Πέμπτη 26 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αμεσα μέτρα πρόληψης και προστασίας από την πανδημία

Επιστολή στους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων πρόληψης και προστασίας από την πανδημία του κορονοϊού και τις επιπτώσεις της.

Στην επιστολή, που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, σημειώνεται ειδικά για τους υγειονομικούς, που εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες σε όλη την Ευρώπη, να ισχύσουν οι 14 μέρες καραντίνας καθώς και να επιταχθούν άμεσα ξενοδοχεία όπου θα διαμένει το υγειονομικό προσωπικό που με αυτοθυσία δίνει τη μάχη.

Οι ευρωβουλευτές του Κόμματος μεταφέρουν επίσης τα επείγοντα αιτήματα του υγειονομικού προσωπικού για χρηματοδότηση και ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας. Nα επιταχθούν οι μονάδες του ιδιωτικού τομέα, τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, οι αναπνευστήρες, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Οι ιδιώτες γιατροί να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας και κάτω από την ευθύνη του κράτους, χωρίς αντίτιμο, να αναλάβουν εξετάσεις, επισκέψεις στο σπίτι, συνταγογράφηση. Να αντιμετωπιστεί άμεσα η τεράστια έλλειψη σε μάσκες, αντισηπτικά, αναπνευστήρες και να παταχθεί η αισχροκέρδεια εταιρειών παραγωγής και εμπορίας. Να ακυρωθούν όλες οι δεκάδες χιλιάδες απολύσεις (στην Ελλάδα περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι απολύθηκαν το Μάρτη) και οι βλαπτικές μεταβολές σε Συλλογικές Συμβάσεις και ωράρια εργασίας στα οποία προχώρησε η εργοδοσία. Να καταβληθεί στην ώρα του το Δώρο Πάσχα και να μη μετατεθεί. Να δοθούν οι ειδικές άδειες για ατομική νοσηλεία, περίθαλψη τέκνων και συγγενών, χωρίς να προσμετρώνται στην κανονική άδεια. Αντίστοιχα μέτρα ουσιαστικής στήριξης, ελάφρυνσης χρειάζεται να ληφθούν για αυτοαπασχολούμενους, μικροεπαγγελματίες και βιοπαλαιστές αγρότες.

«Οι εργαζόμενοι και συνολικά ο λαός να μην είναι και πάλι αυτοί που θα πληρώσουν το λογαριασμό προκειμένου να ενισχυθούν για μια ακόμα φορά οι επιχειρηματικοί όμιλοι», καταλήγει η επιστολή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ