Τρίτη 14 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αμεσα μέτρα στήριξης των κατοίκων της Νέας Σμύρνης Λάρισας

Με αφορμή τα κρούσματα σε καταυλισμό Ρομά

Σε καραντίνα 14 ημερών έχει μπει ο καταυλισμός των Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας και στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Κουτσόχερο, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα ανεστάλη η λειτουργία όλων των λαϊκών αγορών σε όλη τη Θεσσαλία. Μέχρι χτες, 31 άτομα είχαν εντοπιστεί θετικά στον κορωνοιό στη Νέα Σμύρνη, την ώρα που συνεχίζονται οι έλεγχοι στη συνοικία, αλλά και σε κατοίκους των Δήμων Τυρνάβου, Φαρσάλων και Σοφάδων. Αυτοί οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο για να παρακολουθούνται, ενώ σχεδιάζεται να μεταφερθούν άτομα της περιοχής που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και με υποκείμενα νοσήματα σε ξενοδοχεία της πόλης, για προληπτικούς λόγους, όπως ανακοινώθηκε.

Με Ερώτησή του στη Βουλή το ΚΚΕ ζητά να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης των κατοίκων της συνοικίας της Ν. Σμύρνης Λάρισας και ενίσχυσης των δημόσιων δομών Υγείας της πόλης. Η Ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας, Εσωτερικών, Υγείας και Οικονομικών, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης και Γιάννης Δελής, αναφέρει:

«Με αφορμή τα μέτρα περιορισμού (καραντίνα) που πάρθηκαν για τη μη περαιτέρω διασπορά του ιού στη συνοικία Νέα Σμύρνη στη Λάρισα, απαιτείται άμεσα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα αφενός στήριξης των κατοίκων της συνοικίας και αφετέρου ενίσχυσης τόσο στο πρωτοβάθμιο επίπεδο όσο και στο επίπεδο των νοσοκομείων της πόλης.

Γιατί για να εμπεδωθεί η όποια ατομική ευθύνη, που είναι βεβαίως αναγκαία, χρειάζεται το ίδιο το κράτος να αναλάβει τη δική του πρωταρχική ευθύνη.

Ετσι, η άσχημη εξέλιξη με την εξάπλωση του κορονοϊού στον οικισμό Ρομά της Νέας Σμύρνης ανέδειξε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά και της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας και του δήμου, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν άπραγοι και τώρα με την καραντίνα (καταστολή) προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Εδώ και αρκετό διάστημα η "Λαϊκή Συσπείρωση" σε Περιφέρεια και δήμο είχε ζητήσει από τους αρμόδιους φορείς και την κυβέρνηση να δράσουν άμεσα για τη λήψη μέτρων με στόχο την πρόληψη διάδοσης του κορονοϊού στις πολυάριθμες κοινότητες των Ρομά στους δήμους του νομού Λάρισας και της Θεσσαλίας γενικότερα.

Αντίστοιχα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου ζήτησε από την κυβέρνηση (στο πλαίσιο και επιστολής της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά) τη λήψη άμεσων μέτρων πρόληψης για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού στους 86 καταυλισμούς Ρομά της χώρας.

Η άσχημη εξέλιξη αναδεικνύει για μια ακόμη φορά τις διαχρονικά τεράστιες ευθύνες κυβερνήσεων και τοπικών αρχών για τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης, την υποβάθμιση των όρων ζωής των Ρομά στη Ν. Σμύρνη, που εδώ και δεκαετίες εξακολουθούν να διαμένουν σε μια ασφυκτικά μικρή περιοχή όπου δεν πληρούνται στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, όπου λείπουν ολοκληρωμένες υποδομές ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και αποχέτευσης για εκατοντάδες πολυμελείς οικογένειες.

Το ΚΚΕ εδώ και χρόνια έχει ξεκάθαρες θέσεις για τα ζητήματα των Ρομά για την αντιμετώπιση κάθε μορφής διακρίσεων σε βάρος τους, όπως και για τα ζητήματα της δημόσιας υγείας, της ποιότητας ζωής κ.λπ.

Με βάση την εξέλιξη στο συγκεκριμένο συνοικισμό, ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

-- Να εξασφαλιστεί η πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με τη διάθεση του αναγκαίου προσωπικού για την παρακολούθηση της υγείας των κατοίκων της συνοικίας. Να υπάρχει σε μόνιμη βάση κινητή μονάδα Υγείας. Κλιμάκια γιατρών που θα επισκεφτούν τα σπίτια των κατοίκων για εξετάσεις και κλινικό έλεγχο.

-- Να ενισχυθεί τώρα η ΠΦΥ με 24ωρη λειτουργία όλων των μονάδων της τόσο στη συνοικία όσο και στην πόλη της Λάρισας.

-- Για οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, να υπάρξει μετακίνησή τους προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόσβασή τους σε αγαθά στοιχειώδη για τη ζωή (φως, νερό, αποχέτευση, ξενώνες κ.λπ.).

-- Να εξασφαλιστούν η απρόσκοπτη τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης προς τους κατοίκους της συνοικίας (μάσκες, αντισηπτικά, γάντια και άλλα είδη υγιεινής).

-- Κανένας εργαζόμενος να μη μείνει απλήρωτος και να καθιερωθεί ειδική άδεια για όσο χρειαστεί.

-- Να ανασταλούν, για όσο διάστημα χρειαστεί, κάθε μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, πλειστηριασμοί και κατασχέσεις, διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους.

-- Να εξασφαλιστεί το χαμένο εισόδημα στους παραγωγούς που βγαίνουν στις λαϊκές αγορές, όχι μόνο στη Λάρισα αλλά και σε όλη τη Θεσσαλία.

-- Να ληφθούν όλα τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων που δουλεύουν στη συγκεκριμένη συνοικία (σε σούπερ μάρκετ κ.λπ.)».

Η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων πως «ο λαός της πόλης να προβληματιστεί για το γεγονός ότι, διαχρονικά οι κυβερνήσεις και οι τοπικές αρχές ευθύνονται για τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης και την υποβάθμιση των όρων ζωής στη συγκεκριμένη συνοικία και για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ρομά κοινότητα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ