Πέμπτη 26 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Στα 821 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, 22 οι θάνατοι

Στα 821 έφτασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, καθώς χτες το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 78 νέα κρούσματα.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι 134 άνθρωποι νοσηλεύονται (το 60% είναι άνδρες). Οι 53 είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, με μέση ηλικία 67 έτη, ενώ οι περισσότεροι έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Ο αριθμός των θανάτων ανέβηκε στους 22 συνολικά (μέσος όρος ηλικίας 75 έτη) και αφορά 18 άνδρες και 4 γυναίκες. Εξιτήριο έχουν πάρει 36 άνθρωποι, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 10.000 εργαστηριακά τεστ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Σ. Τσιόδρα, ο ιός δεν έχει μέχρι στιγμής εκθετική αύξηση στην Ελλάδα. Συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στα σπίτια με ηλικιωμένους, σε οίκους ευγηρίας και ιδρύματα με χρόνιους πάσχοντες, τονίζοντας πως «η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι τα γηροκομεία χτυπιούνται πιο σκληρά από τον κορονοϊό».

Αναφορικά με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που δείχνουν περισσότερους νοσηλευόμενους και θανάτους στον ανδρικό πληθυσμό, είπε ότι αυτό πιθανόν οφείλεται σε επιδημιολογικά χαρακτηριστικά (π.χ. κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ) και στο ρόλο των γυναικείων οιστρογόνων.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην οδηγία για κατ' οίκον νοσηλεία όταν υπάρχουν ήπια συμπτώματα, συνέστησε «τακτική και καθημερινή κατά προτίμηση επικοινωνία με επαγγελματία Υγείας», τον «προσωπικό θεράποντα ιατρό», όταν στην πραγματικότητα η διαχρονική εγκατάλειψη της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Υγείας στερεί στην πράξη αυτήν τη δυνατότητα για την πλειοψηφία των εργαζομένων και του λαού.

Επαναλαμβάνοντας ότι «τα νοσοκομεία μπορούν να λειτουργήσουν ως εστία διασποράς», ανέφερε ότι οι υγειονομικοί είναι μέσα στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και εντάσσονται στα κριτήρια για εργαστηριακό έλεγχο αν εμφανίζουν συμπτώματα. Να σημειωθεί ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία περίπου το 11% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι υγειονομικοί, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται να νοσήσει το 30%, ωστόσο αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ελλείψεις βασικών μέσων ατομικής προστασίας, σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού.

Ο υφυπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα είναι έτοιμες το επόμενο διάστημα 500 κινητές μονάδες ανίχνευσης του ιού, χρηματοδοτούμενες από το ΕΣΠΑ, όπως και ότι έχει ξεκινήσει η τρισδιάστατη εκτύπωση προστατευτικών μασκών. Σχετικά με την οδηγία του ΠΙΣ για αναστολή λειτουργίας των ιδιωτικών ιατρείων, ισχυρίστηκε ότι το κράτος θα καλύψει την ανάγκη τους για μέσα προστασίας. Υπενθυμίζεται βέβαια ότι παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις σοβαρές ελλείψεις σε μέσα προστασίας καταγράφονται στα δημόσια νοσοκομεία που βρίσκονται στο επίκεντρο της μάχης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ