «κάτσε σπίτι αλλά μην το πεις στους συναδέλφους σου»... Σημειώθηκε ότι σε χώρους δουλειάς που δεν υπάρχει συνδικαλιστική παρέμβαση, «όλως τυχαίως» δεν έχει ακουστεί ούτε ένα κρούσμα. Επισημάνθηκε το φαινόμενο εργαζόμενοι που έχουν συμπτώματα να μην τα αναφέρουν, γιατί φοβούνται είτε ότι θα μπουν σε καραντίνα και θα χάσουν το μεροκάματο είτε ότι επιστρέφοντας, οι εργοδότες θα τους «λιώσουν στη δουλειά», με την αβάντα και της απαράδεκτης ρύθμισης της κυβέρνησης για «αναπλήρωση» της καραντίνας με απλήρωτες υπερωρίες.

Σημαντική ήταν και η πείρα που δείχνει πώς το κριτήριο του κέρδους διαμορφώνει τις συνθήκες που δουλεύουν και ζουν οι εργαζόμενοι. Στα καταστήματα και τις αποθήκες σούπερ μάρκετ υπάρχουν εντατικοποίηση, απλήρωτες υπερωρίες, πίεση από την εργοδοσία, συγχρωτισμός και συνωστισμός, εργολαβικοί εργαζόμενοι μετακινούνται από τον ένα χώρο δουλειάς στον άλλο, παράγοντες που συμβάλλουν στη διασπορά. Αντίθετα, στο υπόλοιπο λιανεμπόριο, με κλειστά μαγαζιά, οι εμποροϋπάλληλοι έχουν να δουν μεροκάματο για μήνες, προσπαθούν να επιβιώσουν με τα 534 ευρώ. Αναφορά έγινε και στην κατάσταση των σχολείων, όπου και εκεί δεν παίρνεται κανένα μέτρο. Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, στα δημοτικά σχολεία που άνοιξαν τη Δευτέρα, τα 25άρια τμήματα παραμένουν, χωρίς κατάλληλο εξαερισμό και καθαριότητα, τα παιδιά καλούνται να πάνε για μάθημα με ανοιχτά παράθυρα και κουβέρτες...

Το πλαίσιο αιτημάτων
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Να στελεχωθούν άμεσα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους και να διενεργηθούν έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς.
  • Επικαιροποίηση των Εκθέσεων Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου σε κάθε χώρο δουλειάς που θα λαμβάνουν υπόψη το σύνολο των κινδύνων κάθε επιχείρησης (πανδημία και άλλοι κίνδυνοι) και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση, καθώς και έλεγχοι για την ουσιαστική εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων προστασίας.
  • Πραγματοποίηση δωρεάν μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας.
  • Καταγραφή και δημοσιοποίηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε κάθε επιχείρηση. Διασφάλιση της τήρησης όλων των απαραίτητων μέτρων στην περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος.
  • Διασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων (μισθοί κ.λπ.) των εργαζομένων που νοσούν οι ίδιοι ή μπαίνουν προληπτικά σε καραντίνα.
  • Ασφαλής μεταφορά των εργαζομένων προς και από τη δουλειά, με πύκνωση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Συχνές απολυμάνσεις και διασφάλιση τήρησης των μέτρων στα πούλμαν των εταιρειών.
  • Ουσιαστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του Νοσοκομείου «Θριάσιο», με τη στελέχωσή τους από το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό. Να γίνει άμεση επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων της περιοχής.
Ούτε ένας παιδίατρος στα Κέντρα Υγείας της Δυτικής Αττικής

Καταγγελία από το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο»

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση όχι μόνο άνοιξε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία χωρίς να πάρει τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους, αλλά ακόμα και τώρα με ευθύνη της δεν υπάρχει ούτε ένας παιδίατρος στα Κέντρα Υγείας της Δυτικής Αττικής (δηλαδή στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο, αφού στη Μάνδρα εξακολουθεί να μην υπάρχει Κέντρο Υγείας), σε μια περιοχή με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο.

Το Σωματείο απαιτεί άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας των μαθητών και εκπαιδευτικών και την άμεση πρόσληψη παιδιάτρων στα Κέντρα Υγείας, όπως και σχολιάτρων και σχολικών νοσηλευτών, που είναι ανύπαρκτοι.

«Επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών έχει και η αυξανόμενη φτώχεια και ανεργία που "εξαπλώνεται", ιδιαίτερα σε μικρούς επαγγελματίες - εμπόρους και εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που "έκλεισαν" ή υπολειτουργούν», προσθέτει το Σωματείο.

Καταγγέλλοντας την πολιτική υποβάθμισης των δημόσιων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, όπως και τη νέα περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης για την ΠΦΥ για το 2021, το Σωματείο στηρίζει τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των Συλλόγων Εκπαιδευτικών, των Ενώσεων Γονέων και των μαθητικών συμβουλίων, και απαιτεί: Προσλήψεις παιδιάτρων στα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας και Ασπροπύργου. Δημιουργία Κέντρου Υγείας στη Μάνδρα. Προσλήψεις σχολιάτρων και σχολικών νοσηλευτών για την κάλυψη των αναγκών. Δωρεάν, συστηματικό εργαστηριακό έλεγχο για Covid σε εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους και μαθητές. Να προχωρήσει ο εμβολιασμός εκπαιδευτικών και εργαζομένων.

Πρόστιμα και προσπάθεια τρομοκράτησης εργαζομένων που συμμετείχαν σε κινητοποίηση

Διαμαρτυρία σήμερα από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατ. Αττικής

Μετά την εργοδοσία, τη σκυτάλη στην επίθεση και την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων πήρε η αστυνομία (φωτ. από την παρέμβαση της περασμένης Πέμπτης)
Μετά την εργοδοσία, τη σκυτάλη στην επίθεση και την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων πήρε η αστυνομία (φωτ. από την παρέμβαση της περασμένης Πέμπτης)
Την προσπάθεια τρομοκράτησης και την επιβολή προστίμων σε μέλη Σωματείων της δύναμής του, που συμμετείχαν σε παρέμβαση - διαμαρτυρία ενάντια στον ξυλοδαρμό εργαζόμενου από την εργοδοσία στο πρακτορείο της «Γενικής Ταχυδρομικής» στα Γλυκά Νερά, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Δίνοντας άμεση απάντηση, οργανώνει σήμερα Πέμπτη, στις 10.30 π.μ., παράσταση διαμαρτυρίας στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

Συγκεκριμένα, το Εργατικό Κέντρο μαζί με το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ) προχώρησαν την περασμένη Πέμπτη σε παρέμβαση στο κατάστημα της εταιρείας, όπου πρόσφατα εργαζόμενος δέχτηκε από την εργοδοσία επίθεση που οδήγησε στον τραυματισμό του, επειδή δεν πρόλαβε να παραδώσει το σύνολο των δεμάτων που του είχαν ανατεθεί. Τη σκυτάλη της τρομοκρατίας έσπευσαν να παραλάβουν από την εργοδοσία οι δυνάμεις της αστυνομίας, που μετά το τέλος της παρέμβασης επέβαλαν πρόστιμα σε δύο εργαζόμενους για... «άσκοπη μετακίνηση»!

Μετά το τέλος της παρέμβασης αστυνομικοί της ομάδας «ΔΙΑΣ», όπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο, «στοχοποίησαν σχεδιασμένα δύο συναδέλφους 20 χρονών, τους παρακολούθησαν και καθώς κατευθύνονταν για να επιβιβαστούν στο αυτοκίνητό τους, τους σταμάτησαν». Στη συνέχεια, τους απείλησαν με επιβολή προστίμου, τους απαγόρευσαν να κάνουν οποιαδήποτε κλήση και τους ζήτησαν να ανοίξουν τις τσάντες τους «για να δουν αν έχουν κάποιο επικίνδυνο αντικείμενο, ακόμα κι όπλο!». Τελικά, αφού τους επιτέθηκαν λεκτικά και τους ζήτησαν το λόγο για το «τι δουλειά» είχαν εκεί, τους επέβαλαν πρόστιμο για «άσκοπη μετακίνηση». Ο ένας από τους δύο συνδικαλιστές είναι παράλληλα και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ενώ και οι δύο εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Το Εργατικό Κέντρο υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι αστυνομικές δυνάμεις περίμεναν να τελειώσει η παρέμβαση των συνδικάτων, που έγινε με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων, για να «τιμωρήσουν» τους συνδικαλιστές. Επίσης, καταγγέλλει ότι μετά την πρώτη ομάδα «ΔΙΑΣ» στο σημείο έφτασαν αμέσως «άλλες δύο ομάδες και άλλα δύο περιπολικά». Η οργάνωση της παραπάνω ...επιχείρησης «δείχνει περίτρανα τον σχεδιασμό από τις αστυνομικές δυνάμεις να απομονώσουν, να τρομοκρατήσουν και να επιβάλουν τελικά πρόστιμο, θέλοντας ξεκάθαρα να χτυπήσουν τη συνδικαλιστική δράση των συναδέλφων και την αλληλεγγύη που έδειξαν στον εργαζόμενο που ξυλοκοπήθηκε από την εργοδοσία», τονίζει.

Το Εργατικό Κέντρο καλεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «να τοποθετηθεί ξεκάθαρα αν έχει απαγορεύσει τη συνδικαλιστική δράση», ενώ διεκδικεί να ακυρωθούν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους εργαζόμενους.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ανάπτυξης

Από τη χτεσινή κινητοποίηση της αντιπροσωπείας της ΟΒΣΑ
Από τη χτεσινή κινητοποίηση της αντιπροσωπείας της ΟΒΣΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ανάπτυξης έκανε χτες το πρωί αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), καταθέτοντας στον υπουργό το πλαίσιο αιτημάτων της για μέτρα στήριξης και προστασίας των αυτοαπασχολούμενων και των οικογενειών τους.

«Αφορολόγητο η απαίτησή μας, δεν θα παζαρέψουμε άλλο τη ζωή μας», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι, διεκδικώντας την άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων και του δημόσιου συστήματος Υγείας. «Οι μικροί βιοτέχνες δεν αντέχουμε άλλο. Φτάνει πια», τόνισε στο δικό της πανό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, που επίσης συμμετείχε στη διαμαρτυρία.

«Η κυβέρνηση πατάει σε τεντωμένο σκοινί ανάμεσα στη διαχείριση της πανδημίας και τη λειτουργία της οικονομίας. Ωστόσο και στα δύο μέτωπα τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά», σημειώνει η ΟΒΣΑ στο υπόμνημά της. Οπως εξηγεί, τα 800 ευρώ που δόθηκαν μήνες πριν και τα μισο-δανεικά της επιστρεπτέας προκαταβολής, για όσους τα πήραν, δεν αρκούν για να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημα. Για παράδειγμα, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θανάσης Καλαμπαλίκης, για μια μικρή επιχείρηση στη Δυτική Αττική που μένει για δύο μήνες κλειστή, ακόμα κι αν έλαβε 1.000 ευρώ ως επιστρεπτέα προκαταβολή, το ποσό αυτό έχει ήδη εξανεμιστεί για τα καθημερινά και βασικά έξοδα της οικογένειας του αυτοαπασχολούμενου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, δεν έδωσε καμία απάντηση όσον αφορά τις διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας, ενώ αρκέστηκε να υποδείξει ως βασικό πρόβλημα τη φοροδιαφυγή των μικρών επιχειρήσεων...

«Είναι ντροπή την ώρα που η χώρα μετράει πάνω από 5.000 νεκρούς, την ώρα που τα καταστήματα ανοιγοκλείνουν και αποτελεί τεράστιο πρόβλημα το πάρα πολύ μειωμένο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων, η κυβέρνηση να βρίσκει φαντάσματα και να της φταίει μόνο η φοροδιαφυγή για όλα», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Θ. Καλαμπαλίκης.

«Θα επιδιώξουμε ακόμα πιο έντονα, ακόμα πιο πολλά σωματεία, πιο πολλοί αυτοαπασχολούμενοι να σηκώσουν ανάστημα, να διεκδικήσουν τώρα άμεσα μέτρα στήριξης των μικροεπιχειρήσεών τους», τόνισε και κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα με νέες συντονισμένες αγωνιστικές παρεμβάσεις στις 27 Γενάρη.«Γινόμαστε περισσότεροι, αυξάνουμε την πίεση στην κυβέρνηση για την υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας», κατέληξε.

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Βγαίνουν στο δρόμο για να μην τους πετάξουν στους δρόμους

Με πολύμορφες κινητοποιήσεις διεκδικούν άμεσα μέτρα στήριξης

Σε πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις προχωρούν Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, απαιτώντας από την κυβέρνηση τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης του εισοδήματός τους, καθώς και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και προστασία του λαού από την πανδημία.

Σήμερα, Πέμπτη, οι Διοικούσες Επιτροπές των υπό σύσταση Ενώσεων ΕΒΕ Ελευσίνας - Μάνδρας και Ασπροπύργου οργανώνουν νέα κινητοποίηση, καλώντας τους επαγγελματίες να συμμετάσχουν με τα οχήματά τους σε αυτοκινητοπομπή προς το υπουργείο Οικονομικών για να ζητήσουν από την πολιτική ηγεσία να δεσμευθεί για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Οι επαγγελματίες της Ελευσίνας και της Μάνδρας δίνουν ραντεβού στις 11 π.μ. στα «Lidl» Ελευσίνας, ενώ του Ασπροπύργου στις 11 π.μ. στον κυκλικό κόμβο στην είσοδο της πόλης.

Αντίστοιχα, ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων καλεί αύριο, Παρασκευή, σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Ηπείρου στις 10 π.μ., καθώς και σε κινητοποίηση στην εφορία την Τετάρτη 27/1 στις 10 π.μ.

Κλιμακώνοντας τη δραστηριότητά τους, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ της Αττικής προχωρούν στις 27 Γενάρη σε νέες συντονισμένες αγωνιστικές παρεμβάσεις, όπως αποφασίστηκε στην επιτυχημένη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία της ΟΒΣΑ, με τη συμμετοχή πλήθους εκπροσώπων Ομοσπονδιών, τοπικών Ενώσεων, κλαδικών σωματείων και Επιτροπών Αγώνα.

Μεταξύ άλλων, διεκδικούν: Καταβολή επιδόματος ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων. Διαγραφή μέρους των χρεών προς εφορία και τράπεζες. Ο τρέχων κύκλος της «επιστρεπτέας προκαταβολής» να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέο για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ από το οικονομικό έτος 2019. Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ κ.ά.

Να φτάσει πλατιά το κάλεσμα του αγώνα

Η ανάγκη συντονισμένων αγωνιστικών παρεμβάσεων μέσα από τα σωματεία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ βρέθηκε στο επίκεντρο της μαζικής τηλεδιάσκεψης που οργάνωσε η ΟΒΣΑ, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από δύο Ομοσπονδίες και πάνω από 28 τοπικές Ενώσεις και κλαδικά σωματεία.

«Το μήνυμα που στέλνουμε αυτήν την ώρα είναι "κανείς συνάδελφος μόνος του"», τόνισε εισηγητικά ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ, προσθέτοντας ότι ο μόνος δρόμος που έχουν οι αυτοαπασχολούμενοι για να βγουν από τα αδιέξοδα και τις συνθήκες χρεοκοπίας που τους έχει δημιουργήσει η κυβερνητική πολιτική είναι ο δρόμος του αγώνα και της διεκδίκησης, για την υπεράσπιση του εισοδήματός τους και της ζωής τους. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε την ανάγκη συσπείρωσης στα αγωνιστικά σωματεία όλων των αυτοαπασχολούμενων που συντηρούν τις οικογένειές τους με ένα μικρό μαγαζί και που η κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο θεωρούν «διαρθρωτικό πρόβλημα» που πρέπει να εξαφανιστεί.

Παίρνοντας τον λόγο, εκπρόσωποι των σωματείων από διάφορους κλάδους ανέδειξαν τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι, αλλά και την ανάγκη της μεγάλης τους πλειοψηφίας να βρουν πραγματική συνδικαλιστική εκπροσώπηση που θα στέκεται πλάι τους και θα δίνει διέξοδο στις διεκδικήσεις τους.

Χαρακτηριστικά είναι όσα ανέφερε στην τηλεδιάσκεψη ο Β. Γκίνης, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του υπό σύσταση Συλλόγου ΕΒΕ Ελευσίνας - Μάνδρας, μεταφέροντας την πλούσια εμπειρία των τελευταίων μηνών από τη δράση της επιτροπής στην περιοχή και τη μεγάλη ανταπόκριση που βρήκε από την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Οπως είπε χαρακτηριστικά, αυτό που έδωσε ώθηση στη δράση τους ήταν τα σοβαρά συσσωρευμένα προβλήματα των συναδέλφων τους στην περιοχή, τα ελλιπή και αποσπασματικά κυβερνητικά μέτρα, αλλά και η απουσία δράσης από το σύλλογο - σφραγίδα που υπάρχει στην περιοχή. «Οι συνάδελφοι βαρέθηκαν να εκπροσωπούνται από έναν σύλλογο - σφραγίδα, απαιτούν να αποκτήσουν ουσιαστική συνδικαλιστική εκπροσώπηση που θα προωθεί τα αιτήματά τους και θα αγωνίζεται για λύσεις», τόνισε. Σημείωσε ακόμη ότι μέχρι σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών επαγγελματιών της περιοχής δεν έχει καν λάβει την επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ πια η επιβίωση είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους περισσότερους.

Η Μ. Δεμίρη, από τους μισθωτές των σχολικών κυλικείων, περιέγραψε τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι συνάδελφοί της σε όλη την Ελλάδα αφού πέρσι το Μάρτη έκλεισαν σε όλη τη χώρα, ενώ η λειτουργία των κυλικείων από το Σεπτέμβρη με αυστηρές προϋποθέσεις κράτησε μόνο μέχρι το νέο κλείσιμο των σχολείων το Νοέμβρη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως είπε, χιλιάδες ιδιοκτήτες σχολικών κυλικείων σε όλη τη χώρα να έχουν υποστεί τεράστια μείωση εισοδήματος, ενώ οι υποχρεώσεις τους τρέχουν και τα ειδοποιητήρια από τράπεζες και πρώην ΔΕΚΟ για ληξιπρόθεσμες οφειλές έρχονται το ένα μετά το άλλο.

Εκτός από τα γενικότερα προβλήματα οι αυτοαπασχολούμενοι πολλές φορές συναντούν και την εχθρική στάση των δημοτικών αρχών, σημείωσε ο Δ. Σωτηριάδης, από την Ενωση ΕΒΕ Περιστερίου, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δημοτική αρχή Περιστερίου, η οποία κωλυσιεργεί και δεν υλοποιεί το μέτρο μείωσης των δημοτικών τελών για τους ΕΒΕ, παρά τις υποσχέσεις που δίνει πολλούς μήνες τώρα.

Ως γενικό συμπέρασμα της σύσκεψης προέκυψε το ότι με τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα κι αυτό που απαιτείται σήμερα είναι να πάει το μήνυμα του αγώνα σε όσο το δυνατόν περισσότερους αυτοαπασχολούμενους, Ομοσπονδίες, Ενώσεις και σωματεία, με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ