Πέμπτη 14 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΕΠ
Πολλά τα προβλήματα από το πάγωμα της εξέλιξής τους και τις ελλείψεις στα Τμήματα

Συνάντηση με την Λιάνα Κανέλλη πραγματοποίησαν χτες διευθυντές από ΤΕΠ

Το σοβαρό πρόβλημα του μπλοκαρίσματος της μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξης που αντιμετωπίζουν οι γιατροί των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), που λειτουργούν σε νοσοκομεία όλης της χώρας, μετέφερε χτες στην Λιάνα Κανέλλη, βουλευτή του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της Επαγγελματικής Ενωσης Διευθυντών ΤΕΠ του ΕΣΥ.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνάντηση που είχε η βουλευτής του Κόμματος με τον Δημήτρη Τσιφτσή (διευθυντή ΤΕΠ Νοσοκομείου Νίκαιας) και την Μαριάνθη Γεωργιάδου (διευθύντρια ΤΕΠ «Ερυθρού Σταυρού») αναλύθηκαν οι βαριές επιπτώσεις της μεταβατικής διάταξης του 2019 (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), που προβλέπει ότι γιατροί που υπηρετούν σε ΤΕΠ, και ήδη ασκούν εδώ και χρόνια επείγουσα ιατρική, θα πρέπει, προκειμένου να εξελιχθούν βαθμολογικά, να εγκαταλείψουν τα νοσοκομεία τους και για 6 μήνες να μεταφερθούν είτε στο Νοσοκομείο «Αττικόν» (Χαϊδάρι) είτε στο ΠΑΓΝΗ (Ηράκλειο Κρήτης) για να κάνουν εξειδίκευση. Αυτό αντικειμενικά δημιουργεί γιατρούς διαφορετικών ταχυτήτων μέσα στα ίδια νοσοκομεία, εγκλωβίζει τους σημερινούς γιατρούς των ΤΕΠ, ενώ λειτουργεί αποτρεπτικά για την ενίσχυση με προσωπικό των ΤΕΠ, που αποτελούν νευραλγικά τμήματα για όσα νοσοκομεία τα διαθέτουν. Ξεκαθαρίστηκε ότι δεν είναι ενάντια στην εκπαίδευση γιατρών στην επείγουσα ιατρική, αλλά αναδείχθηκε η ανάγκη να γίνεται αυτή με όρους πραγματικής βοήθειας στο προσωπικό.

Οι διευθυντές των ΤΕΠ μετέφεραν επίσης την ανάγκη να λυθούν ζωτικά προβλήματα για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των Τμημάτων τους, όπως ο ορισμός σαφούς καθηκοντολογίου για γιατρούς και νοσηλευτές, καθορισμός ελάχιστα απαιτούμενου αριθμού ιατρών και νοσηλευτών για κάθε ΤΕΠ κ.λπ., ενίσχυση των υποδομών των Τμημάτων κ.λπ. Ανέδειξαν επίσης ότι με το ξέσπασμα της πανδημίας αντί να ενισχυθούν τα ΤΕΠ, προσωπικό τους μεταφερόταν σε άλλα τμήματα νοσοκομείων για να μπαλώνονται τρύπες.

Η Λιάνα Κανέλλη, συζητώντας με την αντιπροσωπεία των διευθυντών, υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο των ΤΕΠ, αναδεικνύοντας τον αγώνα που δίνει το προσωπικό τους, παρά τις τεράστιες ελλείψεις, για να σωθούν ζωές την κρίσιμη στιγμή που φτάνουν επείγουσες περιπτώσεις στο νοσοκομείο. Επισήμανε ότι το έργο τους δυσχεραίνεται και από τις ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με αποτέλεσμα να αναλαμβάνουν και περιπτώσεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε πρωτοβάθμιες δομές. Δεσμεύτηκε ότι το Κόμμα θα πάρει όλες τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπιστούν όσο είναι αυτό δυνατό τα προβλήματά τους, και ειδικά το «ξεπάγωμα» της εξέλιξης των γιατρών των ΤΕΠ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ