Τρίτη 14 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικοινωνιακά «τρικ» με τους ανέργους

Επικοινωνιακά παιχνίδια στις πλάτες εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων που συνεχίζουν να μη λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ από το κράτος ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας παίζει η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, στο χτεσινό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα επιδοτηθούν με το επίδομα ενός μήνα ανεργίας (400 ευρώ) 155.000 μακροχρόνια άνεργοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για την ομάδα εκείνη των ανέργων που πέρασε στη μακροχρόνια ανεργία (συμπλήρωσε τουλάχιστον 12 μήνες ανεργίας) τον τελευταίο χρόνο, δηλαδή από τον Απρίλη του 2019 και μετά. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση συνεχίζει να αποκλείει τη συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων, περίπου 900.000, από οποιαδήποτε στήριξη και μάλιστα σε μια περίοδο που οι άνεργοι, όπως και όλος ο λαός, είναι σε καραντίνα και αδυνατούν να βρουν οποιαδήποτε δουλειά. Οπως βέβαια δεν λύνει το πρόβλημα ούτε η «ανακύκλωση» των ανέργων με τα διάφορα προγράμματα που έχουν ημερομηνία λήξης και που κάθε μέρα διαφημίζει η κυβέρνηση. Επιπλέον, τα 400 ευρώ σε ανθρώπους που ήδη εδώ και ένα χρόνο έχουν χάσει την εργασία τους και δεν έχουν εισόδημα, μόνο προστασία δεν μπορεί να χαρακτηριστούν.

Η κατάσταση αυτή φέρνει στην επικαιρότητα το αίτημα του ΠΑΜΕ για επιδότηση όλων των μακροχρόνιων ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αίτημα που διατύπωσε και χτες με νέα του παρέμβαση, με αφορμή τη μη καταβολή στους επιδοτούμενους ανέργους για τους οποίους είχε δοθεί δίμηνη παράταση.

Ετσι, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται ο ΟΑΕΔ, μέχρι και χτες, δεν είχε ολοκληρωθεί η καταβολή του επιδόματος ανεργίας στους ανέργους που η επιδότηση έληξε τους μήνες Γενάρη - Φλεβάρη και σύμφωνα με τα κυβερνητικά μέτρα το δικαίωμα παρατάθηκε για δύο ακόμη μήνες. Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν δεκάδες σχετικές καταγγελίες στα σωματεία και απαιτώντας: «Να σταματήσουν τα ψέματα! Προκαλούν ανησυχία στους ανέργους με την ανευθυνότητά τους! Παραμένει σαν αίτημα να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους τους μη επιδοτούμενους - μακροχρόνια ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Ανάλογη καταγγελία κάνει και η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΑΕΔ, σημειώνοντας ότι η καταβολή δεν έχει ολοκληρωθεί, ότι υπάρχουν χιλιάδες εκκρεμότητες, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού και καλεί τη διοίκηση να ανασκευάσει, «να μην προτάσσει την επικοινωνία έναντι της ουσίας, να μην εκθέτει τον εαυτό της, να μη δημιουργεί εντάσεις και προστριβές στις υπηρεσίες...».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ