Τρίτη 14 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας για τους πυροσβέστες

Ανακοίνωση για τους πυροσβέστες εξέδωσε η Επιτροπή του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση της Επιτροπής σε όλους τους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους, τούτες τις δύσκολες στιγμές που περνάμε δίνοντας τη μάχη για την υγεία και την ίδια τη ζωή σε συνθήκες πανδημίας. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας για την υγεία των μονίμων και συμβασιούχων πυροσβεστών, καθώς και για όλους τους δόκιμους των τμημάτων της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, αξιωματικούς και πυροσβέστες.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή που έκανε την εμφάνισή της η πανδημία πήρε θέση με ευθύνη απέναντι στο λαό, επισημαίνοντας την άμεση αναγκαιότητα για τη λήψη μέτρων που θα έχουν ως στόχο και προτεραιότητα την προστασία της υγείας του και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του. Ολα τα προβλήματα που αναδεικνύονται καθημερινά και κυρίως στις νοσοκομειακές μονάδες ένα πράγμα επιβεβαιώνουν. Οτι ο υπαρκτός κίνδυνος για το λαό μας κατά κύριο λόγο ελλοχεύει από τις μεγάλες ελλείψεις που δημιούργησε η πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης μεγάλων τομέων του συστήματος Υγείας με ευθύνη όλων των αστικών κυβερνήσεων.

(...) Το ΚΚΕ βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων του Πυροσβεστικού Σώματος από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της πανδημίας. Εφερε τα ζητήματα της προστασίας των πυροσβεστών στην επικαιρότητα, απαιτώντας ενέργειες από την κυβέρνηση και υποχρεώνοντάς την σε λήψη μέτρων. Παρ' όλα αυτά αναδεικνύονται καθημερινά νέα προβλήματα από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τις παρεμβάσεις της "Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών" που προκύπτουν σε δεκάδες εργασιακούς χώρους».

Τα μέτρα που πρέπει να παρθούν άμεσα

Η Επιτροπή του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας ζητά:

1. Να γίνεται συστηματική απολύμανση σε όλους τους χώρους των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων με ευθύνη της υπηρεσίας από εξειδικευμένα συνεργεία, κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

2. Να γίνει άμεση πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας με επανασύσταση όλων των οργανικών θέσεων για την καθαριότητα που καταργήθηκαν με τον Νόμο 3511/2006, προσαυξανόμενων αριθμητικά για την πλήρη κάλυψη όλων των Πυροσβεστικών Σταθμών, Κλιμακίων και διοικητικών υπηρεσιών του ΠΣ. Να προσφέρεται η καθαριότητα σε καθημερινή βάση σε όλες τις εγκαταστάσεις των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος.

3. Αμεσα να γίνει χορήγηση ιατρικών μασκών, γαντιών και αντισηπτικών διαλυμάτων, για το προσωπικό όλων των υπηρεσιών με δυνατότητα εναλλαγής τόσο κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας όσο και με τη νέα ανάληψή της.

4. Να χορηγηθούν τώρα όλα τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας και ιδιαίτερα αυτά που δεν μπορούν να είναι κοινής χρήσης, όπως είναι οι ατομικές προσωπίδες για τις αναπνευστικές συσκευές και οι κατάλληλες σύγχρονες προσωπίδες για τις δασικές πυρκαγιές.

5. Να γίνεται συστηματικός καθαρισμός και απολύμανση του ατομικού και του κοινού εξοπλισμού καθώς και του μηχανολογικού εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση. Να υπάρξει μέριμνα για αποκλειστική απασχόληση προσωπικού με την κατάλληλη εκπαίδευση και με όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας, το οποίο θα αναλάβει τα καθήκοντα αυτά.

6. Να γίνει ειδικός χώρος μέσα στις εγκαταστάσεις των υπηρεσιών για τον καθαρισμό των επιχειρησιακών στολών του προσωπικού, με προμήθεια κατάλληλων ηλεκτρικών συσκευών π.χ. πλυντήρια, στεγνωτήρια, για να αποφεύγεται η μεταφορά και η πλύση τους στα σπίτια των πυροσβεστών.

7. Να υπάρξει ενίσχυση της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος με πρόσληψη ιατρών Εργασίας και εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού προκειμένου να γίνεται συστηματικός προληπτικός ιατρικός έλεγχος σε τακτά χρονικά διαστήματα για το προσωπικό του και ειδικότερα μετά από την εμπλοκή σε συμβάντα.

8. Να επιστραφούν τα εννέα ασθενοφόρα του Πυροσβεστικού Σώματος για την αξιοποίησή τους στα επιχειρησιακά συμβάντα του ΠΣ καθώς και στα υγειονομικά προβλήματα που προκύπτουν λόγω της πανδημίας.

9. Να παρθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για το προσωπικό των πλωτών και εναέριων μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά τη διάρκεια χρήσης τους.

10. Να υπάρξει πιστή εφαρμογή και τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια για τους χώρους εργασίας, από πλευράς καθαριότητας, απολύμανσης. καταλληλότητας κτιριακών εγκαταστάσεων, χώρων υγιεινής, ανάπαυσης κ.λπ.

11. Οι σημερινές συνθήκες με την πανδημία απαιτούν όσο ποτέ άλλοτε να επεκταθεί επιτέλους το πολυαναμενόμενο πλαίσιο προστασίας και για τις εγγενείς δραστηριότητες του ΠΣ με τη θέσπιση των απαραίτητων ΠΔ και την εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης. Καθώς επίσης να γίνει η ένταξη του επαγγέλματος των πυροσβεστών στα Βαρέα Ανθυγιεινά και Επικίνδυνα Επαγγέλματα.

12. Να δοθεί με ευθύνη της κυβέρνησης άμεση και μόνιμη λύση στο στεγαστικό πρόβλημα των πυροσβεστών που υπηρετούν σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες αερολιμένων της "Fraport", κυρίως αυτών που εδρεύουν σε νησιά, όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Σάμος, η Κως, η Σκιάθος κ.λπ.

13. Να χορηγηθεί σε όλους τους πυροσβέστες έκτακτο βοήθημα, όπως αντίστοιχα έχει συμβεί και με εργαζόμενους άλλων κλάδων και ειδικότερα της ΓΓΠΠ όπου εντάσσεται και το Πυροσβεστικό Σώμα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται η υποχρηματοδότηση της πυροπροστασίας και οι ελλείψεις(2023-05-10 00:00:00.0)
Σοβαρές οι επιπτώσεις στην υγεία των πυροσβεστών κατά την εργασία τους(2020-07-01 00:00:00.0)
«Οι πυροσβέστες δεν έχουν πάρει μπότες και κράνη εδώ και 10 χρόνια!»(2018-08-09 00:00:00.0)
Καταγγελία για τον τρόπο χορήγησης των γονικών αδειών(2017-08-03 00:00:00.0)
Μεγάλες ελλείψεις και συνθήκες εργασίας χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας(2016-07-03 00:00:00.0)
Τεράστιες ελλείψεις στην πυροπροστασία(2011-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ