Πέμπτη 26 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ευκαιρία για νέα μέτρα με το «λογαριασμό» στο λαό

Για νέα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου με πρόσχημα την αντιμετώπιση του κορονοϊού προετοίμασε χτες στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου ο πρωθυπουργός, προσαρμόζοντας, μάλιστα, κατά το δοκούν και την ιστορική αλήθεια στα προτάγματα των επιχειρηματικών ομίλων.

Ετοιμάζοντας νέα βάρη για το λαό, είπε ότι «η πανδημία θα μας κοστίσει» και «η οικονομία μας θα υποφέρει. Αλλά χρέος μας είναι να περιορίσουμε τον πόνο στο ελάχιστο. Και να επιμερίσουμε το κόστος της προσαρμογής στην νέα οικονομική πραγματικότητα με τρόπο δίκαιο», πρόσθεσε, προκαλώντας το λαό, που καλείται και πάλι να πληρώσει το μάρμαρο για να θωρακιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Στο ίδιο μοτίβο, έβαλε το ...«ζητούμενο μιας νέας Ευρώπης. Αυτής που δεν θα περιοριστεί στην κοινή υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης. Αλλά, κυρίως, θα στηρίξει την οικονομική αναγέννηση μετά από αυτήν», με νέες χρηματοδοτικές ροές για τα μονοπώλια.

Στο μεταξύ, ενώ η κυβέρνηση έχει ανάψει το «πράσινο φως» για την αντεργατική επέλαση στους χώρους δουλειάς, ο πρωθυπουργός επανέλαβε προκλητικά τον ισχυρισμό πως «όλοι είμαστε ίσοι σε τούτη τη μάχη».

Υποστήριξε ακόμα ότι «η φροντίδα της πολιτείας απευθύνεται στον κάθε πολίτη. Κι αυτός, με τη σειρά του, αναλαμβάνει το δικό του μερίδιο προσφοράς (...) στον πόλεμο εναντίον της κοινής απειλής», με όλους τάχα να μάχονται «από την ίδια θέση, στην πρώτη γραμμή», επιχειρώντας να κρύψει ξανά πίσω από την ατομική ευθύνη τις μεγάλες κρατικές ανεπάρκειες και την άρνηση της κυβέρνησης να πάρει άμεσα μέτρα σε ό,τι αφορά την αποφασιστική ενίσχυση του συστήματος Υγείας, όπως ζητάνε γιατροί και νοσηλευτές, αλλά και τα μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς.

Επέμεινε άλλωστε στα περί «αμοιβαίας ευθύνης» και στα «μένουμε σπίτι», ικανοποιημένος που «με πειθαρχία στεκόμαστε δίπλα στην πολιτεία».

Εξάλλου, χαρακτηριστική για το πώς σκέφτονται να την αξιοποιήσουν για την επόμενη μέρα είναι και η αποστροφή πως «η δοκιμασία που βιώνουμε απελευθερώνει ήδη δυνάμεις του λαού μας που βρίσκονταν σε λήθαργο. Μέσα στην κρίση οι δομές μας εκσυγχρονίζονται. Η τεχνολογία ταξιδεύει παντού, αλλάζοντας τον τρόπο που εργαζόμαστε. Αλλά και μειώνοντας τη γραφειοκρατία. Ο εθελοντισμός ριζώνει. Εμείς οι ίδιοι λειτουργούμε, πλέον, πιο ομαδικά και πειθαρχημένα». Ο,τι ζητά το κεφάλαιο σε αυτήν τη νέα φάση, για ένταση της εκμετάλλευσης με τηλεργασία, τζάμπα εργατικό δυναμικό και «εθελοντισμό» αντί για μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας του λαού, σιωπή νεκροταφείου στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, και «εκσυγχρονισμό» στο αστικό κράτος με ακόμα μεγαλύτερη προσαρμογή στα ζητούμενά του. «Ολα αυτά θα είναι τα όπλα μας για την επόμενη μέρα», πρόσθεσε, σηματοδοτώντας ότι θέλουν να αξιοποιήσουν σε όφελός τους την κατάσταση και για μετά.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org