Πέμπτη 14 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Βγαίνουν στο δρόμο για να μην τους πετάξουν στους δρόμους

Με πολύμορφες κινητοποιήσεις διεκδικούν άμεσα μέτρα στήριξης

Σε πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις προχωρούν Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, απαιτώντας από την κυβέρνηση τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης του εισοδήματός τους, καθώς και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και προστασία του λαού από την πανδημία.

Σήμερα, Πέμπτη, οι Διοικούσες Επιτροπές των υπό σύσταση Ενώσεων ΕΒΕ Ελευσίνας - Μάνδρας και Ασπροπύργου οργανώνουν νέα κινητοποίηση, καλώντας τους επαγγελματίες να συμμετάσχουν με τα οχήματά τους σε αυτοκινητοπομπή προς το υπουργείο Οικονομικών για να ζητήσουν από την πολιτική ηγεσία να δεσμευθεί για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Οι επαγγελματίες της Ελευσίνας και της Μάνδρας δίνουν ραντεβού στις 11 π.μ. στα «Lidl» Ελευσίνας, ενώ του Ασπροπύργου στις 11 π.μ. στον κυκλικό κόμβο στην είσοδο της πόλης.

Αντίστοιχα, ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων καλεί αύριο, Παρασκευή, σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Ηπείρου στις 10 π.μ., καθώς και σε κινητοποίηση στην εφορία την Τετάρτη 27/1 στις 10 π.μ.

Κλιμακώνοντας τη δραστηριότητά τους, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ της Αττικής προχωρούν στις 27 Γενάρη σε νέες συντονισμένες αγωνιστικές παρεμβάσεις, όπως αποφασίστηκε στην επιτυχημένη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία της ΟΒΣΑ, με τη συμμετοχή πλήθους εκπροσώπων Ομοσπονδιών, τοπικών Ενώσεων, κλαδικών σωματείων και Επιτροπών Αγώνα.

Μεταξύ άλλων, διεκδικούν: Καταβολή επιδόματος ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων. Διαγραφή μέρους των χρεών προς εφορία και τράπεζες. Ο τρέχων κύκλος της «επιστρεπτέας προκαταβολής» να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέο για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ από το οικονομικό έτος 2019. Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ κ.ά.

Να φτάσει πλατιά το κάλεσμα του αγώνα

Η ανάγκη συντονισμένων αγωνιστικών παρεμβάσεων μέσα από τα σωματεία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ βρέθηκε στο επίκεντρο της μαζικής τηλεδιάσκεψης που οργάνωσε η ΟΒΣΑ, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από δύο Ομοσπονδίες και πάνω από 28 τοπικές Ενώσεις και κλαδικά σωματεία.

«Το μήνυμα που στέλνουμε αυτήν την ώρα είναι "κανείς συνάδελφος μόνος του"», τόνισε εισηγητικά ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ, προσθέτοντας ότι ο μόνος δρόμος που έχουν οι αυτοαπασχολούμενοι για να βγουν από τα αδιέξοδα και τις συνθήκες χρεοκοπίας που τους έχει δημιουργήσει η κυβερνητική πολιτική είναι ο δρόμος του αγώνα και της διεκδίκησης, για την υπεράσπιση του εισοδήματός τους και της ζωής τους. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε την ανάγκη συσπείρωσης στα αγωνιστικά σωματεία όλων των αυτοαπασχολούμενων που συντηρούν τις οικογένειές τους με ένα μικρό μαγαζί και που η κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο θεωρούν «διαρθρωτικό πρόβλημα» που πρέπει να εξαφανιστεί.

Παίρνοντας τον λόγο, εκπρόσωποι των σωματείων από διάφορους κλάδους ανέδειξαν τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι, αλλά και την ανάγκη της μεγάλης τους πλειοψηφίας να βρουν πραγματική συνδικαλιστική εκπροσώπηση που θα στέκεται πλάι τους και θα δίνει διέξοδο στις διεκδικήσεις τους.

Χαρακτηριστικά είναι όσα ανέφερε στην τηλεδιάσκεψη ο Β. Γκίνης, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του υπό σύσταση Συλλόγου ΕΒΕ Ελευσίνας - Μάνδρας, μεταφέροντας την πλούσια εμπειρία των τελευταίων μηνών από τη δράση της επιτροπής στην περιοχή και τη μεγάλη ανταπόκριση που βρήκε από την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Οπως είπε χαρακτηριστικά, αυτό που έδωσε ώθηση στη δράση τους ήταν τα σοβαρά συσσωρευμένα προβλήματα των συναδέλφων τους στην περιοχή, τα ελλιπή και αποσπασματικά κυβερνητικά μέτρα, αλλά και η απουσία δράσης από το σύλλογο - σφραγίδα που υπάρχει στην περιοχή. «Οι συνάδελφοι βαρέθηκαν να εκπροσωπούνται από έναν σύλλογο - σφραγίδα, απαιτούν να αποκτήσουν ουσιαστική συνδικαλιστική εκπροσώπηση που θα προωθεί τα αιτήματά τους και θα αγωνίζεται για λύσεις», τόνισε. Σημείωσε ακόμη ότι μέχρι σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών επαγγελματιών της περιοχής δεν έχει καν λάβει την επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ πια η επιβίωση είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους περισσότερους.

Η Μ. Δεμίρη, από τους μισθωτές των σχολικών κυλικείων, περιέγραψε τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι συνάδελφοί της σε όλη την Ελλάδα αφού πέρσι το Μάρτη έκλεισαν σε όλη τη χώρα, ενώ η λειτουργία των κυλικείων από το Σεπτέμβρη με αυστηρές προϋποθέσεις κράτησε μόνο μέχρι το νέο κλείσιμο των σχολείων το Νοέμβρη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως είπε, χιλιάδες ιδιοκτήτες σχολικών κυλικείων σε όλη τη χώρα να έχουν υποστεί τεράστια μείωση εισοδήματος, ενώ οι υποχρεώσεις τους τρέχουν και τα ειδοποιητήρια από τράπεζες και πρώην ΔΕΚΟ για ληξιπρόθεσμες οφειλές έρχονται το ένα μετά το άλλο.

Εκτός από τα γενικότερα προβλήματα οι αυτοαπασχολούμενοι πολλές φορές συναντούν και την εχθρική στάση των δημοτικών αρχών, σημείωσε ο Δ. Σωτηριάδης, από την Ενωση ΕΒΕ Περιστερίου, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δημοτική αρχή Περιστερίου, η οποία κωλυσιεργεί και δεν υλοποιεί το μέτρο μείωσης των δημοτικών τελών για τους ΕΒΕ, παρά τις υποσχέσεις που δίνει πολλούς μήνες τώρα.

Ως γενικό συμπέρασμα της σύσκεψης προέκυψε το ότι με τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα κι αυτό που απαιτείται σήμερα είναι να πάει το μήνυμα του αγώνα σε όσο το δυνατόν περισσότερους αυτοαπασχολούμενους, Ομοσπονδίες, Ενώσεις και σωματεία, με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ