Πέμπτη 26 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»
Απογειώθηκαν οι απολύσεις σε εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης

Με μαζική αποστολή sms έμαθαν οι εργαζόμενοι ότι χάνουν τη δουλειά τους...

INTIME NEWS

Εκατοντάδες είναι οι απολύσεις εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις οποίες προχωρούν οι εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης «Swissport» και «Skyserv» (ανήκουν στον ίδιο όμιλο) στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Οι απολύσεις αφορούν περίπου 300 εργαζόμενους που δουλεύουν με τέτοιες συμβάσεις, έχοντας «κλείσει» ακόμα και δέκα χρόνια εργασίας. Ο τρόπος μάλιστα με τον οποίο ενημερώθηκαν πως χάνουν τη δουλειά τους ήταν με τηλεφωνικές κλήσεις, ακόμα και με τη μαζική αποστολή μηνύματος στα κινητά τους τηλέφωνα.

«Οι αεροπορικές εταιρείες παίρνουν έκτακτα μέτρα αδειών, απολύσεων, συνταξιοδοτήσεων κ.τ.λ. Η επόμενη μέρα δεν θα είναι ίδια», αναφέρει το μήνυμα που έλαβαν οι εργαζόμενοι από στέλεχος της εταιρείας. Σύμφωνα με αυτό, η εταιρεία «είναι στη δυσάρεστη θέση να σταματήσει άμεσα τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου», ενώ οι μισοί υπάλληλοι αορίστου χρόνου «θα ενταχθούν στο καθεστώς της εκ περιτροπής απασχόλησης».

«Ας ελπίσουμε ότι θα κατορθώσουν οι αεροπορικές εταιρείες πελάτες μας να κρατηθούν όρθιες», εύχεται απευθυνόμενος στους εργαζόμενους που μόλις άφησε χωρίς μεροκάματο ο εκπρόσωπος της επιχείρησης, ενώ απολογείται για το «άκομψο» του μηνύματος, αλλά, τι να κάνουμε, «είστε πάρα πολλοί και δεν υπάρχει χρόνος προσωπικής επικοινωνίας»... Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν πότε στην πραγματικότητα λήγουν οι συμβάσεις τους, καθώς μετά την πρώτη σύμβαση που υπέγραψαν, οι συμβάσεις τους ανανεώνονται «αυτόματα», χωρίς οι ίδιοι να τις έχουν στα χέρια τους και να γνωρίζουν τη διάρκειά τους.

Σημειώνεται ότι συνολικά οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο, ανεξάρτητα από το πόστο και την εταιρεία στην οποία δουλεύουν, αντιμετωπίζουν απολύσεις και εκ περιτροπής εργασία, καθώς η εργοδοσία επιχειρεί να φορτώσει στις δικές τους πλάτες τη μείωση της επιβατικής κίνησης, εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού. Στην προσπάθεια αυτή, οι επιχειρήσεις αξιοποιούν τόσο το πλούσιο αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που τους έχουν εξασφαλίσει οι κυβερνήσεις όσο και τα μέτρα που νομοθετεί η σημερινή κυβέρνηση στο όνομα της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της επιδημίας. Στο ίδιο μήκος κύματος, η «Goldair Handling» έχει προχωρήσει σε εκ περιτροπής εργασία και έχει απολύσει εργαζόμενους.

Τις απολύσεις και την εκ περιτροπής εργασία καταγγέλλουν το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, καλώντας «τους εργαζόμενους σε ξεσηκωμό, να μην αποδεχθούν νέα βάρη στις πλάτες τους. Να οργανωθούν στα ταξικά συνδικάτα και να διεκδικήσουν να μην πληρώσουν το μάρμαρο πάλι οι ίδιοι. Επίσης, καλούμε την κυβέρνηση να μην παίρνει μόνο μέτρα καταστολής και απαγόρευσης και να μετατοπίζει την ευθύνη στους εργαζόμενους, αλλά, όπως οφείλει, να παρέμβει άμεσα και να διασφαλίσει το εισόδημα των εργαζομένων και τη συνέχεια της εργασίας τους», αναφέρει. Με ανάλογες ανακοινώσεις, απαιτούν να παρθούν πίσω οι απολύσεις το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και το Σωματείο εργαζομένων στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ» Αττικής.

ΚΚΕ: Να διασφαλιστούν θέσεις εργασίας και μισθοί

Αμεση ήταν η παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη για τις εκατοντάδες απολύσεις, με επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας στην οποία σημειώνει:

«Τις συνέπειες από τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας δεν μπορεί να τις μεταφέρετε στους εργαζόμενους. Το ΚΚΕ σας καλεί να παρέμβετε άμεσα, για να σταματήσει η εργοδοτική επίθεση.

Οπως πιστεύουμε ότι σας είναι γνωστό, οι αεροπορικές εταιρείες ύστερα από την απόφαση για διακοπή των πτήσεων, ενημερώνουν τους εργαζόμενους με μήνυμα για τις απολύσεις και την εκ περιτροπής απασχόληση.

Στις περισσότερες εταιρείες εργάζονται αρκετοί για πολλά χρόνια με διάφορες συμβάσεις, όπως συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ακόμα και δίμηνες συνεχώς ανανεούμενες. Ολοι αυτοί οι εργαζόμενοι απολύονται. Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης, ότι "με την αναστολή της σύμβασης εργασίας σταματήσαμε τις απολύσεις", αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι θέλει, αλλά δεν μπορεί να κρύψει το μέγεθος της επίθεσης των επιχειρηματικών ομίλων, προκειμένου να απαλλαγούν από το κόστος και τις συνέπειες ακόμη και αυτής της ρύθμισης.

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να παρέμβει και να διασφαλίσει το εισόδημα των εργαζομένων και τη συνέχεια της δουλειάς τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για την κατάσταση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη(27/3/2020)
Συνθήκες εργασιακής ζούγκλας(13/4/2012)
«Θερίζει» η ευελιξία(2/2/2011)
Επεκτείνεται η αντεργατική επίθεση(5/1/2011)
Δεν κάνουν πίσω από τις διεκδικήσεις τους(20/5/2009)
Μετά τους εκβιασμούς ήρθαν οι απολύσεις(18/3/2009)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org