Τρίτη 14 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Παραστάσεις διαμαρτυρίας από συνδικαλιστικές οργανώσεις
Από τα Συνδικάτα των οικοδόμων

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών προχωρά σήμερα, Τρίτη, στις 11 π.μ., το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, διεκδικώντας μέτρα ουσιαστικής στήριξης και προστασίας των εργαζομένων από τις συνέπειες της πανδημίας.

Επίσης σήμερα, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο υφυπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στις 9.30 π.μ. Στις 12 μ. αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων και άλλων σωματείων θα προχωρήσει σε προγραμματισμένη συνάντηση με την Τεχνική Επιθεώρηση του ΣΕΠΕ. Μπροστά στις σημερινές παρεμβάσεις, το Συνδικάτο Οικοδόμων πραγματοποίησε χτες περιοδείες σε μεγάλα εργοτάξια όπως αυτό του αεροδρομίου «Μακεδονία» αλλά και σε εργοτάξια συμβατικής οικοδομής, όπως ξενοδοχείων («Ηλέκτρα Παλλάς») και άλλων μεγάλων ιδιωτικών κτιρίων.

Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των οικοδόμων μένουν εκτός της ενίσχυσης των 800 ευρώ, καθώς εργάζονται με μεροκάματο στην ιδιωτική οικοδομή χωρίς σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. Αλλά και στις τεχνικές εταιρείες, όταν το έργο σταματά με υπαιτιότητα του ιδιοκτήτη, οι εργαζόμενοι δεν περνάνε σε αναστολή σύμβασης, αλλά σε άδεια άνευ αποδοχών. Τέλος, πολλοί οικοδόμοι παραμένουν άνεργοι χωρίς καμία στήριξη, χωρίς δικαίωμα επιδότησης από τον ΟΑΕΔ.

Καταγγέλλοντας τα παραπάνω, κλιμάκιο του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου έκανε την Παρασκευή περιοδεία σε εργοτάξια της πόλης, ενημερώνοντας για τις πρωτοβουλίες της Ομοσπονδίας.

Τέλος, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας πραγματοποίησε χτες διαμαρτυρία έξω από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι δεκάδες εργαζόμενοι έχουν μείνει απλήρωτοι μετά το σταμάτημα εργολαβίας στο έργο κατασκευής της οδού Πατρών - Πύργου. «Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε να εξετάσει τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης για τους εργαζόμενους παίρνοντας τα κατάλληλα οικονομικά και διοικητικά μέτρα, προκειμένου να μη βρεθούν στον "αέρα"», καταγγέλλει το Συνδικάτο.

  • Η Ομοσπονδία Οικοδόμων ενημερώνει ότι η καταβολή του δωροαδειόσημου Πάσχα θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.
Από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας

Παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΣΕΠΕ στην Πάτρα θα πραγματοποιήσει σήμερα, Τρίτη, στις 9 π.μ., η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

Στις συνθήκες της πανδημίας, καταγγέλλει το ΕΚΠ, η εργοδοσία έχει πάρει «πράσινο φως» να κάνει ό,τι θέλει, από τα μέτρα της κυβέρνησης και από τις οδηγίες της προς τις Επιθεωρήσεις Εργασίας «να μην κάνουν ελέγχους, να μη δέχονται καταγγελίες ούτε καν αιτήματα για τριμερείς συναντήσεις».

Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί: Εντατικούς, καθημερινούς ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς. Αμεση ανταπόκριση στα αιτήματα και τις καταγγελίες συνδικάτων και του Εργατικού Κέντρου. Αμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφαλείας. Μόνιμη παρουσία γιατρού Εργασίας στις βιομηχανίες με διασφάλιση της ύπαρξης του απαραίτητου εξοπλισμού. Εδώ και τώρα, άμεση ενίσχυση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό. Αυστηροποίηση των προστίμων και των κυρώσεων σε βάρος των εργοδοτών. Σταμάτημα όλων των εργασιών σε επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Από τις Ομοσπονδίες σε Φάρμακο και Τρόφιμα

Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 22/4, στις 4.30 μ.μ., καλούν οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων στο Φάρμακο και σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά, μαζί με τα αντίστοιχα κλαδικά σωματεία της Αττικής.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα των δύο κλάδων καταγγέλλουν τις αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τα κυβερνητικά μέτρα που επιδεινώνουν τις εργασιακές σχέσεις και τις συνθήκες εργασίας.

Οι επιχειρηματίες των συγκεκριμένων κλάδων, τονίζουν, «αξιοποιούν την ιδιαίτερη σημασία που αντικειμενικά αυτοί αποκτούν στη συγκεκριμένη συγκυρία, καθώς και το "έκτακτο" νομοθετικό πλαίσιο, για να επιβάλουν ακόμα σκληρότερους όρους εργασίας και να αποσπάσουν τη μέγιστη συναίνεση των εργαζομένων, στο όνομα της "κοινωνικής προσφοράς" και της "μάχης που όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε" απέναντι στην πανδημία». Ετσι, σε πολλές επιχειρήσεις «η εντατικοποίηση χτυπάει "κόκκινο", υπάρχει αντίσταση των εργοδοτών ακόμα και στη χορήγηση των αδειών ειδικού σκοπού», χώροι δουλειάς «γίνονται σημεία διασποράς του ιού με ελλιπή μέτρα προφύλαξης», τα εργατικά «ατυχήματα» αυξάνονται. Οι εργαζόμενοι πιέζονται να δουλέψουν τις αργίες, να «προσαρμόσουν» την κανονική τους άδεια στις «έκτακτες ανάγκες» των επιχειρήσεων, είτε αντιμετωπίζουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους στις επιχειρήσεις που βλέπουν τη δραστηριότητα και τα κέρδη τους να περιορίζονται.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε, με αφορμή την πανδημία, την καταπάτηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων και την ένταση της εκμετάλλευσης μέσα στους εργασιακούς χώρους!», τονίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org