Πέμπτη 26 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Νέες παρεμβάσεις στη Βουλή από το ΚΚΕ

Διαρκείς είναι και οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή, με Ερωτήσεις για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού και με κατάθεση αναφορών από χώρους δουλειάς και κλάδους.

Σε συνέχεια των Ερωτήσεων, που κατέθεσε την προηγούμενη βδομάδα και οι οποίες θα συζητηθούν την Πέμπτη 2/4, για τη λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους εργασίας και την επείγουσα ενίσχυση του δημόσιου τομέα Υγείας με επίταξη των υποδομών των επιχειρηματιών στην Υγεία, οι νέες Ερωτήσεις του Κόμματος αφορούν:

-- Το αίτημα να δοθεί έκτακτο επίδομα σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αφού για τους χιλιάδες ανέργους είναι απίθανο στις σημερινές συνθήκες να βρουν δουλειά, ενώ τα εισοδηματικά κριτήρια με τα οποία αποκλείονταν από το επίδομα ανεργίας οι μακροχρόνια άνεργοι, έχουν καταρρεύσει για τους περισσότερους.

-- Την οδηγία της Διοίκησης του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), με την οποία καλεί τους εργαζόμενους να καλύψουν μόνοι τους τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας, όπως και το γεγονός ότι στην ίδια εγκύκλιο του ΕΦΕΤ καλούνται οι εργαζόμενοι να συμβάλουν «στην ανάληψη εξ αποστάσεως εργασίας σε περίπτωση που κάνουν χρήση άδειας ειδικού σκοπού». Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει ότι ο φορέας παροπλίζεται και ο όποιος έλεγχος αποδυναμώνεται περαιτέρω και μάλιστα σε έναν τομέα όπου οι επιχειρηματικοί όμιλοι της παραγωγής και εμπορίας τροφίμων πραγματικά θησαυρίζουν από τη διαμορφωμένη κατάσταση, ενώ οι τάσεις αισχροκέρδειας κλιμακώνονται.

-- Τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων με Σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, καθώς και των εργαζομένων με τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει ότι στα μέτρα της κυβέρνησης για τη μη εξάπλωση του κορονοϊού δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων, με αποτέλεσμα να εξαιρούνται από τις αποφάσεις για την εκ περιτροπής λειτουργία των αντίστοιχων υπηρεσιών και για το δικαίωμα λήψης των αδειών «ειδικού σκοπού» ή ένταξής τους στις «ευπαθείς» ομάδες για τους εργαζόμενους με τα Προγράμματα του ΟΑΕΔ.

-- Για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που μετακινείται στον Εβρο. Οι βουλευτές του Κόμματος ρωτούν την κυβέρνηση τι μέτρα θα πάρει για να εφαρμοστούν τα παρακάτω, που ζητούν η Ενωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, καθώς και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ): Η μετακίνηση του προσωπικού προς και από τον νομό Εβρου να γίνεται με επιταγμένα λεωφορεία, ώστε να διασφαλίζεται ο μη συγχρωτισμός προσωπικού εντός τους (10 άτομα ανά λεωφορείο), ή με την αξιοποίηση του σιδηρόδρομου. Να εξασφαλιστεί από άλλες μονάδες, εκτός Εβρου, η επάρκεια υπηρεσιακών οχημάτων για να εξασφαλίζεται η λήψη προστατευτικών μέτρων, μη συγχρωτισμού κατά τις μετακινήσεις εντός νομού Εβρου. Να επιταχθούν ξενοδοχειακές μονάδες του νομού Εβρου, προκειμένου να φιλοξενηθούν οι στρατιωτικοί, εγκαταλείποντας τους θαλάμους και επιτρέποντας στις Διοικήσεις να εστιάσουν στη λήψη προστατευτικών μέτρων του οργανικού τους προσωπικού. Να διατίθενται και να διανέμονται γεύματα, των Λεσχών Αξιωματικών Φρουράς, με έξοδα και μέριμνα της Υπηρεσίας, στα ξενοδοχεία που διαμένουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Να διατεθούν αντισηπτικά, γάντια και μάσκες σε όλο το προσωπικό, με οδηγίες για τη χρήση και εφαρμογή τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ