Πέμπτη 26 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Βροχή οι καταγγελίες για αντεργατικά χτυπήματα και ελλιπή μέτρα προστασίας

Δεν υπάρχει χώρος δουλειάς που οι εργαζόμενοι να μην έχουν πάρει γεύση των αντεργατικών μέτρων που προωθούνται στο όνομα της αντιμετώπισης των συνεπειών από τον κορονοϊό

Eurokinissi

Δεν υπάρχει χώρος δουλειάς που οι εργαζόμενοι να μην έχουν πάρει γεύση των αντεργατικών μέτρων που προωθούνται στο όνομα της αντιμετώπισης των συνεπειών από τον κορονοϊό
Κάθε άλλο παρά ...ήπια συνεχίζουν να αποτυπώνονται τα συμπτώματα της επιδημίας του κορονοϊού στα δικαιώματα των εργαζομένων. Σε μια σειρά κλάδων και χώρων δουλειάς, η επιδημία έχει μετατραπεί σε σύνθημα για μαζικές απολύσεις, όπως συνέβη τις προηγούμενες μέρες στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Το κύμα των απολύσεων συνεχίζει να παρασύρει πρώτους πρώτους τους εργαζόμενους που πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας δούλευαν με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τους αφήνει χωρίς μεροκάματο αλλά και χωρίς το έκτακτο βοήθημα. Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται χιλιάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό, εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου και «μπλοκάκια».

Σε δεκάδες χώρους δουλειάς οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να δουλεύουν σε συνθήκες που τους εκθέτουν στον κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό. Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία δεν αγγίζουν τα εργοστάσια και τις υπηρεσίες όπου δεν τηρούνται οι αποστάσεις που συνιστούν οι ειδικοί, δεν παρέχονται τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, δεν διενεργούνται απολυμάνσεις παρά το γεγονός ότι αποτελούν εν δυνάμει εστίες εξάπλωσης της επιδημίας.

Τέλος, εκτός από τις επιχειρήσεις που σπεύδουν να φορτώσουν τα βάρη της μείωσης του κύκλου εργασιών τους στους εργαζόμενους, υπάρχουν και εκείνες για τις οποίες η επιδημία αντιπροσωπεύει μια «ευκαιρία» να ανεβάσουν την παραγωγή, τις εξαγωγές, τις πωλήσεις τους, τεντώνοντας τα ωράρια και βάζοντας στο στόχαστρο ρεπό και μέρες ξεκούρασης.

Στον Επισιτισμό - Τουρισμό

«Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που προέχουν η ασφάλεια και η προφύλαξή μας από την εξάπλωση του ιού, δεν μένουμε θεατές. Βρίσκουμε τη δύναμη να αγωνιστούμε για το δίκιο μας, για ζωή με αξιοπρέπεια, υγεία και ασφάλεια».

Με αυτά τα λόγια απευθύνονται στους εργαζόμενους ο Σύνδεσμος Εργαζομένων Εστιατορίων και Μαγειρείων Ν. Χανίων, το Σωματείο Εργαζομένων Διανομέων Ν. Χανίων, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων «ΤΑΛΩΣ» Ν. Λασιθίου, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Ηρακλείου και η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Επισιτισμό Ρεθύμνου.

Μεταξύ άλλων, τα σωματεία καταγγέλλουν ότι: Σε ξενοδοχείο της «Grecotel» στο Ρέθυμνο «φόρτωσαν "με το έτσι θέλω" τις κανονικές άδειες στο προσωπικό». Στο ξενοδοχείο «Cretan Dream» στα Χανιά «η εργοδοσία ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι πρέπει να ξεχάσουν επιδόματα και Δώρα». Στην ξενοδοχειακή μονάδα «Capsis Astoria» στο Ηράκλειο οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να υπογράψουν συμβάσεις με εκ περιτροπής εργασία.

«Γνωρίζουμε καλά ότι τα δικαιώματα που χάνονται τώρα, δεν θα δοθούν πίσω μετά το τέλος της πανδημίας. Πίσω δεν δόθηκαν ούτε όσα πάρθηκαν στο όνομα της οικονομικής κρίσης, παρά μόνο όσα κατακτήσαμε με τους αγώνες μας», τονίζουν σωματεία και Επιτροπές Αγώνα και ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν να μπουν στο στόχαστρο το δικαίωμα της επαναπρόσληψης στα ξενοδοχεία, η εφαρμογή των ΣΣΕ, το δικαίωμα στην Ασφάλιση και την Υγεία.

Στο μεταξύ, υπόμνημα με αιτήματα για τους εργαζόμενους σε εποχικά ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα έχει καταθέσει στο υπουργείο Εργασίας το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Με βάση τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, τα εποχικά τουριστικά καταλύματα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 30 Απρίλη. Ωστόσο, τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τους εργαζόμενους είναι ανεπαρκή, αφού περιορίζονται στην παράταση της διάρκειας επιδότησης για δύο μήνες (μέχρι τέλη Μάη) για όσους δικαιούχους το επίδομα έληξε εντός του πρώτου τριμήνου του έτους.

Το Συνδικάτο αναδεικνύει επίσης την ανάγκη να προστατευτούν οι χιλιάδες «ελαστικά» εργαζόμενοι, τους οποίους οι εργοδότες άφησαν πολύ πριν από την αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων χωρίς μεροκάματο, ενώ οι εργασιακές σχέσεις με τις οποίες δουλεύουν τους αποκλείουν και από το έκτακτο επίδομα.

Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων διεκδικεί από την πλευρά του το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Royal Olympic», καταγγέλλοντας ότι η εργοδοσία «κρατά το μισό προσωπικό απλήρωτο» και ότι δεν έχει καταβάλει τα δεδουλευμένα του Φλεβάρη, επικαλούμενη τις «μειωμένες εισροές χρημάτων λόγω των ακυρώσεων».

Τέλος, σε επισιτιστικά καταστήματα και αλυσίδες που παραμένουν σε λειτουργία, πολλοί εργοδότες σχεδιάζουν να αναστείλουν τις συμβάσεις μέρους των εργαζομένων και να βγάλουν τη δουλειά ξεπατώνοντας τους υπόλοιπους. Δεν λείπουν μάλιστα και εκείνοι που καλούν τους εργαζόμενους να «διαλέξουν» αν προτιμούν να ενταχθούν στο επίδομα των 800 ευρώ ή να δουλέψουν με «full» ώρες, ενώ τους ...συμβουλεύουν να βάλουν πλάτη στις «δύσκολες ώρες» και φτάνουν στο σημείο να απειλούν πως «μέσα από αυτήν την κρίση θα γίνει και ένα καλό ξεκαθάρισμα».

Στην Ενέργεια

Να μη μείνει κανείς εργολαβικός εργαζόμενος απολυμένος, υποχρεωμένος εκβιαστικά σε παραίτηση ή απλήρωτος, απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου.

Σε επιστολή προς τη ΔΕΗ, τα αρμόδια υπουργεία και τα κόμματα αναφέρει ότι λόγω κορονοϊού «η ΔΕΗ ανέστειλε όλες τις εργολαβίες με αποτέλεσμα οι εργολαβικοί εργαζόμενοι να έχουν βρεθεί χωρίς αντικείμενο, αλλά και χωρίς να μπορούν να διευκρινίσουν αν μπορούν να επωφεληθούν από τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων που έχουν εξαγγελθεί. Μάλιστα, κάποιοι έχουν υπογράψει παραιτήσεις μετά από παραινέσεις των εργολάβων και άλλοι πιέζονται να υπογράψουν». Την επιστολή του Σωματείου κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ ως Αναφορά στους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών.

Στον ίδιο κλάδο, τις επικίνδυνες μεθοδεύσεις της εργοδοσίας στα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), που έχουν τη στήριξη της πλειοψηφίας (πρόσκειται σε ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ) στο ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ (ΠΣΕΕΠ), καταγγέλλει το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στα ΕΛΠΕ.

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία δέχθηκε την πρόταση της εργοδοσίας για εφαρμογή του μέτρου της εναλλάξ παραμονής μέρους των εργαζομένων εκτός εργασίας για 14 μέρες, το οποίο όμως οδηγεί σε εντατικοποίηση των εργαζομένων που δουλεύουν, σε εξαντλητικά 12ωρα. Από την άλλη, επισημαίνει ότι «η προτροπή της ΠΝΠ για παραμονή των εργαζομένων 14 μέρες εκτός εργασίας, στην πράξη δεν θα υλοποιηθεί καθώς υπάρχουν οργανικά κενά ενώ λείπουν με άδειες ειδικού σκοπού και ως ευπαθείς ομάδες από τις βάρδιες 150 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα πρέπει να καλυφθούν από τους υπόλοιπους εργαζόμενους που βρίσκονται σε ρεπό».

Στα Τρόφιμα - Ποτά

Εξορμήσεις και παρεμβάσεις σε εργοστάσια του κλάδου των Τροφίμων στην Αττική, με αφορμή καταγγελίες εργαζομένων για ελλιπή μέτρα προστασίας, πραγματοποίησε την Τρίτη κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία βρέθηκε στην επιχείρηση αποθήκευσης και διανομής τροφίμων «FOODLINK» στον Ασπρόπυργο, όπου εργαζόμενοι κατήγγειλαν την έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας (π.χ. γάντια, μάσκες, απολυμαντικά), συνθήκες συνωστισμού στις βάρδιες και εντατικοποίησης. Παρέμβαση έγινε επίσης στην εργοδοσία της βιομηχανίας αλλαντικών «CRETA FARM» στο Κρυονέρι, όπου οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τους τελευταίους μήνες τις απολύσεις τις οποίες περιλαμβάνουν τα «επενδυτικά σχέδια» της εργοδοσίας.

Οπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, «πολλοί εργαζόμενοι μπορεί να είναι με την ίδια μάσκα για μέρες, με ένα ζευγάρι γάντια να βγάζουν όλη τη βάρδια», ενώ υπάρχουν επιχειρήσεις που κάνουν συστάσεις «να μην πετιούνται οι μάσκες αλλά να πλένονται και να ξαναχρησιμοποιούνται!». Καλεί, τέλος, τα ΔΣ των συνδικάτων «αυτές τις δύσκολες ώρες να βρεθούν ακόμα πιο κοντά στους συναδέλφους» και όλους τους εργαζόμενους «να καταγγέλλουν κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία», ώστε να μη γίνουν οι ίδιοι και τα δικαιώματά τους τα «θύματα» σε συνθήκες πανδημίας.

Σε Χρηματοπιστωτικό και εταιρείες δημοσκοπήσεων

Τη χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος των 800 ευρώ στους εργαζόμενους με συμβάσεις έργου, τους οποίους η κυβέρνηση έχει αφήσει μέχρι σήμερα εντελώς ξεκρέμαστους, διεκδικεί η Επιτροπή Εργαζομένων στις εταιρείες δημοσκοπήσεων του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Οπως καταγγέλλει, χιλιάδες εργαζόμενοι στις δημοσκοπικές εταιρείες δουλεύουν με το καθεστώς του «τίτλου κτήσης» και μένουν εκτός του έκτακτου βοηθήματος, παρά το γεγονός ότι δεν εργάζονται από τις αρχές Μάρτη.

Ακόμα, στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι του κλάδου αναφέρεται η κοινή ανακοίνωση του κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Αττικής και των επιχειρησιακών Σωματείων στις εταιρείες «Mellon» και «First Data».

Τα σωματεία απαιτούν μέτρα για την αποσυμφόρηση καταστημάτων των τραπεζών και χώρων δουλειάς άλλων εταιρειών του κλάδου. Ακόμα, τη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας σε χώρους δουλειάς όπου η χορήγησή τους είναι ανεπαρκής. Την ένταξη όλων των πρακτικάριων στους δικαιούχους του επιδόματος, καθώς η ΠΝΠ δεν τους καλύπτει, αλλά αναστέλλει την πρακτική όσο διαρκέσουν τα μέτρα για την πανδημία. Επίσης, προειδοποιούν τους τραπεζίτες να μη διανοηθούν να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα που τους έδωσε η κυβέρνηση «να μεταφέρουν εργαζόμενους από τράπεζες σε θυγατρικές».

Στις Τηλεπικοινωνίες

«Με ευθύνη της εργοδοσίας οι τεχνικοί του ΟΤΕ κάνουν ντελίβερι τον κορονοϊό στους συνδρομητές και οι εργαζόμενοι στα καταστήματα παλεύουν να τον αποφύγουν, χωρίς μέτρα προστασίας», καταγγέλλει η «Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΕΣΚ) στον όμιλο ΟΤΕ.

Σημειώνει επίσης ότι η εργοδοσία εκβιάζει με την «αξιολόγηση» τεχνικούς που αρνούνται να μπουν στα σπίτια συνδρομητών και τους πιέζει συνολικά να κάνουν και πωλήσεις γιατί «είναι ευκαιρία να πουλήσουμε αναβαθμίσεις ταχύτητας τώρα που ο κόσμος μένει στο σπίτι». Παρόμοιες καταστάσεις αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στα καταστήματα που είναι «χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας, χωρίς plexiglas στα ταμεία».

Η ΕΣΚ απαιτεί μεταξύ άλλων να βγει εδώ και τώρα εντολή από την εργοδοσία ότι δεν μπαίνει κανένας τεχνικός σε χώρους πελάτη και όλες οι εργασίες να ολοκληρώνονται εκτός του χώρου, να μην τολμήσει να εφαρμόσει, με πρόσχημα την πανδημία, εκ περιτροπής εργασία, μερική απασχόληση, διαθεσιμότητα εργαζομένων κ.ά.

Στο Μέταλλο

Πλήθος καταγγελιών και διαμαρτυριών έχει δεχτεί το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Οπως σημειώνει, οι κυβερνητικές αποφάσεις δεν καλύπτουν τους εργαζόμενους οι οποίοι «απολύθηκαν, τους οφείλονται χρήματα τα οποία έχουν άμεση ανάγκη αυτές τις δύσκολες μέρες και ενώ οι εργοδότες αρνούνται να τους πληρώσουν αυτοί δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι για να πάνε "να κυνηγήσουν" τους εργοδότες ώστε να εξοφληθούν».

Επιπλέον, οι άνεργοι που δεν λαμβάνουν επίδομα, και αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των εγγεγραμμένων στο μητρώο του ΟΑΕΔ, δεν δικαιούνται ούτε το πενιχρό βοήθημα των 800 ευρώ και «διαμαρτύρονται γιατί με την απαγόρευση κυκλοφορίας τούς απαγορεύεται να βγουν να ψάξουν για δουλειά για ένα μεροκάματο για να καλύψουν κάποια έξοδα».

Στην Κεντρική Μακεδονία

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι «στον κλάδο του Εμπορίου έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση του ωραρίου, άρνηση ρεπό και αδειών, εντατικοποίηση, έλλειψη μέτρων και μέσων ατομικής προστασίας».

Επιπλέον, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι από τις αρχές του χρόνου γίνεται προσπάθεια σε μεγάλη εταιρεία καλλυντικών να αλλάξει τις συμβάσεις των εργαζομένων, οι οποίες καλύπτονται ακόμα από την κλαδική τους σύμβαση, με ατομικές συμβάσεις. Μεταξύ άλλων, οι νέες συμβάσεις προβλέπουν αζημίως απόλυση (!), δουλειά τις Κυριακές χωρίς προσαύξηση, και ...έλεγχο σάλιου και αίματος (!) στους εργαζόμενους.

Στην ιδιωτική Υγεία, η εργοδοσία δεν επιτρέπει σε εργαζόμενη μητέρα που μεγαλώνει παιδί σε μονογονεϊκή οικογένεια να κάνει χρήση της «ειδικής άδειας». Σε εταιρεία παραγωγής καπνικών προϊόντων η εργοδοσία επιβάλλει υποχρεωτικές άδειες, ενώ εργολάβος της ΕΚΜΕ ΑΕ προχώρησε σε απόλυση 10 εργαζομένων με πρόσχημα την πτώση της δουλειάς λόγω κορονοϊού.

Στη Λάρισα

Μαζί με τις απολύσεις, τις αναγκαστικές άδειες και τις αρνητικές αλλαγές στις συμβάσεις, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καταγγέλλει ότι «υπάρχουν μεγάλα εργοτάξια στις κατασκευές όπου δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις (π.χ. γάντια, μάσκες, αντισηπτικά) με το πρόσχημα μάλιστα πως διευκολύνουν στην εργασία και στον χειρισμό εργαλείων, μηχανημάτων. Πολλοί εργαζόμενοι μπορεί να είναι με την ίδια μάσκα για μέρες, ενώ με ένα ζευγάρι γάντια να βγάζουν όλη τη βάρδια, επειδή οι όποιες μάσκες προστασίας χορηγούνται με το σταγονόμετρο.

Σε επιχείρηση στο κλάδο των Τροφίμων έγιναν και συστάσεις να πλένονται οι μάσκες και να ξαναφοριούνται! Στα περισσότερα σούπερ μάρκετ τα μέτρα είναι ανεπαρκή ενώ στον κλάδο του Επισιτισμού πολλοί διανομείς (delivery) εξακολουθούν να είναι χωρίς μάσκες, με τα ίδια γάντια για πολλά δρομολόγια».

Στους ΟΤΑ

Μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, που τους ανατέθηκαν αυξημένα καθήκοντα για την προστασία των ευπαθών ομάδων και τον περιορισμό της διασποράς της νόσου, ζητά το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Πρόκειται για υπηρεσίες που στους περισσότερους δήμους «απαρτίζονται από εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όπως οι εργαζόμενοι στο "Βοήθεια στο Σπίτι", οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονται για 20 και 15 συνεχόμενα έτη, στα Κέντρα Κοινότητας, και στις Δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά παντοπωλεία».

Επίσης, σύμφωνα με άλλη καταγγελία, ο συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης δεν έχει προβεί στην έκδοση της σχετικής απόφασης για την προσαρμογή της λειτουργίας των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα αυτές να λειτουργούν σε πλήρη σύνθεση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία 1.800 εργαζομένων περίπου που υπηρετούν στην ΑΔ Μακεδονίας - Θράκης.

Στον Πειραιά, το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνικών στον δήμο καταγγέλλει τη δημοτική αρχή για αναλγησία σε βάρος εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και ζητούν «ειδική άδεια», όπως και για τη χορήγηση με το σταγονόμετρο των αναγκαίων μέσων προστασίας συνολικά στους εργαζόμενους.

Σε άλλους μεγάλους χώρους

Την εντατικοποίηση της δουλειάς και την απαίτηση της εταιρείας να δουλέψουν οι εργαζόμενοι 7 συνεχόμενα Σάββατα, καταγγέλλει η ΔΑΣ στην επιχείρηση «Παπαστράτος». Η εντατικοποίηση αγγίζει και τους εργαζόμενους στα γραφεία, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων δουλεύει πλέον από το σπίτι. Οι εργαζόμενοι με τηλεργασία καλούνται να συνδεθούν στις 10 το πρωί, ενώ δέχονται κλήσεις και αιτήματα από την εταιρεία μέχρι τις 8 και 9 το βράδυ, δηλαδή πολύ πέρα από το συνηθισμένο τους ωράριο που κανονικά θα έληγε γύρω στις 5.30 το απόγευμα. Αλλά και σε εργαζόμενους που δουλεύουν μέσω εργολάβου, τους ζητούν να πάρουν άδειες από την κανονική τους, ή άνευ αποδοχών.

Τέλος, προτάσεις για τη θωράκιση των εργαζομένων του κλάδου κατέθεσε το Συνδικάτο Φαρμάκου Βοιωτίας - Εύβοιας και περιοχής Αυλώνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ