Πέμπτη 14 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΟΖΑΝΗ
Τουλάχιστον 40 θετικά κρούσματα καταγράφηκαν δύο μήνες μετά τη διάγνωση

Αλλη μια περίπτωση καθυστερημένης κοινοποίησης κρουσμάτων ήρθε να αποκαλύψει πόσο επικίνδυνη είναι η πολιτική της κυβέρνησης να εμπορευματοποιήσει τα διαγνωστικά τεστ, αντί να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα και να τον εντάξει σε ενιαίο κρατικό σχέδιο ή να εξοπλίσει όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας με τον αναγκαίο εξοπλισμό και προσωπικό για τον έλεγχο του πληθυσμού.

Οι κάτοικοι της Κοζάνης είναι «στα κάγκελα», μετά την αποκάλυψη ότι τουλάχιστον 40 τεστ που διαγνώστηκαν θετικά τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη, καταγράφηκαν ετεροχρονισμένα στις 11 και 12 Γενάρη, δηλαδή δύο μήνες μετά! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, 9 θετικά κρούσματα καταγράφηκαν ετεροχρονισμένα στις 11/1 και 31 καταγράφηκαν στις 12/1, ενώ άλλα 9 κρούσματα από την ίδια περίοδο, καταγράφηκαν ετεροχρονισμένα το Δεκέμβρη και το Γενάρη. Ετσι π.χ. στις 12/1 ανακοινώθηκαν 53 νέα κρούσματα, με τα 31 να αφορούν το Νοέμβρη και να έχουν δηλωθεί με καθυστέρηση από το ιδιωτικό εργαστήριο που τα πραγματοποίησε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ότι ιδιωτικά εργαστήρια καθυστερούν να δηλώσουν τα κρούσματα στον ΕΟΔΥ. Στις αρχές Δεκέμβρη είχε αποκαλυφθεί η περίπτωση ιδιωτικού εργαστηρίου του Κιλκίς που «αμέλησε» επί 13 μέρες να κοινοποιήσει στον ΕΟΔΥ τα αποτελέσματα των τεστ για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθυστερημένη αναφορά των κρουσμάτων, σε μία από τις άλλες περιπτώσεις, αφορά το υποστελεχωμένο Νοσοκομείο Κοζάνης που έχει επιφορτιστεί με τον έλεγχο όλων των τεστ που γίνονται στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, περιοχή που από την αρχή της πανδημίας εμφανίζει ιδιαίτερα μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Δηλαδή, τα Νοσοκομεία Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας, Γρεβενών και μέχρι πριν από λίγες μέρες και της Καστοριάς που τώρα εξυπηρετείται από ιδιωτικό εργαστήριο.

Σε όλες τις περιπτώσεις κανένας αρμόδιος δεν μπαίνει στον κόπο να πει ποια επίπτωση είχε στην περαιτέρω διασπορά του ιού η μη έγκαιρη καταγραφή τους, ώστε να ακολουθήσουν ιχνηλάτηση και απομόνωση των στενών επαφών τους.

Μάλιστα, σε μια τόσο κρίσιμη φάση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ειδικά στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας που επί τρεις μήνες βρίσκεται σε lockdown και το τελευταίο διάστημα άρχισε να εμφανίζει βελτίωση, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι υπάρχουν τεράστια κενά στα πραγματικά στοιχεία για την εξέλιξή της.

Επιβεβαιώνεται και από αυτήν την εξέλιξη ότι είναι αναγκαία η επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, για τη διενέργεια μαζικών, επαναλαμβανόμενων, απολύτως δωρεάν τεστ, ενταγμένων σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο, που θα διασφαλίζει και την ολοκληρωμένη παρακολούθηση της εξέλιξης της πανδημίας και τη λήψη των αντίστοιχων μέτρων.

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκειμένου να διερευνηθεί το θέμα των ετεροχρονισμένων κρουσμάτων ζήτησε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ