Πέμπτη 14 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Ανεπάρκεια εμβολίων στην ΕΕ τουλάχιστον έως τα μέσα του χρόνου

Παραποιημένα τα συμβόλαια με τις εταιρείες που δόθηκαν για ανάγνωση στους ευρωβουλευτές

Με την πανδημία να καλπάζει εξαιτίας της έλλειψης επαρκών και ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας από τις αστικές κυβερνήσεις, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 92 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 1,972 εκατ. σε όλο τον κόσμο.

Οι κυβερνήσεις, ιδιαίτερα των πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών, εναποθέτουν την αντιμετώπιση της πανδημίας στους εμβολιασμούς, οι οποίοι προχωρούν με αργούς ρυθμούς, παρά τις προσδοκίες που αρχικά καλλιεργήθηκαν. Φρένο στην αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας εμβολίων βάζει ο παγκόσμιος ανταγωνισμός των φαρμακευτικών ομίλων (πατέντες, προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας, διατήρηση υψηλών τιμών), η παραγωγή με σκοπό το κέρδος και όχι την κάλυψη αναγκών. Επιπλέον εμπόδια μπαίνουν και από τις διαχρονικές ελλείψεις των δημόσιων συστημάτων Υγείας.

Οπως παραδέχτηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός της (CDU), επάρκεια των εμβολίων δεν αναμένεται μέχρι το καλοκαίρι. «Το ερώτημα που τίθεται είναι: Εχουμε αυτή τη στιγμή αρκετά εμβόλια; Είναι κρίσιμα τα δύο πρώτα τρίμηνα. Από το τρίτο τρίμηνο θα είμαστε σε θέση να δίνουμε (εμβόλια), αντί να χρειαζόμαστε», είπε ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά ότι οι ποσότητες εμβολίων δεν επαρκούν προκειμένου να προχωρήσει ο αρχικός σχεδιασμός έως τα μέσα του έτους.

Εξάλλου και η συμπληρωματική παραγγελία της ΕΕ από τις «Pfizer»/«BioNTech» για έως και 300 εκατ. επιπλέον δόσεις δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα παραδοθεί.

Φιάσκο η ανάγνωση των συμβολαίων της ΕΕ

Στο μεταξύ, αποκαλύπτεται και το φιάσκο της διαδικασίας ανάγνωσης των συμβολαίων των φαρμακευτικών εταιρειών με την Κομισιόν για τις προπαραγγελίες εμβολίων, από τους ευρωβουλευτές. Την Τρίτη η διαδικασία ξεκίνησε με το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί με τη γερμανική «CureVac» για το πειραματικό της εμβόλιο. Προκειμένου να θωρακιστούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών και στο όνομα της «εμπιστευτικότητας», οι ευρωβουλευτές κλείνονται σε ένα δωμάτιο χωρίς κινητό, στιλό και χαρτί και έχουν στη διάθεσή τους 45 λεπτά για να διαβάσουν περίπου 60 σελίδες, πάντα υπό την επίβλεψη ενός υπαλλήλου της Κομισιόν.

Σύμφωνα με δήλωση του ευρωβουλευτή και προέδρου της επιτροπής Υγείας του Ευρωκοινοβουλίου, Πασκάλ Κανφίν, στο «Politico», οι βασικοί όροι των συμφωνιών είτε αφαιρέθηκαν πλήρως είτε αναδιαμορφώθηκαν μερικώς, ή δεν συμπεριλαμβάνονται καν στο κείμενο που δίνεται στους ευρωβουλευτές. Συγκεκριμένα, όλες οι πληροφορίες σχετικά με την τιμή των εμβολίων ανά δόση και το ύψος της (μη επιστρεπτέας) προκαταβολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαγράφηκαν, όπως και οι λεπτομέρειες για τις τοποθεσίες παραγωγής του υποψήφιου εμβολίου ή ο αριθμός των δόσεων που θα παραδίδονται ανά τετράμηνο.

Από το καθεστώς «ευθύνης και αποζημίωσης», το οποίο καθορίζει την έκταση που οι φαρμακευτικές θα προστατεύονταν από νομική και οικονομική ευθύνη εάν προκύψουν προβλήματα με το εμβόλιο, είχαν αφαιρεθεί παράγραφοι.

Οπως αναμενόταν, από τα συμβόλαια απουσιάζουν εντελώς πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τις πατέντες των ομίλων, που προφανώς προστατεύονται άνευ όρων από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις. Αντίστοιχα δεν υπάρχει καμία αναφορά για την «κατανομή κόστους» του εμβολίου, δηλαδή στοιχεία για τις επενδύσεις που έχει κάνει μια εταιρεία ή διάφορες κυβερνήσεις για την ανάπτυξη και παραγωγή ενός εμβολίου. Το κόστος, σε συντριπτικά υψηλό ποσοστό, καλύπτεται από δημόσιο χρήμα.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org