Πέμπτη 26 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Απαιτεί μέτρα για την προστασία των τοξικοεξαρτημένων

Σε ανακοίνωσή του για την επιδημία του κορονοϊού και τις συνέπειες στους τοξικοεξαρτημένους και όσους βρίσκονται στη φάση της απεξάρτησης, το ΕΣΥΝ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι πολιτικές υποβάθμισης της προστασίας, περίθαλψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης των τοξικοεξαρτημένων, από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, καθιστούν τους εξαρτημένους και τους θεραπευόμενους ακόμα πιο έκθετους στις συνέπειες του κορονοϊού.

Καταρχάς, πολλοί χρόνιοι χρήστες, είτε έχουν απεξαρτηθεί είτε βρίσκονται στην απεξάρτηση είτε είναι ακόμα εξαρτημένοι, έχουν παρουσιάσει μόνιμες βλάβες σε ευαίσθητα σωματικά όργανα, όπως το συκώτι και τα νεφρά, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν μόνιμες θεραπείες, πολλές εκ των οποίων είναι ανοσοκατασταλτικές.

Οι εν ενεργεία χρήστες, ιδιαίτερα κάνναβης, οπιοειδών και μεθαμφεταμινών, όπως είναι το sisa, κινδυνεύουν να περιέλθουν σε καταστάσεις απειλητικές για την ίδια τους τη ζωή καθώς αυτές οι κατηγορίες ναρκωτικών (που είναι από τις πιο συχνές μεταξύ των εξαρτημένων) επιβαρύνουν το αναπνευστικό σύστημα, το οποίο επηρεάζει και ο κορονοϊός.

Ταυτόχρονα, είναι πιο ευάλωτοι στη μετάδοση καθώς η συνεχής αναζήτηση της ουσίας τούς οδηγεί στο δρόμο, χωρίς στέγη, χωρίς έγνοια και δυνατότητα για τήρηση των βασικών μέτρων υγιεινής και περιορισμού της μετάδοσης του ιού, ενώ, εξαιτίας και του κοινωνικού στιγματισμού, δεν έχουν άμεση πρόσβαση στις μονάδες παροχής Υγείας.

Δυστυχώς, η καραντίνα μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στο βασικό στόχο της θεραπείας απεξάρτησης που είναι η κοινωνικοποίηση, η κοινωνική ένταξη, η καταπολέμηση της απομόνωσης. Συνεπώς, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος υποτροπής των ανθρώπων που δίνουν τη δική τους μάχη για απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη.

Φυσικά, η φροντίδα των ανθρώπων αυτών μέσα σε μια τέτοια κατάσταση δυσχεραίνεται από όλες τις αποφάσεις που πάρθηκαν τα τελευταία χρόνια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις».

Με βάση όλα τα παραπάνω, το ΕΣΥΝ διεκδικεί για τους τοξικοεξαρτημένους:

 • Να ξανανοίξουν και να διευρυνθούν τα κέντρα διανυκτέρευσης και να διαμορφωθούν με τέτοιο τρόπο που θα αποτρέπει το συνωστισμό (π.χ. μονές κλίνες κ.τ.λ.). Να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό αλλά και με τον απαραίτητο ιατρικό, φαρμακευτικό και τεχνικό εξοπλισμό για την προστασία του προσωπικού και των εξαρτημένων.
 • Πλήρη και υποχρεωτική πρόσβαση των εξαρτημένων στις μονάδες Υγείας. Δημιουργία κινητών μονάδων Υγείας με εξειδικευμένο προσωπικό και προστασία του με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία από τον ιό (ολόσωμες στολές, υλικά αποστείρωσης, προστατευτικά τζάμια σε οχήματα κ.τ.λ.).
 • Δημιουργία κινητών μονάδων παράδοσης, ελέγχου κι επίβλεψης της λήψης των υποκατάστατων από τους εξαρτημένους που βρίσκονται σε προγράμματα υποκατάστασης. Στελέχωσή τους με το απαραίτητο προσωπικό κι εξοπλισμό, αντίστοιχο με τις κινητές μονάδες Υγείας.
 • Αμεση οικονομική ενίσχυση των προγραμμάτων απεξάρτησης και υποκατάστασης για την κάλυψη των αναγκών σε μέσα προστασίας.
 • Μέτρα προστασίας των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανοιχτά προγράμματα «στεγνής» θεραπείας και απεξάρτησης που έχουν διακοπεί προσωρινά λόγω του κορονοϊού.
 • Δωρεάν παροχή από το κράτος όλων των προβλεπόμενων ειδών απολύμανσης και φύλαξης.
 • Δωρεάν παροχή όλου του απαραίτητου ηλεκτρονικού εξοπλισμού όπου υπάρχει ανάγκη, για να επιτυγχάνεται η όσο το δυνατόν πιο ζωντανή επικοινωνία μεταξύ των θεραπευόμενων, των οικογενειών και των θεραπευτών με στόχο τη διαχείριση έκτακτων αναγκών και την όσο το δυνατόν καλύτερη πρόληψη της υποτροπής.
 • Αμεσες προσλήψεις σε όλα τα θεραπευτικά προγράμματα και δημιουργία μονάδων επίσκεψης στο σπίτι με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας εργαζομένων, θεραπευομένων και οικογενειών.
 • Πλήρη στελέχωση του τηλεφωνικού κέντρου των θεραπευτικών προγραμμάτων με νέες προσλήψεις με σκοπό τον τακτικό έλεγχο της πορείας των θεραπευομένων κατά τη διάρκεια των μέτρων απαγόρευσης και τη συχνή επικοινωνία με αυτούς και τις οικογένειές τους.
 • Αμεση κάλυψη από το κράτος των οικονομικών υποχρεώσεων των θεραπευομένων όσον αφορά τα ενοίκια, τους λογαριασμούς κ.τ.λ. για 4 μήνες (παραπάνω αν τα μέτρα επεκταθούν).
 • Καταγραφή όλων των δυσκολιών και των δυνατοτήτων με σκοπό την αξιοποίηση των στοιχείων για την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου συνέχισης της λειτουργίας των διαφόρων μονάδων απεξάρτησης σε πιθανές μελλοντικές αντίστοιχες συνθήκες.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org