Πέμπτη 26 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δυναμώνουμε τη φωνή μας για τη ζωή και τα δικαιώματά μας

Καθημερινές είναι οι παρεμβάσεις από Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα, αναδεικνύοντας τα δίκαια αιτήματα του λαού για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων προστασίας της υγείας και προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων από το ξεσάλωμα της εργοδοσίας. Με ανακοινώσεις, αφισοκολλήσεις, ανάρτηση πανό σε κεντρικά σημεία και έξω από νοσοκομεία, διαδίδεται πλατιά το μήνυμα: «Δυναμώνουμε τη φωνή μας, για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων μας. Ο λαός έχει πληρώσει πολλά. Δεν θα πληρώσει ξανά!».

ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής: Μέτρα τώρα για τις τεράστιες ελλείψεις στην Ανατολική Αττική

Την τρίτη θέση πανελλαδικά κατέχει σε αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού η Ανατολική Αττική, ενώ προχτές στην περιοχή, και πιο συγκεκριμένα στα Γλυκά Νερά, καταγράφηκε ένας ακόμα θάνατος από την πανδημία, με μια άτυχη γυναίκα να «φεύγει» μόνη, σε καραντίνα και χωρίς ιατρική - νοσοκομειακή υποστήριξη.

«Σε ποιο σημείο ξεκινά και τελειώνει η ατομική ευθύνη και η ευθύνη του κράτους;» είναι το ...ρητορικό ερώτημα που θέτει η Τομεακή Επιτροπή Μεσογείων - Λαυρεωτικής Αττικής του ΚΚΕ.

Και καταγράφοντας τις σοβαρές ελλείψεις του συστήματος Υγείας στην Ανατολική Αττική, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι σε «μια περιοχή με εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους, με δεκάδες βιομηχανικές ζώνες και εμπορικά πάρκα, με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο των Βαλκανίων και δύο μεγάλα λιμάνια, δεν υπάρχει δημόσιο γενικό νοσοκομείο». Θυμίζει άλλωστε ότι το 2018, με τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, τέτοιες ελλείψεις τις πλήρωσε πανάκριβα ο λαός, ενώ «από τότε οι υποσχέσεις τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και της τωρινής της ΝΔ ήταν κούφιες. Η ουσία είναι η ίδια, σε μία κρίσιμη κατάσταση όπως αυτή της πανδημίας για όλη αυτή την περιοχή δεν υπάρχει νοσοκομειακή κάλυψη. Το βάρος αντικειμενικά πέφτει στα Κέντρα Υγείας της περιοχής. Μονάδες που και αυτές έχουν πέσει θύμα της ίδιας πολιτικής, με τεράστιες ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή» Είναι χαρακτηριστικό ότι «στο Κέντρο Υγείας Σπάτων το Μικροβιολογικό διενεργεί μόνο τις βασικές εξετάσεις. Στο Κέντρο Υγείας Μαρκόπουλου δεν υπάρχει κλίβανος αποστείρωσης. Στην πλειοψηφία των δομών στην περιοχή υπάρχουν επικουρικοί γιατροί για να καλύψουν τις ανάγκες», επισημαίνει η Οργάνωση του ΚΚΕ.

Τονίζοντας τη ραγδαία επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών σε μεγάλους χώρους δουλειάς που εδρεύουν στην Ανατολική Αττική, η ανακοίνωση σημειώνει επίσης το τεράστιο πρόβλημα των μετακινήσεων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: «Αυτή την περίοδο αντί να πυκνώσουν τα δρομολόγια μειώνονται, με αποτέλεσμα τον ανάλογο, επικίνδυνο για καιρό πανδημίας συνωστισμό». Επίσης, «η έλλειψη στοιχειώδους υποδομής όπως το αποχετευτικό δίκτυο, ολοκληρωμένο πρόγραμμα αεροψεκασμών για τα κουνούπια, καθιστά την κατάσταση ακόμα πιο επικίνδυνη.

Είναι κατανοητό με βάση όλα τα παραπάνω γιατί η περιοχή της Ανατολικής Αττικής κατέχει την τρίτη θέση σε αριθμό κρουσμάτων πανελλαδικά».

ΤΕ Μαγνησίας: Να μην αποδυναμωθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Να μην αποδυναμωθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ζητά με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, καθώς όπως τονίζει «ανησυχητικές είναι οι δηλώσεις του διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου ότι για την παρούσα φάση "το καλύτερο φάρμακο είναι η άμεση έκδοση απόφασης μετακίνησης από την 5η ΥΠΕ γενικών ιατρών από την Πρωτοβάθμια Υγεία της Μαγνησίας". Ηδη έχουν μετακινηθεί 10 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες από το ΚΥ Βόλου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται η μετακίνηση ακόμη 15 γιατρών από τα Κέντρα Υγείας».

«Το μέτρο αυτό» - επισημαίνει η ΤΕ Μαγνησίας - «θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα! Ουσιαστικά αποδυναμώνεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), που είναι απαραίτητη η λειτουργία της σε αυτές τις συνθήκες πανδημίας του κορονοϊού. Το σχέδιο της κυβέρνησης για κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων με μετακίνησή τους από τα Κέντρα Υγείας είναι αντίθετο με τις οδηγίες των επιστημόνων, σύμφωνα με τις οποίες όποιοι εμφανίζουν ήπια συμπτώματα θα πρέπει να παραμένουν σπίτι τους ή να συμβουλεύονται τον γιατρό τους, ώστε να μη δημιουργείται συμφόρηση στα νοσοκομεία». «Η κυβέρνηση αντί να στελεχώσει τα Κέντρα Υγείας, ώστε να μπορέσουν να τεθούν σε 24ωρη καθημερινή λειτουργία για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία, πετσοκόβει μ' αυτόν τον τρόπο και τις ελάχιστες υπηρεσίες που προσφέρουν από τη χρόνια υποβάθμισή τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΕΠ Κρήτης: Αντί η κυβέρνηση να επαινεί τη «γενναιοδωρία» των ξενοδόχων, να επιτάξει σήμερα όσα ξενοδοχεία είναι απαραίτητα

Τη «γενναιοδωρία» των ξενοδόχων της Κρήτης για τη «συμβολική κίνησή» τους να διαθέσουν ως «δώρο», «όταν όλα θα έχουν τελειώσει», διαμονή σε γιατρούς και νοσηλευτές σε ξενοδοχεία τους, όπως και τους σχετικούς επαίνους της κυβέρνησης, σχολιάζει η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ. Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση πριν να είναι πολύ αργά, αντί να επαινεί τη "γενναιοδωρία" των ξενοδόχων της Κρήτης προς τους μάχιμους υγειονομικούς "μετά το πέρας της επιδημίας", τώρα να προχωρήσει στην αναγκαία επίταξη όσων ξενοδοχείων είναι απαραίτητα, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι χιλιάδες υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων των 4 νομών στη διάρκεια της επιδημίας, προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι από τη διασπορά του ιού και τη νόσο».

ΤΕ Αργολίδας: Η κυβέρνηση να στηρίξει το χαμένο εισόδημα των παραγωγών και των πωλητών λαϊκών αγορών

Υποκριτικό χαρακτηρίζει η Τομεακή Επιτροπή Αργολίδας του ΚΚΕ το μέτρο της κυβέρνησης για την απαγόρευση μετακίνησης των παραγωγών και πωλητών των λαϊκών αγορών από Περιφέρεια σε Περιφέρεια, για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού. Αυτό, τονίζει η ΤΕ Αργολίδας, «τους οδηγεί στην καταστροφή, καθώς τα προϊόντα τους είναι ευπαθή και η ζημιά που θα υποστούν από την απαγόρευση πώλησης στην Αττική θα είναι μεγάλη».

Καλεί την κυβέρνηση να στηρίξει τώρα «το χαμένο εισόδημα των παραγωγών και των πωλητών των λαϊκών, που τους καταστρέφει με αυτή την απόφαση, και παράλληλα να ικανοποιήσει τα - με επιστημονικά κριτήρια διαμορφωμένα - αιτήματα των γιατρών και των υγειονομικών για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για να προστατευθεί πραγματικά η υγεία του λαού».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org