Πέμπτη 14 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Αντιδραστικοί εκσυγχρονισμοί και «κόφτες» στις προσλήψεις για κράτος πιο αποτελεσματικό για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Ψηφίστηκε αργά χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής η θεσμοθέτηση νέων αντιδραστικών αλλαγών στα κριτήρια των προσλήψεων.

Πρόκειται για το απαράδεκτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ)», το οποίο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους εργαζόμενους, ενώ το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή όπως και χτες απαίτησε την άμεση απόσυρσή του.

Το νομοσχέδιο, σε συνέχεια των προηγούμενων αντιδραστικών νόμων, όπως αυτών του ΣΥΡΙΖΑ που εισήγαγε τη συνέντευξη - κόφτη στα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, επεκτείνει τη συνέντευξη και για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που το αντικείμενό τους σχετίζεται με την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, προβλέπει ένα σύστημα με «κόφτες» και βασικό στοιχείο τη συνέντευξη που εξασφαλίζουν ότι θα μένουν «εκτός» όσοι αμφισβητούν την κυρίαρχη πολιτική. Κι όλα αυτά την ίδια ώρα που η κυβέρνηση εξακολουθεί να απορρίπτει τα αιτήματα για μαζικές προσλήψεις με μόνιμο προσωπικό σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια κ.ο.κ.

Οσο για ορισμένες νομοθετικές «βελτιώσεις» που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης, ενίσχυσαν τον αντιδραστικό χαρακτήρα του, όπως π.χ. με τη «δομημένη συνέντευξη» που σημαίνει τράπεζα θεμάτων που θα ορίζει η κυβέρνηση.

«Εβγαλε μάτι» η στρατηγική τους ταύτιση

Την ίδια ώρα, το νομοσχέδιο αποτέλεσε ευκαιρία για να βγάλει ξανά «μάτι» η στρατηγική ταύτιση της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αφού πρώτα στην Επιτροπή ξεκαθάρισε πως «όλες σχεδόν οι υποτιθέμενες καινοτομίες του νομοσχεδίου αποτελούν ήδη θεσπισμένες διατάξεις» από την κυβέρνησή του, στη χτεσινή Ολομέλεια καταψήφισε κυρίως για δημαγωγικούς λόγους και αναλώθηκε στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και τον υπουργό Εσωτερικών, Μ. Βορίδη, για το ποιος διόρισε τους περισσότερους μετακλητούς, στην υπόθεση «Novartis», στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και πάει λέγοντας.

Καταψήφισαν ακόμα το ΚΙΝΑΛ με διαφωνίες στα επιμέρους, ενώ η ειδική του αγορήτρια Ευ. Λιακούλη εξέφρασε την ελπίδα προς την κυβέρνηση «να βρεθούν κοινοί τρόποι συνεύρεσης για την πρόοδο και ευημερία» του τόπου. Κατά ψήφισε και το ΜέΡΑ25, παρών η Ελ. Λύση.

Σχολιάζοντας αυτή την αποπροσανατολιστική κοκορομαχία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επισήμανε ότι «πρόκειται για αψιμαχίες που είναι φιλικό παιχνίδι» και πως υπάρχει ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα «πλήρης ταύτιση, υποταγή και αποδοχή αυτού που υπηρετεί το κράτος, πέρα από διάφορα δημαγωγικά» και πέρα από το γεγονός ότι «δημιουργούν συνειδητά την αυταπάτη στον λαό ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκό κράτος όταν την εξουσία έχει η αστική τάξη και τα μονοπώλια».

Γι' αυτό, σημείωσε, και ο ένας συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε ο άλλος, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανοίγει το δρόμο στη ΝΔ, όπως φαίνεται και με αυτό το νομοσχέδιο. Εφερε ως παράδειγμα τη συνέντευξη την οποία είχαν προωθήσει και οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. Τόνισε ότι «το κεφάλαιο δεν ενδιαφέρεται για το κομματικό κράτος, θέλει στελέχη που θα προωθούν με συνέπεια τη στρατηγική του».

Κάλεσε δε τον υπουργό Εσωτερικών να πει συγκεκριμένα γιατί, την ώρα που φέρνει νομοσχέδιο τάχα για προσλήψεις στο Δημόσιο, δεν μονιμοποιεί τους 4.000 υγειονομικούς που έχουν προσληφθεί μέσω ΟΑΕΔ, δεν καλύπτει έστω τις κενές θέσεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας και δεν κάνει δεκτή την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ σε αυτό το νομοσχέδιο για να σταματήσει η αδικία σε βάρος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι οποίοι λόγω ενός παράβολου κόστους τριών ευρώ απορρίφθηκαν από τους πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ. Βέβαια δεν πήρε απάντηση.

Διαμορφώνουν πιο επιτελικό κράτος για λογαριασμό του κεφαλαίου

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης απαίτησε η κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο με το οποίο «κοροϊδεύει και αποπροσανατολίζει. Την ίδια στιγμή που ακολουθεί πολιτική μηδενικών διορισμών και οι περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 για τη μισθοδοσία ορίζουν καθαρά ότι δεν θα γίνουν διορισμοί, φέρνει αυτό το νομοσχέδιο για το πώς θα διορίζει». Τόνισε ότι η κυβέρνηση «πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους νόμους Βερναρδάκη και Κατρούγκαλου. Επιχειρεί μια σειρά θεσμικές αλλαγές, για να οργανωθεί και να λειτουργήσει πιο επιτελικά το αστικό κράτος, με τις ανάλογες προσαρμογές στον κρατικό μηχανισμό, με γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, διαιώνιση της ομηρίας εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ικανοποιώντας και θωρακίζοντας την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης, όξυνσης των αντιθέσεων του καπιταλιστικού συστήματος και κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών».

Με λίγα λόγια «είναι μεταρρύθμιση που οδηγεί σε απόλυτο έλεγχο του προγραμματισμού των μόνιμων θέσεων εργασίας στο Δημόσιο, με βάση τους στόχους και τους περιορισμούς που θέτει το μεγάλο κεφάλαιο», τόνισε.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο επιδιώκεται να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο τα βάρβαρα ταξικά χαρακτηριστικά του κράτους, το οποίο «γίνεται σούπερ επιτελικό, απίστευτα γρήγορο και εξαιρετικά αποτελεσματικό, όταν πρόκειται να αδειοδοτήσει και να στηρίξει μια επένδυση, για παράδειγμα στον τομέα των ΑΠΕ, των ανεμογεννητριών. Οταν, όμως, στην ίδια ακριβώς περιοχή καλείται να προστατεύσει την περιουσία, ακόμα και τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων από μια νεροποντή, αποδεικνύεται εντελώς απρόθυμο και αναποτελεσματικό. Γίνεται δε και εξαιρετικά αργό, όταν καλείται να αποζημιώσει τις λαϊκές οικογένειες».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org