Τρίτη 14 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποχαιρετά την συντρόφισσα Μαρία Μπλιώνα

Την συντρόφισσα Μαρία Μπλιώνα, μαχήτρια του ΔΣΕ, νοσοκόμα στο θρυλικό Υγειονομικό του ΔΣΕ και μέλος του Κόμματος, που «έφυγε» από τη ζωή τα ξημερώματα της Κυριακής, αποχαιρετά η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Γεννημένη το 1927 στο Λουτρό Ελασσόνας, παρέμεινε όλη της τη ζωή πιστή στις αξίες και τα ιδανικά του Κόμματος. Οπως αναφέρει η ΤΕ Μαγνησίας, τελειώνοντας το Δημοτικό η Μαρία Μπλιώνα βρέθηκε στη Δεσκάτη, όπου ήρθε σε επαφή με την ΕΠΟΝ. Μετά την Απελευθέρωση, με χρέωση από τη Νομαρχιακή Οργάνωση Ελασσόνας αναλαμβάνει τον Τομέα Ολύμπου, με ευθύνη να οργανώσει κορίτσια και γυναίκες των χωριών αυτών. Ηταν μέλος του Γραφείου που έδρευε στην Ολυμπιάδα Ελασσόνας και είχε την ευθύνη για 9 χωριά.

Μετά από μεγάλη περιπέτεια και κυνηγητό, αφού οι ΜΑΥδες και η Ασφάλεια την είχαν επικηρύξει, πέρασε στο βουνό, φτάνοντας στον Γράμμο, όπου εκπαιδεύτηκε. Την πρώτη της μάχη την έδωσε το καλοκαίρι του 1947, στο ύψωμα Ζούζιαλη στη Νότια Πίνδο. Ακολούθησαν και άλλες μάχες. Το χειμώνα του 1947 ξεκίνησε με το τάγμα της για την Κόνιτσα. Τραυματίζεται και την στέλνουν στο νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Γράμμο. Εκεί γίνεται νοσοκόμα, μετά από μια 4μηνη εκπαίδευση.

«Στο Υγειονομικό του ΔΣΕ συναντήθηκε η επιστημονική γνώση με την πίστη στο δίκιο του αγώνα, την αυτοθυσία και την επιμονή να κερδηθεί η ζωή. Και η συντρόφισσα Μαρία το υπηρέτησε με συνέπεια», σημειώνει η ΤΕ Μαγνησίας και θυμίζει:

«Την συντρόφισσα Μαρία Μπλιώνα την τιμήσαμε σε ειδική εκδήλωση για το ρόλο των γυναικών στον ΔΣΕ, στην οποία προβάλαμε και οπτικοακουστικό υλικό με μαρτυρίες συντροφισσών. Στη "συνέντευξη" που έδωσε, αν και κοντά στα 90, είναι φανερή η ίδια φλόγα και ορμή, η ίδια πίστη στα ιδανικά του Κόμματος. Η ίδια, απαντώντας σε ερώτηση μαθητών αν θα ακολουθούσε την ίδια πορεία στη ζωή της, είχε πει χαρακτηριστικά: "Αν ξαναγινόταν τώρα, πάλι πρώτη θα ήμουνα. Εσείς να βρείτε κάπου να με βάλετε να προσφέρω!"».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ