Τρίτη 14 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στέλνει το λαό στο Γολγοθά για την «αναγέννηση» των κερδών του κεφαλαίου

Eurokinissi

«Προετοιμασία εδάφους» για την επόμενη μέρα, με καλέσματα και «νουθεσίες» στο λαό να υποταχθεί στα ζητούμενα του κεφαλαίου και να δεχτεί να πληρώσει ξανά την επερχόμενη καπιταλιστική κρίση, βρήκε ο Κυρ. Μητσοτάκης χτες το βράδυ σε διάγγελμά του για την πανδημία.

Την ώρα που η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον «κερδισμένο» από τη στάση του λαού χρόνο ούτε καλά καλά για να πάρει τα στοιχειώδη μέτρα για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, όπως ζητάνε οι υγειονομικοί που δίνουν τη μάχη, ο πρωθυπουργός μίλησε με θράσος για ένα «νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας» που «χτίζεται ήδη», φωτογραφίζοντας την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίησή του, καθώς όπως είπε «εκσυγχρονίζονται και οι αντιλήψεις για το ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας Υγείας». Παρέπεμψε μεταξύ άλλων στα νέα κρεβάτια ΜΕΘ, αποσιωπώντας ότι χρυσοπληρώνονται στους κλινικάρχες, αλλά και στις διάφορες «προσφορές» των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Την ίδια ώρα, επιχειρώντας να παρουσιάσει το αστικό κράτος ως τάχα εγγυητή της «κοινής ευημερίας» λαού και κεφαλαίου, ισχυρίστηκε πως «το μεγαλύτερο κέρδος μας από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση έχει όνομα. Και λέγεται εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη προς το κράτος. Προς την κυβέρνηση», σημείωσε ότι «το κράτος πρέπει πρωτίστως να αξιολογείται με βάση την αποτελεσματικότητά του» και ότι τάχα μπορεί να γίνει «ομπρέλα φροντίδας για όλους. Που αναθέτει την ευθύνη των κρίσιμων τομέων στους πιο άξιους» και πρόσθεσε πως «αυτή η παρακαταθήκη (...) δεν πρέπει να φύγει μαζί με την πανδημία. Γιατί θα την χρειαστούμε για την επόμενη μεγάλη πρόσκληση: Την ανάταξη της οικονομίας μας», ώστε ο λαός να πληρώσει και τη νέα κρίση του κεφαλαίου.

Εξάλλου, ανακοινώνοντας ορισμένα επικοινωνιακά ψίχουλα για τους μακροχρόνια ανέργους (βλέπε σχετικό θέμα), ο πρωθυπουργός έστειλε σήμα στο λαό να είναι... μετριοπαθής στις απαιτήσεις του, λέγοντας ότι δίνει μεν τώρα κάποια ψευτοεπιδόματα αλλά «θυσιάζουμε συνειδητά ένα μέρος της ευημερίας μας για να προστατεύσουμε την υγεία και την κοινωνική συνοχή. Γιατί η ύφεση το 2020 θα είναι μεγάλη» και ότι το «εθνικό κεφάλαιο» της αξιοπιστίας «δεν επιτρέπεται να σπαταληθεί σε αλόγιστα αιτήματα και πρόχειρες παροχές»!

Στο ίδιο φόντο το καταγέλαστο, πρόσθεσε πως «θα μοιραστούμε τα βάρη της κρίσης με τρόπο δίκαιο, όπως το κάνουμε μέχρι σήμερα. Για να έχουν όλοι μετά μέρισμα από την αναπτυξιακή έκρηξη που θα ακολουθήσει», καλώντας ξανά το λαό να υποφέρει μαζί τάχα με τα αφεντικά του. Επιβεβαιώνοντας δε ότι τα δεκάδες αντεργατικά μέτρα που νομοθέτησε η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία «ήρθαν για να μείνουν», ζήτησε «τα μέτρα της επικαιρότητας να γίνουν πυροδότες διαρκών μεταρρυθμίσεων» και σημείωσε πως «είναι στο χέρι μας η "ανάγκη του σήμερα" να θεμελιώσει την "αναγέννηση του αύριο"».

Συνεχίζοντας, σε μια αποστροφή που ερμηνεύτηκε ως υπαινιγμός περί πρόωρων εκλογών, ο πρωθυπουργός είπε ότι «μετά την κρίση η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας τη λογοδοσία. Γιατί καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία».

Να σημειωθεί ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για σταδιακή άρση των μέτρων το επόμενο διάστημα, ανάλογα και με τις εισηγήσεις των επιστημόνων. Νωρίτερα χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε προαναγγείλει αυστηροποίηση των ελέγχων των Αρχών - της Αστυνομίας και του Λιμενικού - τονίζοντας ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ