Πέμπτη 26 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΕΕ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Διαδοχικές παρεμβάσεις στήριξης του κεφαλαίου

Στον «αφρό» και οι μεγάλες αντιθέσεις

Eurokinissi

Η δυνατότητα ενεργοποίησης της προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης συζητήθηκε στην προχτεσινή τηλεσυνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, παραπέμποντας τις όποιες αποφάσεις στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πρόκειται για έναν ακόμα μηχανισμό χρηματοδότησης με φόντο την αντιμετώπιση των κλυδωνισμών στην οικονομική δραστηριότητα, ενόψει και της «βύθισης» του παραγόμενου ΑΕΠ στους επόμενους μήνες. Ο επικεφαλής του ESM, M. Σεντένο, δήλωσε σχετικά ότι «το μέγεθος των διαθέσιμων μέσων μπορεί να είναι εντός της κλίμακας του 2% του ΑΕΠ των κρατών - μελών ως σημείο αναφοράς», προσθέτοντας πως υπήρχε ευρεία στήριξη ανάμεσα στα μέλη για αυτά τα στοιχεία.

Στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, η δυνατότητα χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει μέχρι τα 4 δισ. ευρώ, ενώ θυμίζουμε ότι η «προληπτική γραμμή» βρισκόταν στα σενάρια που εξετάζονταν στο πλαίσιο της «μεταμνημονιακής εποπτείας».

Τα μέτρα αυτά πάντως φέρνουν στην επιφάνεια και τις μεγάλες αντιθέσεις στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης γύρω από τους τρόπους και τις μορφές των κρατικών διασώσεων σε ισχυρές επιχειρήσεις και ομίλους και τον διαμοιρασμό της χασούρας, ενώ σε κάθε περίπτωση τα σπασμένα θα φορτωθούν και πάλι στις λαϊκές πλάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνήσεις όπως της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας θέτουν ζήτημα πρόσκαιρης αποδέσμευσης του συγκεκριμένου μηχανισμού χρηματοδότησης από τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται, ενώ οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας κ.ά. εστιάζουν στο ότι δεν μπορούν να χορηγούνται δάνεια χωρίς όρους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, με επιστολή τους που απέστειλαν χτες στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και οι ηγέτες Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Βελγίου, Ιρλανδίας, Λουξεμβούργου και Σλοβενίας σημειώνουν «την ανάγκη αποφασιστικής δράσης για να στηρίξουμε τώρα τις οικονομίες μας. Ωστε να τις διατηρήσουμε σήμερα στην καλύτερη κατάσταση και να τις οδηγήσουμε αύριο σε μία γρήγορη ανάκαμψη. Κάτι που απαιτεί την άμεση ενεργοποίηση όλων των υφιστάμενων κοινών δημοσιονομικών μέσων για την υποστήριξη των εθνικών προσπαθειών. Αλλά και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής αλληλεγγύης - ιδίως εντός της Ευρωζώνης» και ζητάνε «να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό χρεωστικό μέσο, που θα μπορούσε να ονομαστεί "Ομόλογο-Corona" και το οποίο θα εκδοθεί από ένα θεσμικό όργανο της ΕΕ», με αποστολή τη «συγκέντρωση κεφαλαίων - στην ίδια βάση και προς όφελος όλων των εταίρων».

Παράλληλα ζητάνε «να διερευνήσουμε τη χρήση και άλλων εργαλείων. Οπως ειδική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τις δαπάνες που προκαλεί η επιδημία, τουλάχιστον για τα οικονομικά έτη 2020 και 2021», πέρα από όσα ήδη ανακοινώθηκαν από την Κομισιόν, και δείχνοντας προς τη θωράκιση των ευρωενωσιακών ομίλων στον παγκόσμιο ανταγωνισμό σημειώνουν πως «θα χρειαστεί επίσης να προετοιμάσουμε από κοινού την "επόμενη μέρα" και να οργανώσουμε ξανά τις οικονομίες μας. Και μαζί τους τις νέες παγκόσμιες "αλυσίδες αξίας", τους στρατηγικούς τομείς, τα εθνικά συστήματα Υγείας και το ευρωπαϊκά σχέδια των επόμενων δεκαετιών».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας μετά την ολοκλήρωση του προχτεσινού υπουργικού συμβουλίου δήλωσε ότι «η κρίση είναι βαθιά, θα γίνει βαθύτερη, και η οικονομία θα γυρίσει, σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις, σε ύφεση το 2020. Θα είναι όμως παροδική. Ωστόσο, η ζημιά στην οικονομία βραχυπρόθεσμα είναι σημαντική και θα διευρυνθεί».

Κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση των μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, έκανε λόγο για ποσά ύψους 4,7 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 2,5% του ΑΕΠ, πάνω από το μέσο όρο (2%) στην ΕΕ, χωρίς βέβαια να συνυπολογίζονται οι αστρονομικές παρεμβάσεις (π.χ. κρατικές εγγυήσεις, νομισματική πολιτική κ.ά.), που κλιμακώνονται με άξονα τη διάσωση και τη στήριξη επιχειρηματικών ομίλων και ισχυρών επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ