Πέμπτη 26 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1827 Πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.

1904 Γεννιέται ο Ξενοφών Ζολώτας, οικονομολόγος και ακαδημαϊκός. Διετέλεσε πρωθυπουργός της οικουμενικής κυβέρνησης την περίοδο 1989 - 1990 και διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επί 19 χρόνια.

1927 Ταυτόχρονα σχεδόν με τη δημοσίευση στον αστικό Τύπο της έκθεσης της Γενικής Ασφάλειας για «το Κομμουνιστικό Κόμμα και την δράσιν του εις την Ελλάδα», διαβάζεται στη Βουλή κατασκευασμένο γράμμα της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας (ΒΚΟ) προς το ΚΚΕ με το οποίο δήθεν δίδονταν εντολές για τον εξοπλισμό του Κόμματος, για την οργάνωση από μέρους του αντικατασκοπείας και τη σύνδεσή του «με το γραφείο αντικατασκοπείας της σοβιετικής πρεσβείας» κ.λπ. Η Γραμματεία της ΒΚΟ με δήλωσή της «σχετικά με την αντικομμουνιστική εκστρατεία στην Ελλάδα» («Ριζοσπάστης» 7/5/1927) διαμαρτυρήθηκε έντονα κατά της «άτιμης μεθόδου των πλαστογραφιών και των ψευδών», καταγγέλλοντας ότι και τα δύο αυτά γεγονότα «είναι πράξεις εσκεμμένες, εκτελεσθείσες με την ενεργό συνεργασία του ιταλικού φασισμού και την προτροπή της συντηρητικής βρετανικής κυβερνήσεως» με σκοπό «τη δημιουργία ατμόσφαιρας πογκρόμ εναντίον του ΚΚΕ» για να καταπνιγεί η αντίσταση του ελληνικού λαού και να γίνει ευκολότερη η χρησιμοποίησή του «για τα ληστρικά και φιλοπόλεμα σχέδια των φασιστών και των Αγγλων στα Βαλκάνια εναντίον της Ρωσίας και της νέας Τουρκίας».

1940 Πεθαίνει ο Σπύρος Λούης, Ολυμπιονίκης του Μαραθωνίου στους Αγώνες του 1896.

1944 Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Κόκκινος Στρατός απωθεί τους Ναζί πίσω στα σύνορα της Σοβιετικής Ενωσης, τα οποία πέρασαν εισβάλλοντας τον Ιούνη του 1941.

2000 Η Ελλάδα γίνεται πλήρες μέλος της Συνθήκης Σένγκεν, την οποία είχε υπογράψει 8 χρόνια νωρίτερα. Το ΚΚΕ κατήγγειλε πως η Συνθήκη αποτελούσε ουσιαστικά ένα ευρω-φακέλωμα, ένα εργαλείο που διευκόλυνε το έργο της ευρω-καταστολής, την κατασκευή και την παρακολούθηση υπόπτων, την τρομοκράτηση των λαϊκών κινημάτων. Τη Συνθήκη στην Ευρωβουλή καταψήφισαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ, ο οποίος ωστόσο στη συνέχεια στο ελληνικό Κοινοβούλιο τη χαρακτήρισε «συνταγματικά νόμιμη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ