Τρίτη 14 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Καταγγελία των εργαζομένων στην ιδιωτική Εκπαίδευση

Στην κατάσταση που διαμορφώνεται στην ιδιωτική Εκπαίδευση αναφέρεται ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων». Οπως σημειώνει, η Υπουργική Απόφαση που με καθυστέρηση εκδόθηκε για να εξειδικεύσει τα μέτρα περί εξ αποστάσεως εργασίας και αναστολής συμβάσεων εργασίας, αφήνει σκοπίμως, για μια ακόμα φορά, κενά ή αμφιλεγόμενες διατάξεις. Συγκεκριμένα καταγράφει:

«Δεν λαμβάνεται μέριμνα για τους εργαζόμενους σε περισσότερους του ενός εργοδότες (φαινόμενο εξαιρετικά συνηθισμένο στο χώρο της άτυπης ιδιωτικής Εκπαίδευσης), με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να κινδυνεύουν να μείνουν με έναν μισθό κάτω από 200 ή 100 ευρώ, χωρίς καθόλου εισόδημα.

Δημιουργείται ένα ιδιόμορφο καθεστώς ατομικής διαπραγμάτευσης του κάθε γονιού με το σχολείο ή το φροντιστήριο για το ύψος ενδεχόμενων περικοπών στα δίδακτρα.

Ακόμη και εκπαιδευτικοί με διοριστήριο τίθενται "νομίμως" σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, αν ανασταλεί ολοσχερώς η λειτουργία του σχολείου τους, ενώ αυτό εμφανώς αντίκειται στα όσα ισχύουν στους κατά τον ν. 682/77 ισότιμους ως προς την υπηρεσιακή και μισθολογική τους κατάσταση συναδέλφους τους στο δημόσιο σχολείο.

Από την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων όχι μόνο στον κλάδο της ιδιωτικής Εκπαίδευσης αλλά συνολικά σε όλους τους κλάδους, φάνηκε ότι η πανδημία θα αποτελέσει πειραματικό σωλήνα επιβολής νέων "ελαστικών" σχέσεων εργασίας, επιπλέον περικοπών σε μισθούς, απελευθέρωσης απολύσεων και βλαπτικών μεταβολών σε συμβάσεις. Τα μέτρα αυτά έρχονται για να μείνουν και να βαθύνουν την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα».

Ο Σύλλογος «Ο Βύρων» συμπληρώνει πως με βάση τα παραπάνω, «είναι άξια λόγου και προκαλεί τουλάχιστον απορία η "θριαμβολογία" περί δικαίωσης της πλειοψηφίας της ΟΙΕΛΕ μετά την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου».

Οπως σημειώνει, «για ποιον θρίαμβο μιλάνε όταν με τη νέα όσο και με τις προηγούμενες Υπουργικές Αποφάσεις:

Πρώτον, αφήνεται το περιθώριο για κάθε είδους βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις των εκπαιδευτικών των σχολείων, των ΦΜΕ, ΚΞΓ κ.τ.λ. που δουλεύουν εξ αποστάσεως.

Δεύτερον, και κυριότερο, και με τα νέα δεδομένα, ωθείται ένα μεγάλο μέρος συναδέλφων σε ατομικές λύσεις που καταλήγουν αν όχι στην παραίτηση, στην αποδοχή της μαύρης - αδήλωτης εργασίας, προκειμένου να λάβουν το όποιο επίδομα.

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελούν οι εκπαιδευτές σε μια σειρά δομών μαθητείας (ΔΙΕΚ κτλ), με πιο πρόσφατο αυτό των ΙΕΚ της Σιβιτανιδείου Σχολής. Εκεί, συνάδελφοι απασχολούμενοι κατά μέσο όρο 2 έως 10 ώρες τη βδομάδα στη Σχολή και έχοντας ως κύρια πηγή εισοδήματος την εργασία σε επιχειρήσεις οι οποίες αυτό το διάστημα βρίσκονται σε αναστολή, δεν μπορούν να λάβουν έκτακτο επίδομα!». Ο Σύλλογος καλεί, απέναντι στα παραπάνω, σε επαγρύπνηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ