Πέμπτη 14 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Συνεχίζονται οι συνεκπαιδεύσεις φονιάδων

Eurokinissi

Συνεκπαίδευση μεταξύ Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) Ελλάδας, ΗΠΑ και Κύπρου ξεκίνησε την Τρίτη, σε άλλο ένα βήμα παραπέρα εμπλοκής της χώρας σε επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, οι συμμετέχουσες δυνάμεις εξασκούνται σε αντικείμενα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σούδας στην Κρήτη. Σημειωτέον, τους τελευταίους μήνες η Σούδα φιλοξενεί περισσότερα στελέχη των ΔΕΕ των ΗΠΑ και με μεγαλύτερη συχνότητα, όπως προβλέπουν η νέα Συμφωνία για τις βάσεις, που υπεγράφη τον Οκτώβρη του 2019 από την κυβέρνηση της ΝΔ, και ο «Στρατηγικός Διάλογος» μεταξύ των δύο χωρών, που ξεκίνησε το Δεκέμβρη του 2018 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Παρουσία και συνεκπαιδεύσεις που μεθοδεύεται να ενταθούν ακόμα περισσότερο με τη νέα Συμφωνία που ετοιμάζουν οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ελλάδας, διευρύνοντας παραπέρα το στρατιωτικό αποτύπωμα των Αμερικανών στην Ελλάδα.

Και επίσημα, άλλωστε, η εν λόγω συνεκπαίδευση έχει σκοπό «την αναβάθμιση του επιπέδου συνεργασίας, συναντίληψης και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων, την επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και της ανταλλαγής εμπειριών των ΔΕΕ της Ελλάδας με φίλες και σύμμαχες χώρες».

Τα παραπάνω προκάλεσαν τον ...ενθουσιασμό του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, ο οποίος έστειλε ευχαριστήριο μήνυμα στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ που δρουν στην Ευρώπη, «για τη συνεχή σπουδαία υποστήριξη στην εταιρική σχέση ασφάλειας με την Ελλάδα στη βάση της Σούδας».

  • Σημειωτέον, σε άλλη μια παρέμβασή του ο Αμερικανός πρέσβης προγραμματίζεται να εμφανιστεί σήμερα στην ΕΡΤ προκειμένου να εγκαινιάσει καμπάνια των ΗΠΑ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. «Να συζητήσουμε τα 200 χρόνια φιλίας Ελλάδας - ΗΠΑ και τις κοινές δημοκρατικές αξίες που συνδέουν τις δύο Επαναστάσεις μας» - του 1821 και την Αμερικανική του 1776 - όπως αναφέρεται στη σχετική διατύπωση.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βυθίζονται στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς(30/3/2021)
Βαθαίνει η εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια(3/3/2021)
«Μαγνήτης» μεγάλων κινδύνων...(27/7/2019)
Εναγκαλισμοί(9/7/2017)
Επίλεκτοι Αμερικανοί πεζοναύτες στη Μαγνησία(8/3/2014)
Η Ελλάδα στο επίκεντρο της πολεμικής προετοιμασίας(8/7/2012)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org