Τρίτη 14 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ, ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ
Νέα διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας για ουσιαστικά μέτρα στήριξης

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Αμεσα μέτρα στήριξης των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων με «μπλοκάκι» για όσο διαρκεί η κρίση απαίτησαν, με νέα παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χτες το πρωί στο υπουργείο Εργασίας, οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών, Δικηγόρων και Οικονομολόγων.

Και αυτήν τη φορά η ηγεσία του υπουργείου αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί τους ώστε να παραλάβει τα αιτήματα και να δώσει απαντήσεις. Οι Επιτροπές κατήγγειλαν τη στάση του υπουργείου και παρέμειναν για ώρα έξω από το υπουργείο, ζητώντας επίμονα να γίνει συνάντηση. Διαβεβαίωσαν ότι δεν θα σταματήσουν να διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης και ότι το επόμενο διάστημα θα επαναλάβουν τη διαμαρτυρία τους στο υπουργείο Εργασίας.

Οι Επιτροπές Αγώνα απαιτούν από την κυβέρνηση να σταματήσει τον εμπαιγμό με τα voucher των 600 ευρώ, με τα οποία μοιράζονται αντίστοιχα σχεδόν 400 ευρώ ανά επιστήμονα στους ομίλους των ιδιωτικών ΚΕΚ - κολεγίων. Καταγγέλλουν επίσης ότι εργοδότες πιέζουν εργαζόμενους να δουλέψουν αμισθί, παραπέμποντάς τους στα voucher για να καλύψουν τμήμα ή και ολόκληρο το μισθό τους.

Από την άλλη, οι αδήλωτοι εργαζόμενοι που βαφτίζονται «συνεργάτες» δεν περιλαμβάνονται σε κανένα μέτρο στήριξης και δεν ισχύει καμιά «προστασία». Κι όχι μόνο αυτά, αλλά η κυβέρνηση αξιοποιεί τα voucher και για να εισάγει συγκαλυμμένα την πολιτική της «απελευθέρωσης» του επαγγέλματος μέσω της πιστοποίησης τεχνικών δραστηριοτήτων, οι οποίες μέχρι σήμερα ασκούνται από τις ειδικότητες μηχανικών με βάση το δίπλωμα της ειδικότητάς τους.

Οι Επιτροπές Αγώνα απαιτούν άμεσα να δοθεί σε όλους το επίδομα των 800 ευρώ και στήριξη μισθωτών, μισθωτών με «μπλοκάκι» και αυτοαπασχολούμενων για όσο διαρκεί η κρίση. Παράλληλα, διατυπώνουν μια σειρά άλλα αιτήματα, όπως: Απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών χωρίς απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για το επόμενο τετράμηνο. Αναστολή καταβολής κάθε είδους φορολογικών υποχρεώσεων, να μπει φραγμός στις απολύσεις κ.ά.

Εκπρόσωποι των Επιτροπών σε δηλώσεις τους αναφέρθηκαν στην εντατικοποίηση της εργασίας και την έλλειψη μέτρων για την προστασία της υγείας. Κατήγγειλαν επίσης ότι μέσω των voucher η κυβέρνηση δίνει 80 εκατομμύρια ευρώ στα ΚΕΚ και ανέδειξαν την ανάγκη συσπείρωσης των μισθωτών, μισθωτών με «μπλοκάκι» και αυτοαπασχολούμενων στις Επιτροπές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ