Πέμπτη 26 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΗΠΑ
Στα όριά τους νοσοκομεία, γιατροί και ασθενείς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε παγκόσμιο επίκεντρο της πανδημίας του Covid-19 τείνουν να μετατραπούν οι ΗΠΑ και δη η Νέα Υόρκη, που δοκιμάζεται περισσότερο από κάθε άλλη πολιτεία, έχοντας τα περισσότερα από τα πάνω από 55.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και τους περισσότερους από τους τουλάχιστον 700 νεκρούς σε όλη τη χώρα. Για πρώτη φορά, ανάμεσα στα εκατοντάδες θύματα συμπεριλαμβάνεται και ένας έφηβος στο Λος Αντζελες, που δεν αντιμετώπιζε προηγούμενα προβλήματα υγείας. Το ίδιο διάστημα η κυβέρνηση Τραμπ, σε συμφωνία με το Κογκρέσο, προωθεί ένα άνευ προηγουμένου πακέτο μέτρων για να στηρίξει πρωτίστως μονοπωλιακούς ομίλους και να δώσει μερικά ψίχουλα σε ορισμένους εργαζόμενους που βγαίνουν στην ανεργία.

Στα περισσότερα νοσοκομεία της Ν. Υόρκης πλέον επικρατεί χάος από την πληθώρα κρουσμάτων, που πλέον εμφανίζουν πιο σοβαρά συμπτώματα. Διαπιστώνονται μεγάλες ελλείψεις σε γάντια, μάσκες για γιατρούς και νοσηλευτές (οι οποίοι πλέον δικαιούνται μόλις μία μάσκα τη μέρα!), καθώς και σε διαγνωστικά τεστ και συστήματα αναπνευστικής υποστήριξης χιλιάδων ασθενών. Τα αυξημένα μέτρα καραντίνας έχουν αδειάσει τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, καθώς χιλιάδες κάτοικοι - κυρίως οι πιο εύποροι - την εγκαταλείπουν. Ωστόσο, οι ομοσπονδιακές αρχές τους υποχρεώνουν στη συνέχεια σε 14ήμερη καραντίνα προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα. Στην Καλιφόρνια, όπου επίσης παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα, τα νοσοκομεία και εκεί δοκιμάζουν τις αντοχές τους, με τους φτωχότερους και τους άστεγους να παραμένουν στο περιθώριο, ενώ οι πάμπλουτοι κάτοικοι του Λος Αντζελες εγκαταλείπουν την πόλη για πιο ασφαλείς, αραιοκατοικημένες περιοχές, σε πολυτελείς βίλες και «καταφύγια - φρούρια».

Ο Τραμπ συνεχίζει πάντως να δηλώνει ...αισιόδοξος, προβλέποντας ότι «οι ΗΠΑ θα είναι έτοιμες για μπίζνες έως το Πάσχα των Καθολικών, στις 12 Απρίλη». Ο υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ και ο γενικός επιτελάρχης, στρατηγός Μ. Μίλεϊ, εκτιμούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλες 10 με 12 βδομάδες. Αμφότεροι προειδοποίησαν ότι η πανδημία «μπορεί να αποσταθεροποιήσει κάποιες χώρες και να προκαλέσει πολιτικό χάος», συνιστώντας «απειλή για τις ΗΠΑ».

Εν μέσω αυτών, κυβέρνηση και Κογκρέσο συμφώνησαν σε πακέτο μέτρων 2 τρισ. δολαρίων για τον περιορισμό πιθανής νέας καπιταλιστικής κρίσης. Μεταξύ άλλων προβλέπουν πακτωλό χρημάτων και φθηνών δανείων σε βιομηχανίες και μονοπώλια, ύψους άνω των 500 δισ. δολαρίων, 367 δισ. σε λεγόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επιταγές 1.200 δολαρίων σε απλήρωτους εργαζόμενους και επιδόματα ανεργίας σε όσους δεν ήταν μέχρι σήμερα δικαιούχοι, π.χ. «αυτοαπασχολούμενοι» εργάτες σε πλατφόρμες υπηρεσιών μέσω ίντερνετ, όπως «Uber» κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ