Τρίτη 14 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σταθερά με μοχλό το Μεταναστευτικό για την προώθηση των σχεδιασμών της

Μαρία Κομνηνάκα: Ακύρωση τώρα των απαράδεκτων Συμφωνιών και Κανονισμών της ΕΕ

Eurokinissi

Πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στα δυτικά παράλια της Τουρκίας, σε συγκεκριμένα σημεία απέναντι από ελληνικά νησιά, έχουν μεταφερθεί μετανάστες από καταυλισμούς, διέρρευσε μέσα στο Σαββατοκύριακο το ΓΕΕΘΑ, εντάσσοντας την κίνηση αυτή σε οργανωμένο σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης για τη μεταφορά μεταναστών σε Ελλάδα και Ευρώπη, χρησιμοποιώντας πλοία - σαπάκια, ή και τις κλασικές βάρκες. Μάλιστα οι διαρροές του ΓΕΕΘΑ έκαναν λόγο και για «μετανάστες με κορονοϊό». Ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας χτες στον «ΑΝΤ1», επιβεβαίωσε τις πληροφορίες και είπε ότι «η κυβέρνηση ενισχύει τις δυνάμεις που επιχειρούν σε όλο το μήκος των συνόρων».

Η κυβέρνηση μάλιστα συνδέει τις πληροφορίες αυτές με τις νέες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από Λέσβο και Χίο μέσα στο Σαββατοκύριακο, που ήρθαν να προστεθούν στις πάνω από 200 τέτοιες ενέργειες που έχουν σημειωθεί από τις αρχές του χρόνου, πάντα εντός πλαισίου ΝΑΤΟ. Σε μία περίπτωση, μάλιστα, η υπέρπτηση έγινε και κοντά σε αεροσκάφος της Frontex που επιχειρούσε στην περιοχή, δίνοντας άλλη μία επιβεβαίωση για το ότι η παρουσία των ευρωενωσιακών «επιδιαιτητών» στα σύνορα κάθε άλλο παρά «θωράκισή» τους αποτελεί.

Σε σύνδεση με τα παραπάνω, προβληματισμό προκαλεί σε διάφορα επιτελεία η είδηση που μεταδόθηκε από αλβανικά ΜΜΕ πως Τουρκία και Αλβανία υπέγραψαν πρόσφατα σχέδιο αμυντικής συνεργασίας, όπου μεταξύ άλλων (χωρίς οι λεπτομέρειες να έχουν γίνει γνωστές) περιλαμβάνονται το ζήτημα της αξιοποίησης ναυτικής βάσης στην Αλβανία από το τουρκικό Ναυτικό και συμφωνία για μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στην Αλβανία. Λέγεται ότι έχει συμφωνηθεί η μετεγκατάσταση τουλάχιστον 30.000 ατόμων σε περιοχές της Βορείου Ηπείρου, εκεί όπου πλειοψηφεί το ελληνικό στοιχείο και δη κοντά στα ελληνικά σύνορα. Ηδη έχουν αρχίσει να φτάνουν μερικές δεκάδες, οι οποίοι ήδη φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων που έχει στηθεί στην περιοχή Γκρεχότ, έξω από το Αργυρόκαστρο.

Δήλωση της βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ

Σχετικά με τις πληροφορίες συγκέντρωσης προσφύγων στα παράλια της Μικράς Ασίας, η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στο βαθμό που είναι αξιόπιστες οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας συγκεντρώνει πρόσφυγες και μετανάστες στα παράλια, με σκοπό αυτοί να διοχετευτούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, η κυβέρνηση οφείλει να αποδεχτεί τώρα την πρόταση του ΚΚΕ και να απαιτήσει από την ΕΕ και τον ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία, και στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με τη Συρία, και απευθείας μετακίνησής τους στις χώρες προορισμού τους.

Τώρα πρέπει να ακυρωθούν οι Συμφωνίες και οι Κανονισμοί της ΕΕ, που θέλουν τα νησιά του Αιγαίου και τη χώρα τόπο εγκλωβισμού των προσφύγων και των μεταναστών.

Να κλείσουν τώρα όλα τα στρατόπεδα - hot spots στα νησιά του Αιγαίου και να προχωρήσει η κυβέρνηση με οργανωμένο τρόπο στον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών, διασφαλίζοντας τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής, αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ