Πέμπτη 26 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Να εξασφαλιστεί η ασφαλής διαμονή στις εστίες για τους οικότροφους που το έχουν ανάγκη

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ

Καθολικές αντιδράσεις σε όλη τη χώρα συναντά η απόφαση της κυβέρνησης να εκκενώσει και να κλείσει τις φοιτητικές εστίες, αφήνοντας «στον αέρα» πολλούς φοιτητές που για διάφορους λόγους δεν μπορούν ή είναι επικίνδυνο να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία και άλλοι φορείς στηρίζουν το αίτημα να παραμείνουν οι εστίες ανοιχτές, να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας και να παραμείνουν σε αυτές οι φοιτητές που το έχουν ανάγκη.

Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε χτες νέα οδηγία, βάσει της οποίας οι φοιτητές από εστίες ή ξενοδοχεία που λειτουργούν ως εστίες μπορούν να μετακινηθούν εφάπαξ και δωρεάν προς την κατοικία την οποία διαθέτουν εντός της ελληνικής επικράτειας, με τα μεταφορικά μέσα της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών, ωστόσο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια όσων χρειάζεται να μετακινηθούν σε νησιά. Θυμίζουμε ότι από την απόφαση για εκκένωση των εστιών το υπουργείο έχει εξαιρέσει φοιτητές ορφανούς και από τους δύο γονείς και αλλοδαπούς φοιτητές που δεν διαθέτουν (οι ίδιοι ή συγγενείς τους έως β' βαθμού) κατοικία εντός της ελληνικής επικράτειας, για τους οποίους θα διατεθούν δωμάτια σε τουριστικά καταλύματα που θα παραμείνουν ανοιχτά. Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει όμως για τους εργαζόμενους φοιτητές ή για όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, που είναι επικίνδυνο να εκτεθούν σε μια μαζική μετακίνηση. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις που οι σύλλογοι εστιακών έχουν πάρει απόφαση να παραμείνουν στα δωμάτιά τους οι συμφοιτητές τους που το έχουν ανάγκη, τα Ιδρύματα προσπαθούν να τους εξαναγκάσουν να φύγουν κόβοντας τη σίτιση!

«Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εξασφαλιστούν η δωρεάν και ασφαλής διαμονή όσων οικοτρόφων είναι αναγκαίο να μείνουν στις εστίες και η μετακίνηση όλων όσοι μπορούν και το επιθυμούν», ζητά με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) με ανακοίνωσή της, στην οποία σημειώνει:

«Πληθαίνουν τις τελευταίες μέρες οι αποφάσεις και παρεμβάσεις των Συλλόγων Οικοτρόφων και των Φοιτητικών Συλλόγων που διεκδικούν να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστούν οι εστιακοί φοιτητές. Κυβέρνηση και υπουργείο εξακολουθούν να μη δίνουν απαντήσεις. Η νέα οδηγία προβλέπει μετακίνηση των φοιτητών που το επιθυμούν από τις εστίες προς τον τόπο καταγωγής τους, χωρίς ωστόσο να υπάρχει πρόβλεψη για τους φοιτητές που χρειάζεται να μεταβούν σε νησιά και επομένως απαιτείται να καλυφθούν για εκείνους ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Παραμένουν ξεκρέμαστοι οι οικότροφοι που παραμένουν στις εστίες γιατί είναι εργαζόμενοι, που μάλιστα σε αυτές τις συνθήκες έρχονται αντιμέτωποι με ακόμη δυσμενέστερους όρους δουλειάς, ή για εκείνους που επιστρέφοντας στις οικογένειές τους θα θέσουν είτε τον εαυτό τους είτε τους οικείους τους σε κίνδυνο εφόσον ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Παράλληλα, γεννά ερωτήματα το γεγονός ότι την ίδια ώρα που εφαρμόζεται καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας η κυβέρνηση αναγκάζει σε μετακίνηση εστιακούς σε όλη τη χώρα, κάποιοι από τους οποίους μπορεί να βρίσκονται σε καραντίνα ή να έχουν συμπτώματα, με κίνδυνο τη διασπορά του ιού.

Να ληφθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για όλους όσοι είναι απαραίτητο να μείνουν στις εστίες, χωρίς καμία επιβάρυνση των φοιτητών. Οι φοιτητικές λέσχες να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, με αυξημένα μέτρα προστασίας φοιτητών και εργαζομένων, οι φοιτητές να παίρνουν τα γεύματά τους συσκευασμένα. Να μετακινηθούν δωρεάν και με ασφάλεια όλοι οι εστιακοί που το επιθυμούν και μπορούν, με κάλυψη των συνολικών εξόδων μετακίνησής τους, ανεξάρτητα από τον τόπο μόνιμης κατοικίας και το κόστος της διαδρομής. Εδώ και τώρα να προσληφθεί προσωπικό με πλήρη δικαιώματα για την καθαριότητα και τη φύλαξη των εστιών. Εστιακοί και εργαζόμενοι να εφοδιαστούν δωρεάν με τα ατομικά μέσα προφύλαξής τους, να ελεγχθούν προληπτικά. Να πάψει ο εκβιασμός από τις διοικήσεις για τη διακοπή ρεύματος, νερού και των όποιων παροχών στις εστίες!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παλεύουμε για τις εστίες και τις σπουδές των σύγχρονων αναγκών μας!(20/10/2018)
Οικότροφοι φοιτητές απαιτούν τα δίκια τους(17/10/2015)
Για τη δράση του Συλλόγου Οικοτρόφων Εστίας Πάτρας(14/12/2013)
Απαίτηση η δωρεάν στέγαση για τους φοιτητές!(25/3/2008)
Στηρίζει τον αγώνα των φοιτητών στις εστίες(6/4/2001)
Εκσυγχρονιστικές μέθοδοι πίεσης...(14/11/1997)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org