Παρασκευή 19 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Η Καλιφόρνια σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ - ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-

Οι κάτοικοι της μεγαλύτερης πολιτείας των ΗΠΑ, αντιμετώπισαν χθες για δεύτερη συνεχόμενη μέρα συνεχόμενα μπλακ άουτ, εξαιτίας της σοβαρότατης ενεργειακής κρίσης που προκαλεί η επικείμενη πτώχευση και κατάρρευση των δύο μεγαλύτερων εταιριών κοινής ωφέλειας και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Και ενώ οι πολίτες παραμένουν στο σκοτάδι, ο κυβερνήτης κηρύσσει την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης...

Η πόλη που έχει πληγεί περισσότερο από αυτή την ενεργειακή κρίση είναι το Σαν Φρανσίσκο, όπου περισσότεροι από 1.000.000 καταναλωτές παραμένουν για τρίτη μέρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Ανάλογα προβλήματα, αλλά όχι τόσο μεγάλης έκτασης αντιμετωπίζουν όλες οι μεγάλες πόλεις, όπως το Λος Αντζελες και το Σακραμέντο, αρχής γενομένης την Τετάρτη, που άρχισε να διακόπτεται επιλεκτικά η ηλεκτροδότηση, ένα μέτρο που λαμβάνεται για πρώτη φορά μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του δικτύου. Αποτέλεσμα: Οι πόλεις να νεκρώνουν σταδιακά, καθώς οργανισμοί, σχολεία, επιχειρήσεις, βιομηχανίες, ακόμη και νοσοκομεία, να μένουν για πολλές ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Ενώπιον αυτής της αντίξοης κατάστασης, αναπόφευκτο ήταν ο κυβερνήτης, Γκρέι Ντέιβις, να κηρύξει την πολιτεία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να ζητήσει με κατεπείγον διάβημα από τις πολιτειακές αρχές να αγοράσουν ηλεκτρική ενέργεια από τον Καναδά, προκειμένου η Καλιφόρνια να καλύψει τις ανάγκες της σε ρεύμα για τις επόμενες οκτώ έως δέκα ημέρες, διάστημα κατά το οποίο θα καταβληθούν προσπάθειες, ώστε να ξεπεραστεί η κρίση, αφού, όπως δήλωσε, η Καλιφόρνια δε διαθέτει παρά το 45% της ενέργειας που χρειάζεται για μία μόνο ημέρα. Παράλληλα, ο κυβερνήτης έκανε έκκληση προς το Κογκρέσο της πολιτείας να υιοθετήσει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο αγοράς και προώθησης ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της πολιτείας. Πάντως, ο Ντέιβις δε διευκρίνισε πόσα εκατομμύρια δολάρια θα στοιχίσει στους καταναλωτές η κατεπείγουσα εξαγορά ηλεκτρικού ρεύματος από ξένο κράτος, διά μέσου άλλων δημοσίων οργανισμών κοινής ωφέλειας.

Η ενεργειακή αυτή κρίση, ωστόσο, δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς εδώ και εβδομάδες ήταν γνωστή η υπόθεση της ενδεχόμενης πτώχευσης των δύο μεγαλύτερων επιχειρήσεων παροχής ηλεκτρικού και φυσικού αερίου της «Southern California Edison» και «Pacific Gas and Electric Co», εξαιτίας των υπερβολικών χρεών τους προς τις τράπεζες.

Στο θέμα είχε παρέμβει προσωπικά και ο απερχόμενος Πρόεδρος Κλίντον, χωρίς, ωστόσο, να κατορθώσει να δώσει κάποια λύση στην αδιέξοδο κατάσταση, που έκανε τις δύο εν λόγω εταιρίες να βουλιάζουν. Εξάλλου, το ζήτημα υφέρπει από το 1996, όταν ο τότε κυβερνήτης Πιτ Γουίλσον υπέγραψε τη νομοθεσία, που άνοιγε το δρόμο για τη μερική ιδιωτικοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, αλλά και την ενεργειακή αγορά για ελεύθερο ανταγωνισμό με τις ιδιωτικές εταιρίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ