Πέμπτη 14 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Αναβάλλει τους πλειστηριασμούς... για 16 μέρες

Παράταση 16 ημερών και συγκεκριμένα έως τις 31 Γενάρη 2021 δίνει η κυβέρνηση της ΝΔ στην προθεσμία για την υποβολή αίτησης επαναπροσδιορισμού υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών του νόμου Κατσέλη (υποθέσεις που εκκρεμούν έως και τις 31/12/2014). Η σχετική προθεσμία, με βάση το νόμο (4745/20) που ψήφισε η κυβέρνηση τον Νοέμβρη, λήγει αύριο 15 Γενάρη, οπότε αυτόματα θα έπρεπε να τεθούν απέναντι στη διαδικασία πλειστηριασμού κοντά 35.000 δανειολήπτες πρώτης κατοικίας.

Η παράταση δόθηκε με τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, που αναμενόταν να ψηφιστεί χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής και η οποία στην ουσία αποτελεί «στάχτη στα μάτια», αφού εξαρχής ο παραπάνω νόμος, με τα όσα προβλέπει, προωθεί καθαρά τη σωρηδόν απόρριψη των χιλιάδων αυτών εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη για λογαριασμό των τραπεζών. Για παράδειγμα, πριν, αν η τράπεζα υπέβαλε ένσταση επικαλούμενη «δόλο» στο δανεισμό, ήταν η ίδια υπεύθυνη για να αποδείξει τον ισχυρισμό της. Τώρα η υποχρέωση αυτή, μαζί με τα έξοδα, φορτώνεται στον δανειολήπτη, ο οποίος μάλιστα μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, 60 ημερών (το οποίο και λήγει αύριο), καλείται να αποδείξει «ότι δεν είναι ελέφαντας», συγκεντρώνοντας έναν όγκο δικαιολογητικών και φορολογικών δηλώσων - αν υπάρχουν ακόμα - 3 χρόνια πριν από το δανεισμό του, για να αποδείξει ότι τον καιρό που πήρε το δάνειο είχε τη δυνατότητα να το αποπληρώσει! Αυτό εξάλλου σε συνδυασμό με τα σοβαρά προβλήματα στην πλατφόρμα έχει ως αποτέλεσμα μόνο 4.000 δανειολήπτες να έχουν κάνει αίτηση.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης μιλώντας στην Ολομέλεια για την τροπολογία ανέφερε ότι «είναι γεγονός ότι κινδυνεύουν 35.000 χιλιάδες δανειολήπτες πρώτης κατοικίας με πλειστηριασμό, εάν δεν δοθεί αυτή η παράταση. Εμείς θα πούμε "ναι", αλλά θεωρούμε ότι αυτή η παράταση που δίνει η κυβέρνηση είναι μια κοροϊδία. Είναι μία παράταση 15 ημερών, όταν η ίδια η πλατφόρμα έχει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, όταν οι δημόσιες υπηρεσίες - και αναφέρομαι σε Κτηματολόγιο, στις ΔΟΥ, στο Υποθηκοφυλακείο - ακόμα και οι τράπεζες υπολειτουργούν, όταν έχουν ανασταλεί όλες οι νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες και οι μόνες που εξαιρούνται είναι αυτές των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Αρα, λοιπόν, θεωρούμε απόλυτη κοροϊδία αυτή την τροπολογία. Δώστε τη δυνατότητα σε εύλογο χρονικό διάστημα - μπορεί να είναι και μέχρι ένα εξάμηνο, επτά, οκτώ μήνες, έναν χρόνο - να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους να προετοιμάσουν τις αιτήσεις επαναπροσδιορισμού».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org