Πέμπτη 26 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ
«Το ΝΑΤΟ θα εγγυηθεί» την... υγειονομική ασφάλεια!

Δρομολογείται ενεργότερη εμπλοκή στο εσωτερικό χώρων με πρόσχημα τον κορονοϊό

Την ακόμα μεγαλύτερη επέκταση της δράσης του με πρόσχημα (και) τον κορονοϊό δρομολογεί το ΝΑΤΟ, με τις σχετικές αποφάσεις να αναμένονται στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν στις 2/4 οι υπουργοί Εξωτερικών της λυκοσυμμαχίας, πάνω και στα «αιτήματα» που υποβάλλονται ήδη από μια σειρά χώρες για... ανθρωπιστική συνδρομή.

Για το σκοπό αυτό, ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ έχει ήδη αυτές τις μέρες σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους ΥΠΕΞ, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων, ενώ συνομίλησε και με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Ν. Δένδια.

Επίσης, ο Στόλτενμπεργκ παραχώρησε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα «Repubblica», λέγοντας ότι «το ΝΑΤΟ στέκεται στο πλευρό της Ιταλίας» και ότι «τα επόμενα βήματα» της τέτοιας στήριξης θα συζητηθούν στην τηλεδιάσκεψη της 2 Απρίλη. Σε κάθε περίπτωση, προκαλώντας ανατριχίλα για τα μέτρα που δρομολογούνται, υπογράμμισε ότι «το ΝΑΤΟ θα εγγυηθεί την ασφάλεια, ακόμα και την υγειονομική» και πρόσθεσε ότι «μπρος στις φυσικές καταστροφές ο δεσμός ανάμεσα στις πολιτικές αρχές και τις Ενοπλες Δυνάμεις θα γίνει ακόμα πιο σημαντικός». Τόνισε και ότι «η Συμμαχία είναι έτοιμη να προστατέψει και να αντιδράσει».

Η ίδια η εφημερίδα, δίνοντας και το στίγμα της συνέντευξης και του τι δρομολογείται, έγραψε ότι «μέχρι πριν από μερικούς μήνες θα ήταν σχεδόν απαράδεκτο το ΝΑΤΟ να εστιάσει σε μια "αστική" έκτακτη ανάγκη, όπως η επιδημία, στην οποία τα στρατιωτικά όργανα είναι ανίσχυρα. Αλλά η Ατλαντική Συμμαχία έχει μεγάλη ικανότητα προσαρμογής στις νέες απειλές, υπενθυμίζει ο γγ Jens Stoltenberg. Και προειδοποιεί: Πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι για το απροσδόκητο», μην αποκλείοντας και μια επέκταση της «αποστολής» του ΝΑΤΟ.

Αιτήματα ήδη από Ισπανία και Ουκρανία

Λίγες ώρες μετά, χτες, ο Στόλτενμπεργκ γνωστοποίησε ότι μεταγωγικό αεροσκάφος του ΝΑΤΟ μετέφερε χαράματα Τετάρτης στην Τσεχία πάνω από εκατό τόνους ιατρικού εξοπλισμού... από την Κίνα. «Η πτήση έγινε δυνατή από τη Strategic Air Lift International Solution, δομή που διαχειρίζεται το ΝΑΤΟ, η οποία παρέχει στις χώρες του ΝΑΤΟ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα πρόσβαση σε βαρέα αεροσκάφη μεταφοράς», αναφέρεται από πλευράς ΝΑΤΟ. Αντίστοιχα, χτες το μεσημέρι μεταγωγικό του ΝΑΤΟ με ιατρικό και φαρμακευτικό εξοπλισμό προσγειώθηκε και στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Αλλωστε, σχετική δομή και τεχνογνωσία έχει ήδη έτοιμη. Στο πλαίσιο του λεγόμενου πολιτικού πυλώνα του ΝΑΤΟ, λειτουργεί η «Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών» της λυκοσυμμαχίας (Civil Emergency Planning Committee -CEPC), στην οποία εκπροσωπούνται όλα τα κράτη - μέλη. Στην Επιτροπή αυτή συμμετέχουν επίσης και οι χώρες - εταίροι της λυκοσυμμαχίας (Euro Atlantic Partnership Countries -EAPC), ενώ στην Ελλάδα, αρμόδιος φορέας είναι το ΓEEΘΑ, μέσω της Διεύθυνσης Α6, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όπως δηλώνει η ίδια στα κείμενά της, «συμμετέχει ενεργά στις εργασίες της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας (Civil Protection Group - CPG) και συνεργάζεται στενά με τα άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ».

Υπό την CΕΡC λειτουργεί επίσης το Euro Atlantic Disaster Response Coordination Center (EADRCC - Ευρωατλαντικό Κέντρο Συντονισμού Ανταπόκρισης Καταστροφών), που αποτελεί τον μηχανισμό του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση τόσο φυσικών όσο και τεχνολογικών καταστροφών.

Σημειωτέον, στις 23/3 οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ισπανίας υπέβαλαν αίτημα στο EADRCC για να τους παράσχει «διεθνή βοήθεια» στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, ενώ αντίστοιχο αίτημα με στόχο «να αποτραπεί η διάδοση του ιού στις ΕΔ της Ουκρανίας» υποβλήθηκε από το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας, για «χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας». Το σημείο αυτό με την Ουκρανία, χώρα μη μέλος του ΝΑΤΟ, που βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρο των ανταγωνισμών ΝΑΤΟ - Ρωσίας, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δείχνει ακόμη πιο γλαφυρά ότι και ο τομέας της Πολιτικής Προστασίας γίνεται όχημα και εργαλείο για την ευόδωση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Να σημειωθεί ακόμη πως ο Στόλτενμπεργκ είχε συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας (που χτυπήθηκε πρόσφατα από σεισμό), διαβεβαιώνοντάς τον για τη «στήριξη της συμμαχίας».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org