Τρίτη 14 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Τα τελευταία στοιχεία για τον κορονοϊό στη χώρα

31 είναι τα νέα κρούσματα κορονοϊού, ανεβάζοντας το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 2.145, εκ των οποίων το 56% είναι άνδρες. Το 25,8% είναι κρούσματα σχετιζόμενα με ταξίδια στο εξωτερικό και το 40% σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα. Μέχρι στιγμής οι διασωληνωμένοι είναι 73, με μέση ηλικία τα 68 έτη, ενώ το 81% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία άνω των 70. 16 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, 99 έχουν χάσει τη ζωή τους, με μέσο όρο ηλικίας τα 72 έτη και το 89% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία άνω των 70. Εχουν ελεγχθεί εργαστηριακά 43.417 δείγματα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου για τον κορονοϊό καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σ. Τσιόδρα, αποφασίστηκε το πρωτόκολλο θεραπείας με έγχυση πλάσματος στο πλαίσιο πολυκεντρικής μελέτης φάσης. Θα λειτουργεί με λίστα εθελοντών που ήταν θετικοί στον ιό και έχουν αναρρώσει. Οπως επισημάνθηκε, είναι ακόμη πειραματική έρευνα, που αν αποδειχθεί αποτελεσματική, θα είναι ένα ακόμη όπλο στα χέρια των γιατρών.

Οσοι έχουν αναρρώσει, οι περισσότεροι θα έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας με πιθανή διάρκεια ενός έτους, ενώ η μόλυνση αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων θα οδηγήσει σταδιακά στη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης», χωρίς όμως αυτό να μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά. Σύμφωνα με τον Σ. Τσιόδρα, το μοντέλο που πρόκειται να εφαρμοστεί προς αυτήν την κατεύθυνση και μέχρι να βρεθεί εμβόλιο, είναι η σταδιακή και ελεγχόμενη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα το «ανοιγόκλεισμα» της κάνουλας των περιορισμών.

Σχετικά με την πιθανότητα επαναλοίμωξης, όπως παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στη Νότια Κορέα, ο Σ. Τσιόδρας σημείωσε ότι πρόκειται είτε για κακή τεχνική στη λήψη δειγμάτων, είτε για μακρά παραμονή του ιού στον άνθρωπο και όχι επαναμόλυνση. Παράλληλα, ενημέρωσε ότι υπάρχουν πάνω από 60 διαφορετικά εμβόλια που δοκιμάζονται, ωστόσο είναι σε αρχικό στάδιο οι παρατηρήσεις. Ενώ ήδη αποφασίστηκε πρωτόκολλο για την παρακολούθηση της ποικιλομορφίας του ιού στη χώρα από ομάδα επιστημόνων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ