Πέμπτη 26 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Δεν περισσεύει κανένας γιατρός, άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα

Δήλωση του Χρ. Παπάζογλου, με αφορμή την πρόταση της ηγεσίας του ΠΙΣ για αναστολή λειτουργίας των ιδιωτικών ιατρείων

Την... αναστολή της λειτουργίας των ιδιωτικών ιατρείων, επικαλούμενη την έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας, προτείνει η ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Τα μέσα προστασίας είναι προφανώς αναγκαία για γιατρούς και ασθενείς και πρέπει να εξασφαλιστούν από την κυβέρνηση, ωστόσο αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η ίδια ηγεσία του ΠΙΣ ήταν αυτή που ενώ ήταν σε πλήρη εξέλιξη η επιδημία στην Κίνα και προ των πυλών η εξάπλωσή της στην Ευρώπη, αντί να παρεμβαίνει προς την κυβέρνηση για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη και την αντιμετώπισή της, για την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, πρωτοστατούσε σε παρεμβάσεις για το πώς θα περπατήσει παραπέρα η εμπορευματοποίηση στα δημόσια νοσοκομεία, διοργάνωνε συμπόσια για τις ΣΔΙΤ, ενώ την ίδια «λύση» προωθεί και σήμερα...

Είναι η ίδια ηγεσία που ακόμα και τώρα, που έχει προκύψει πρόβλημα στην επάρκεια των διαγνωστικών τεστ, δεν λέει κουβέντα για τους επιχειρηματίες στο χώρο της Υγείας που ακολουθούν την τακτική τού «περάστε κόσμε», με κριτήριο τα κέρδη τους...

Δραστήριοι μόνο για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων

Με αφορμή την εν λόγω πρόταση της ηγεσίας του ΠΙΣ, ο Χρήστος Παπάζογλου, μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου, εκλεγμένος με τη «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» Γιατρών, σημειώνει σε δήλωσή του:

«Την ώρα που μισθωτοί γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία παλεύουν χωρίς ούτε καν τα στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας, με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε κινδύνους οι ίδιοι και οι ασθενείς τους, αλλά και να αυξάνεται η διασπορά του κορονοϊού...

Την ώρα που ασθενείς με κορονοϊό δεν νοσηλεύονται σε οργανωμένες δομές ώστε να διασφαλίζεται η επίβλεψη της υγείας τους, η ασφαλής αποθεραπεία τους αλλά και η προστασία συγγενικού περιβάλλοντος και ευπαθών ομάδων από την εξάπλωση της πανδημίας, την ώρα που αυτοί οι ασθενείς καταδικάζονται να μένουν σπίτι με κινδύνους για την υγεία τους αλλά και για τη δημόσια υγεία...

Την ώρα που νέες δομές Υγείας, ΜΕΘ, νοσηλευτήρια, δομές για οργανωμένη καραντίνα, δομές έκτακτες και μόνιμες είναι απόλυτα αναγκαίες...

Αυτήν την ώρα επιλέγει η ηγεσία του ΠΙΣ να καλέσει τα ιδιωτικά ιατρεία να επιλέξουν την αναστολή λειτουργίας, επικαλούμενη την έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας από την αγορά...

Στην πραγματικότητα, με αυτόν τον τρόπο εκφράζει την απογοήτευσή της η ηγεσία του ΠΙΣ γιατί "δεν συμπεριλήφθηκε (ο ιατρικός κόσμος...) από την κυβέρνηση στα οικονομικά μέτρα στήριξης"!

Παράλληλα, βέβαια, ποιεί την νήσσαν και στηρίζει ανερυθρίαστα αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις που περιορίζουν την καραντίνα από τις 14 στις 7 μέρες για τους γιατρούς και συνολικά τους υγειονομικούς με έκθεση υψηλού κινδύνου σε ασθενή διαγνωσμένο με κορονοϊό.

Σε ό,τι αφορά όμως τους επιχειρηματικούς ομίλους στην Υγεία, η ηγεσία του ΠΙΣ είναι και αποτελεσματική και ουσιαστική και δραστήρια. Διεκδικεί και προτείνει τη συνεργασία του δημόσιου συστήματος Υγείας με ιδιωτικές κλινικές, προτείνει δηλαδή νέα ΣΔΙΤ, νέα κέρδη για όσους θα εκμεταλλεύονται τις αυξημένες ανάγκες εν μέσω πανδημίας για να πουλάνε στο Δημόσιο κλίνες ΜΕΘ, υποδομές, κλινικές ή εργαστήρια... Στηρίζει και εμπλουτίζει την κυβερνητική γραμμή, που την ώρα της μάχης με τον κορονοϊό, μέσω της συμφωνίας για την αξιοποίηση κλινών ιδιωτικών ΜΕΘ, εξασφαλίζει στις ιδιωτικές κλινικές αυξημένη πελατεία διπλασιάζοντας την ημερήσια αποζημίωσή τους για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ από τα 800 στα 1.500 ευρώ!

Στις επάλξεις του αγώνα για να στηρίξουμε όλους όσοι έχουν ανάγκη

Τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας για όλους τους γιατρούς και τους υγειονομικούς μπορούν και επιβάλλεται με ευθύνη του κράτους να διασφαλιστούν και να διανέμονται δωρεάν και σε επαρκή αριθμό.

Μέτρα στήριξης και προστασίας αυτοαπασχολούμενων υγειονομικών είναι απαραίτητα και η κυβέρνηση οφείλει να τα διασφαλίσει.

Δεν περισσεύει κανένας γιατρός από τα δημόσια νοσοκομεία, κανένας νοσηλευτής, κανένας υγειονομικός και για αυτό απαιτούμε άμεσα τη διασφάλιση του συνόλου των συλλογικών μέτρων προστασίας και των Μέσων Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς, ενώ παράλληλα διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις για την αποτελεσματική στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Δεν περισσεύει κανένας συνάδελφος από τον ιδιωτικό τομέα και κανένα εργαστήριο, κλινική ή ΜΕΘ και για αυτό σε αντιπαράθεση με τη γραμμή της ηγεσίας του ΠΙΣ απαιτούμε την άμεση επίταξη του συνόλου των ιδιωτικών δομών Υγείας, κρεβάτια, εξοπλισμό, προσωπικό, τεστ ανίχνευσης, διαγνωστικά εργαστήρια κ.ά.

Δεν περισσεύει κανένας αυτοαπασχολούμενος και για αυτό επιμένουμε στο κάλεσμα της ΔΗΠΑΚ, να ενταχθούν υποχρεωτικά στο κεντρικό σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας με τους ίδιους όρους εργασιακούς και μισθολογικούς με τους συναδέλφους μας στο ΕΣΥ. Για να στελεχωθούν οργανωμένα πρόσθετες αναγκαίες κλίνες ΜΕΘ. Για να στελεχωθούν χώροι ασφαλούς νοσηλείας και αποτελεσματικής - ανθρώπινης μόνωσης ασθενών με ήπια κλινική εικόνα. Για να διαμορφωθεί δίκτυο για την εξέταση ασθενών - ευπαθών ομάδων, που απαιτείται να παραμείνουν σπίτι για να μην εκτεθούν στον κορονοϊό.

Το επόμενο διάστημα, ακόμη περισσότερο, οι γιατροί της ΔΗΠΑΚ, μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι, θα είμαστε στις επάλξεις του αγώνα για να στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη, για να παρέχουμε ιατρική βοήθεια, για να ενημερώσουμε και να στηρίξουμε συνανθρώπους μας, να διακινήσουμε τις θέσεις της ΔΗΠΑΚ. Για να στηρίξουμε τους συναδέλφους μας στα νοσοκομεία στον άνισο αγώνα ενάντια στον κορονοϊό, αλλά και τα δίκαια αιτήματα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Για να μην πεθάνει κανένας ασθενής μόνος και αβοήθητος στο σπίτι, να αγωνιστούμε ενάντια στην πολιτική που εμποδίζει την αξιοποίηση επιστημονικών επιτευγμάτων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της πανδημίας».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org