Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΕΝΤΡΙΚΗ - ΔΥΤΙΚΗ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ
Κραυγή αγωνίας και διεκδίκησης από τους υγειονομικούς

Κάθε νοσοκομείο και μια ιστορία εξάντλησης, ανασφάλειας και αβεβαιότητας μπροστά στις μεγάλες ελλείψεις

Από διαμαρτυρία στο Νοσοκομείο Κοζάνης
Από διαμαρτυρία στο Νοσοκομείο Κοζάνης
Βροχή πέφτουν οι καταγγελίες των υγειονομικών για τις καθημερινές δυσκολίες με τις οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι ίδιοι και οι ασθενείς στις δομές Υγείας της Κεντρικής, Δυτικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αναδεικνύοντας με τον πιο άγριο και τραγικό τρόπο τις συνέπειες από τη διαχρονική πολιτική υποχρηματοδότησης, ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας. Σταχυολογούμε ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Νοσοκομείο Σερρών

Η λειτουργία του Νοσοκομείου Σερρών βρίσκεται εκτός ορίων, όπως καταγγέλλει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών. Η πληρότητα των οργανικών θέσεων στο ιατρικό προσωπικό φτάνει στο 50% και μαζί με τους επικουρικούς στο 60%. Από το Μάρτη το νοσοκομείο έχει μείνει με 3 αναισθησιολόγους, με αποτέλεσμα οι διακομιδές διασωληνωμένων περιστατικών να γίνονται από γιατρούς της ΜΕΘ. Οι 5 νέες ΜΕΘ Covid που ανακοινώθηκαν προκύπτουν από τη μετατροπή των μη Covid που άδειασαν την Τετάρτη και οι ασθενείς στις οποίες μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικές ΜΕΘ.

Συνολικά από τα 300 διαθέσιμα κρεβάτια, στα 120 νοσηλεύονται ασθενείς άλλων παθήσεων και στα 105 ασθενείς με κορονοϊό. Εχουν αδειάσει 7 πτέρυγες του νοσοκομείου και μετατράπηκαν σε νοσηλείας Covid, με μόνο τρεις γιατρούς σε εφημερία για τους 105 ασθενείς. Η διαδικασία συγχωνεύσεων συνεχίζεται. Για τις ανάγκες λειτουργίας των κλινικών Covid μεταφέρεται νοσηλευτικό προσωπικό από άλλες κλινικές, που μένουν με έναν νοσηλευτή ανά βάρδια για 10 - 15 νοσηλευόμενους. Οι γιατροί φοβούνται ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα γεμίσουν οι κλίνες και θα αναγκαστούν να ανοίξουν ράντζα, αφού δεν θα ξέρουν πού να νοσηλεύσουν τους ασθενείς.

Νοσοκομείο Κιλκίς

Στο Νοσοκομείο Κιλκίς δρομολογείται η μετατροπή της Ορθοπαιδικής σε κλινική επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού. Οι εργαζόμενοι τονίζουν πως η σκέψη και μόνο της δημιουργίας κλινικής επιβεβαιωμένων ασθενών με κορονοϊό, σε ένα νοσοκομείο που δεν διαθέτει πνευμονολόγο, νευρολόγο, λοιμωξιολόγο και επαρκή αριθμό παθολόγων, νοσηλευτών, ΜΕΘ και ΜΑΦ, θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των ασθενών και των εργαζομένων.

Οι ελλείψεις σε ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό είναι 42, ποσοστό 47,72%, στους ειδικευόμενους είναι 29, ποσοστό 55,76%, ενώ κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται περίπου 3 με 4 οι οποίοι δεν αναπληρώνονται. Για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες χρησιμοποιούνται 17 επικουρικοί ειδικευμένοι ιατροί και 13 με μετακίνηση από άλλους φορείς. Επιπλέον, ο αριθμός των εργαζομένων που νοσούν με κορονοϊό ή είναι σε καραντίνα συνεχώς αυξάνεται (προχτές αριθμούσαν τους 25), επιδεινώνοντας την ήδη προβληματική κατάσταση.

Στην Πέλλα

Τα νοσοκομεία της Πέλλας παραμένουν επικίνδυνα υποστελεχωμένα, ενώ καλούνται να περιθάλψουν περιστατικά κορονοϊού. Στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών υπάρχουν 20 κλίνες για επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid και δημιουργείται ΜΕΘ με 6 κλίνες. Tο Νοσοκομείο Εδεσσας διαθέτει μόλις 2 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, που με προτεραιότητα κάνουν διακομιδές ασθενών με κορονοϊό προς άλλα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα οποιοδήποτε άλλο περιστατικό να εξυπηρετείται με ιδιωτικά αυτοκίνητα. Επιπλέον, οι ασθενείς στα ασθενοφόρα δεν συνοδεύονται από ειδικούς γιατρούς, αφού δεν φτάνουν.

Νοσοκομείο Κατερίνης

Στην Πιερία, στο Νοσοκομείο Κατερίνης λειτουργούν 8 κρεβάτια ΜΕΘ, τα 6 για περιστατικά κορονοϊού και τα άλλα 2 για όλα τα υπόλοιπα περιστατικά που μπορεί να προκύψουν σε ολόκληρο το νομό. Η κλινική που λειτουργεί για κρούσματα κορονοϊού μετά βίας εξυπηρετεί όλα τα περιστατικά, ενώ για να δημιουργηθεί μετακινήθηκε και συμπτύχτηκε η Μαιευτική με τη Χειρουργική.

Επίσης, σε ΤΟΜΥ της Κατερίνης τα τακτικά ιατρεία έχουν ανασταλεί κατά 80%. Στα Κέντρα Υγείας του νομού Πιερίας η κατάσταση είναι εξίσου άσχημη, καθώς μέρος του προσωπικού έχει μετακινηθεί για να «μπαλώσει» τις ελλείψεις που υπάρχουν στο νοσοκομείο, ενώ δεν λειτουργούν και τα αγροτικά ιατρεία.

Στη Δράμα

Στη Δράμα, η επιβάρυνση που δημιουργεί η διασπορά του κορονοϊού στην περιοχή έχει οδηγήσει στα όριά του το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, καθώς, παράλληλα με την αυξημένη προσέλευση ασθενών, πάνω από 40 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό. Το υγειονομικό προσωπικό που έχει απομείνει δίνει τη μάχη δουλεύοντας 12ωρα για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες, σε ένα νοσοκομείο του οποίου οι 80 κλίνες Covid το περασμένο Σαββατοκύριακο έφτασαν στο 100% της πληρότητας, δημιουργώντας την ανάγκη μεταφοράς 15 ασθενών σε γειτονικούς νομούς για νοσηλεία.

Για να δημιουργηθούν οι 80 αυτές κλίνες, τις οποίες καλύπτουν οι μόλις 4 ειδικοί παθολόγοι από τους 11 που προβλέπει το οργανόγραμμα, «άδειασαν» η Ουρολογική, η ΩΡΛ και η Παθολογική κλινική, με την τελευταία να μεταφέρεται στην Ορθοπαιδική, η οποία συμπτύχθηκε με τη Χειρουργική κλινική του νοσοκομείου. Την περασμένη βδομάδα, όταν ασθενής με κορονοϊό κρίθηκε αναγκαίο να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ, το νοσοκομείο δεν βρήκε διαθέσιμη κλίνη ούτε στην Περιφέρεια ΑΜΘ αλλά ούτε και στη Θεσσαλονίκη, και τελικά ο ασθενής μεταφέρθηκε στην Κατερίνη.

Ολα αυτά σε ένα νοσοκομείο με πληρότητα του οργανογράμματος ειδικών ιατρών στο 50%, χωρίς καμία μόνιμη πρόσληψη το προηγούμενο διάστημα, παρά μόνο με ελαστικές σχέσεις εργασίας, και όπου τα δεκάδες ύποπτα κρούσματα που καταφθάνουν καθημερινά στα Επείγοντα του νοσοκομείου έχουν μέχρι και 6 ώρες αναμονής για διαγνωστικό τεστ

Στον Εβρο

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το νοσοκομείο αναφοράς της περιοχής, αναγκάζεται να σταματήσει τα χειρουργεία και τα τακτικά εξωτερικά του ιατρεία, ενώ την ίδια ώρα το Νοσοκομείο Διδυμότειχου έχει προετοιμαστεί ώστε να υποδεχθεί για νοσηλεία περιστατικά νοσούντων με κορονοϊό ελαφρών συμπτωμάτων. Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας για αύξηση των ΜΕΘ μεταξύ άλλων και στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης γίνονται «δώρο άδωρο», καθώς δεν συνοδεύονται από προσλήψεις προσωπικού, παρά μόνο από 6 - 8 θέσεις μαθητείας ΟΑΕΔ!

Στην Κοζάνη

Μαζί με την κλινική Covid του «Μαμάτσειου» Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης, στα όριά του έφτασε και το Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του νοσοκομείου, το οποίο εξυπηρετούσε μέχρι χτες τις εξετάσεις PCR των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας. Οπως αναφέρεται σε επιστολή του Εργαστηρίου, που εστάλη στα νοσοκομεία, μέχρι αύριο 13/11 δεν θα δέχεται δείγματα για εξέταση, λόγω «ιδιαίτερα αυξημένου όγκου δειγμάτων προς εξέταση (...) προηγούμενης καθυστέρησης εξέτασης των δειγμάτων εν ελλείψει αντιδραστηρίων» και «τεχνικού προβλήματος σε εξοπλισμό του εργαστηρίου».

Σε Καστοριά - Πτολεμαΐδα

Στην Καστοριά, όπου το Νοσοκομείο εξακολουθεί να μη διαθέτει πνευμονολόγο, η Καρδιολογική, η Παιδιατρική και η Ορθοπαιδική κλινική μοιράζονται τον ίδιο χώρο για να μπορέσουν η Παθολογική και η Παιδιατρική να μετατραπούν σε κλινική Covid, τις ανάγκες της οποίας σε νοσηλευτικό προσωπικό καλύπτουν αποσπασμένοι από άλλες κλινικές εργαζόμενοι, με 4ωρες βάρδιες.

Τέλος, τα χειρουργεία του «Μποδοσάκειου» Γενικού Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας εξυπηρετούν μόνο ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά, ενώ τα εξωτερικά ιατρεία σταμάτησαν τη λειτουργία τους, καθώς στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, που διαθέτει το σύνολο των 6 κλινών ΜΕΘ ολόκληρης της Περιφέρειας, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία πρόσληψη από το Μάρτη, όταν η Δυτ. Μακεδονία βρισκόταν στο επίκεντρο του πρώτου κύματος της πανδημίας.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org