Πέμπτη 14 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Πολύμορφες πρωτοβουλίες οργάνωσης και πάλης για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Νέα κινητοποίηση σήμερα, με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας

Από τη σύσκεψη εκπροσώπων των σωματείων
Από τη σύσκεψη εκπροσώπων των σωματείων
Με την κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας που οργανώνουν σήμερα, Πέμπτη, στις 4.30 μ.μ., συνδικάτα που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Αττική συνεχίζουν τις αγωνιστικές παρεμβάσεις τους, εντείνοντας τη μάχη με βασικό αίτημα την άμεση λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Η σημερινή κινητοποίηση παίρνει τη σκυτάλη από την παράσταση διαμαρτυρίας, την περασμένη Τρίτη, στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Ελευσίνα, ενώ την Πέμπτη 21/1 θα γίνει νέα κινητοποίηση, στις 5 μ.μ., στην Ελευσίνα.

Το πρόγραμμα κινητοποιήσεων αποφασίστηκε σε σύσκεψη συνδικάτων το περασμένο Σάββατο, η οποία κατέληξε επίσης σε ψήφισμα, που μοιράζεται στους χώρους δουλειάς μαζί με ανακοινώσεις κάθε συνδικάτου, προσαρμοσμένες στον κλάδο που δρα.

Την ώρα που η Δυτική Αττική παραμένει στο «κόκκινο» σε ό,τι αφορά την πανδημία, καθώς η κυβέρνηση αρνείται να επιβάλει ουσιαστικά μέτρα εκεί που βρίσκεται το πραγματικό επίκεντρο του προβλήματος, δηλαδή στους μεγάλους χώρους δουλειάς, οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων αναδεικνύουν ακριβώς αυτό το ζήτημα, προτάσσουν την πάλη για προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων. Οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες δρουν ως καταλύτης για το άνοιγμα της κουβέντας στους χώρους δουλειάς, για την ενημέρωση των εργαζομένων και την ενεργή συμμετοχή τους στον αγώνα αυτό.

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Ελευσίνα
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Ελευσίνα
Η παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Ελευσίνα ανέδειξε με χαρακτηριστικό τρόπο την πλήρη απουσία συντονισμού των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως και την τραγική υποστελέχωσή τους. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το νομοθετικό πλαίσιο που «λύνει» τα χέρια της εργοδοσίας, καταδεικνύουν πως είναι συνειδητή, ταξική επιλογή του αστικού κράτους και των κυβερνήσεων να μην εφαρμόζονται ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, καθώς αυτό λογίζεται ως «κόστος» για την εργοδοσία.

Πολύτιμη παρακαταθήκη αυτής της μάχης αποτελούν οι δύο Γενικές Συνελεύσεις που έγιναν σε χώρους δουλειάς, στη «Δημητρίου Κατασκευαστική» και στην «Αφοί Μαραγκάκη Κατασκευαστική» (βρίσκονται και οι δύο στη Μαγούλα), με τους εργαζόμενους να στηρίζουν ομόφωνα το ψήφισμα της σύσκεψης.

Μέχρι τώρα το ψήφισμα της σύσκεψης υπογράφουν τα Συνδικάτα: Μετάλλου Αττικής - Παράρτημα Θριασίου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, Φαρμάκου Αττικής, Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορίνθου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Εργαζομένων ΟΤΑ Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Μάνδρας, Νοσοκομείου «Θριάσιο», LIDL ΕΛΛΑΣ και ΣΙΑ ΟΕ Αττικής, «Praktiker Hellas», «ΚΑΝΑΚΗΣ» και η Πανελλήνια Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Αττικής.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν όσα καταγγέλλαμε από την πρώτη στιγμή

Ολα τα παραπάνω ζητήματα και ο σχεδιασμός της αγωνιστικής δράσης απασχόλησαν τη σύσκεψη σωματείων του περασμένου Σαββάτου, η οποία άνοιξε με τις εισηγήσεις του Νίκου Τουτουντζάκη, προέδρου του Παραρτήματος Θριασίου του Συνδικάτου Μετάλλου, και του Χρήστου Ματαράγκα, προέδρου του κλαδικού Σωματείου Ενέργειας.

Ο Νίκος Τουτουντζάκης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Στα χρόνια και μεγάλα προβλήματα που στιγματίζουν την περιοχή και τις ζωές μας εδώ και χρόνια, έρχονται εδώ και δέκα μήνες να προστεθούν οι συνέπειες από την αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας αλλά και τη νέα οικονομική κρίση, της οποίας την εκδήλωση επιτάχυνε η πανδημία. Ολα αυτά μαζί δημιουργούν ένα εκρηκτικό, τοξικό για τα λαϊκά συμφέροντα μείγμα, που όσο και αν προσπαθούν η κυβέρνηση και οι εργοδότες να το κρατήσουν καπακωμένο, δεν τα καταφέρνουν (...) Ο χαρακτηρισμός της Δυτικής Αττικής, αλλά και όμορων δήμων ως "κόκκινων" περιοχών, υψηλού επιδημικού φορτίου και κινδύνου, εκεί που ζούμε και δουλεύουμε δηλαδή, έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που καταγγέλλαμε με μια φωνή εργατικά σωματεία, υγειονομικοί και φορείς της περιοχής από την αρχή της πανδημίας: Οι χώροι δουλειάς, τα εργοστάσια, αλλά και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι οι βασικές, οι κύριες εστίες της υπερμετάδοσης του ιού».

Ανέδειξε και κατήγγειλε τις ευθύνες της κυβέρνησης και των εργοδοτών που δεν παίρνουν μέτρα, ενώ αναφερόμενος στη δράση που ανέπτυξαν τα σωματεία επισήμανε: «Τα σωματεία μας από την αρχή της πανδημίας ριχτήκαμε στη μάχη (...) Δείξαμε στους εργαζόμενους ότι η ταξική πάλη δεν σταματά, συνεχίζεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες». Και υπογράμμισε: «Ολα αυτά είναι παρακαταθήκη (...) Είναι το στέρεο έδαφος που μπορούμε να πατήσουμε σήμερα για να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τη δράση μας το επόμενο διάστημα, με συγκεκριμένο αγωνιστικό προγραμματισμό και πλαίσιο αιτημάτων».

«Για να έχει επιτυχία ο αγωνιστικός μας σχεδιασμός χρειάζεται ν' ανεβάσουμε όλοι μας τις στροφές», επισήμανε. «Να συνεδριάσουν άμεσα τα ΔΣ, να συζητήσουν με βάση τις εισηγήσεις και το ψήφισμα, καταλήγοντας σε έναν όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένο σχεδιασμό. Αυτός ο σχεδιασμός πρέπει να αγκαλιάζει το σύνολο των εργασιακών χώρων που γνωρίζουμε και παρεμβαίνουμε. Ανάλογα το χώρο, να οργανώσουμε εξορμήσεις με υλικό που θα βγάλει κάθε σωματείο και θα πιάνει και τα ιδιαίτερα ζητήματα του κλάδου ή της επιχείρησης».

Απέναντι στην ασυδοσία της εργοδοσίας και όσους την «βγάζουν λάδι»

Παίρνοντας το λόγο, ο Χρ. Ματαράγκας έδωσε μια εικόνα για το τι συμβαίνει σε χώρους δουλειάς, επισημαίνοντας πως οι εργοδότες «σε μεγάλους χώρους εργασίας κατηγορούν ευθέως τους συναδέλφους που νοσούν ότι τάχα δεν τηρούσαν τα μέτρα, ότι φταίνε οι ίδιοι που αρρώστησαν (...) Παραβλέπουν το συγχρωτισμό που επικρατεί (...) τα οργανικά κενά που προϋπήρχαν της πανδημίας, τις αλλαγές στα προγράμματα εργασίας που εφαρμόστηκαν σε εργαζόμενους στην παραγωγή, τις απλήρωτες υπερωρίες, την εργασία σε μέρες ρεπό. Στην περίπτωση κρουσμάτων, που είναι δεκάδες διαγνωσμένα στους χώρους της Ενέργειας και εκατοντάδες στα εργοστάσια της περιοχής, ο χαρακτηρισμός της "στενής επαφής" γίνεται "λάστιχο" και θα λέγαμε ότι υποβάλλεται περισσότερο από την ανάγκη της αδιάκοπης παραγωγής».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ενώ στους μεγάλους χώρους εργασίας η εντατικοποίηση χτυπάει "κόκκινο", δοκιμάζοντας τα ανθρώπινα όρια των εργαζομένων, υπάρχουν άλλοι εργασιακοί χώροι όπου εργαζόμενοι δουλεύουν εκ περιτροπής ή βγαίνουν σε αναστολή, εγκλωβισμένοι σε ένα καθεστώς αναδουλειάς και αβεβαιότητας».

Σε άλλο σημείο ανέδειξε την αναγκαιότητα να συντονιστεί η δράση των σωματείων και των συνδικάτων της περιοχής, ενώ κατήγγειλε τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής που «ακολουθεί τη λογική τού "θα λογαριαστούμε αργότερα", μια λογική που είναι επιζήμια για το εργατικό κίνημα, καθώς τα άμεσα προβλήματα απαιτούν άμεση δράση. Δεν ξεχνά να επαναλαμβάνει ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις τηρούν τα μέτρα, το πρόβλημα υπάρχει με τις μικρές, "βγάζοντας λάδι" τη μεγάλη εργοδοσία, η οποία εκεί που έχει μεγάλη κερδοφορία παίρνει μέτρα για να προστατέψει την παραγωγή, αλλά ωστόσο κάνει "λάστιχο" τα κουτσουρεμένα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, βγάζει σε καραντίνα όσους "αντέχει" για να μη διαταραχτεί η παραγωγή, τσακίζει τους συναδέλφους με υπερωρίες και εργασία σε μέρες ρεπό (...) Απουσιάζουν συνειδητά από την ενημέρωση και την οργάνωση των εργαζομένων, υπονομεύοντας την αγωνιστική τους δράση».

Απουσία μέτρων, ανεπαρκή πρωτόκολλα, απόκρυψη κρουσμάτων

Τοποθετήσεις συνδικαλιστών ανέδειξαν την έλλειψη ολοκληρωμένων μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς αλλά και ότι και στις επιχειρήσεις όπου εφαρμόζονται ορισμένα μέτρα, τα ίδια τα πρωτόκολλα είναι ανεπαρκή, ενώ το κριτήριο που πάνω από όλα βάζει το να μη σταματήσει με τίποτα η παραγωγική διαδικασία, έχει ως αποτέλεσμα η εντατικοποίηση να χτυπάει «κόκκινο».

Εγιναν αναφορές για απόκρυψη κρουσμάτων και πιθανής έκθεσης, με χαρακτηριστική περίπτωση συνδικαλιστή εργαζόμενου σε κατάστημα μεγάλης εμπορικής επιχείρησης, ο οποίος ανέφερε στην εργοδοσία ότι ήρθε σε επαφή με πιθανό κρούσμα, για να πάρει την απάντηση «κάτσε σπίτι αλλά μην το πεις στους συναδέλφους σου»... Σημειώθηκε ότι σε χώρους δουλειάς που δεν υπάρχει συνδικαλιστική παρέμβαση, «όλως τυχαίως» δεν έχει ακουστεί ούτε ένα κρούσμα. Επισημάνθηκε το φαινόμενο εργαζόμενοι που έχουν συμπτώματα να μην τα αναφέρουν, γιατί φοβούνται είτε ότι θα μπουν σε καραντίνα και θα χάσουν το μεροκάματο είτε ότι επιστρέφοντας, οι εργοδότες θα τους «λιώσουν στη δουλειά», με την αβάντα και της απαράδεκτης ρύθμισης της κυβέρνησης για «αναπλήρωση» της καραντίνας με απλήρωτες υπερωρίες.

Σημαντική ήταν και η πείρα που δείχνει πώς το κριτήριο του κέρδους διαμορφώνει τις συνθήκες που δουλεύουν και ζουν οι εργαζόμενοι. Στα καταστήματα και τις αποθήκες σούπερ μάρκετ υπάρχουν εντατικοποίηση, απλήρωτες υπερωρίες, πίεση από την εργοδοσία, συγχρωτισμός και συνωστισμός, εργολαβικοί εργαζόμενοι μετακινούνται από τον ένα χώρο δουλειάς στον άλλο, παράγοντες που συμβάλλουν στη διασπορά. Αντίθετα, στο υπόλοιπο λιανεμπόριο, με κλειστά μαγαζιά, οι εμποροϋπάλληλοι έχουν να δουν μεροκάματο για μήνες, προσπαθούν να επιβιώσουν με τα 534 ευρώ. Αναφορά έγινε και στην κατάσταση των σχολείων, όπου και εκεί δεν παίρνεται κανένα μέτρο. Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, στα δημοτικά σχολεία που άνοιξαν τη Δευτέρα, τα 25άρια τμήματα παραμένουν, χωρίς κατάλληλο εξαερισμό και καθαριότητα, τα παιδιά καλούνται να πάνε για μάθημα με ανοιχτά παράθυρα και κουβέρτες...

Το πλαίσιο αιτημάτων
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Να στελεχωθούν άμεσα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους και να διενεργηθούν έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς.
  • Επικαιροποίηση των Εκθέσεων Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου σε κάθε χώρο δουλειάς που θα λαμβάνουν υπόψη το σύνολο των κινδύνων κάθε επιχείρησης (πανδημία και άλλοι κίνδυνοι) και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση, καθώς και έλεγχοι για την ουσιαστική εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων προστασίας.
  • Πραγματοποίηση δωρεάν μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας.
  • Καταγραφή και δημοσιοποίηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε κάθε επιχείρηση. Διασφάλιση της τήρησης όλων των απαραίτητων μέτρων στην περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος.
  • Διασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων (μισθοί κ.λπ.) των εργαζομένων που νοσούν οι ίδιοι ή μπαίνουν προληπτικά σε καραντίνα.
  • Ασφαλής μεταφορά των εργαζομένων προς και από τη δουλειά, με πύκνωση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Συχνές απολυμάνσεις και διασφάλιση τήρησης των μέτρων στα πούλμαν των εταιρειών.
  • Ουσιαστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του Νοσοκομείου «Θριάσιο», με τη στελέχωσή τους από το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό. Να γίνει άμεση επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων της περιοχής.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org