Πέμπτη 1 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
145 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, κάποιοι από τις 8 Μάρτη!

Καθημερινός αγώνας δρόμου των υγειονομικών για να σωθούν ανθρώπινες ζωές

Αλλη μια μέρα μάχης με τον ιό, αλλά και με την εγκληματική κυβερνητική πολιτική έδιναν χτες οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, έχοντας να αναμετρηθούν με τις τραγικές ελλείψεις και τον μόνιμο πια εφιάλτη, ειδικά στην Αττική, της φροντίδας διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ. Και όσο οι υγειονομικοί δίνουν καθημερινά αγώνα δρόμου για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, η κυβέρνηση, πατώντας πάνω στην αθλιότητα που έχει διαμορφωθεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας με ευθύνη όλων των κομμάτων που έχουν ασκήσει διακυβέρνηση, αντί να επιτάξει άνευ όρων τους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας, διευρύνει τις μπίζνες μαζί τους, παρουσιάζοντας ως «κανονικότητα» και ως «εικόνα από το μέλλον» την αδρή πληρωμή για κάθε ασθενή που μεταφέρεται από τα δημόσια στα ιδιωτικά νοσοκομεία στο πλαίσιο της «συνεισφοράς - σύμπραξης» με τον ιδιωτικό τομέα.

Χτες, 145 ήταν οι ασθενείς που έμεναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, 120 από αυτούς στην Αττική των χιλιάδων ιδιωτικών κλινών που μένουν ανέγγιχτες από την κυβέρνηση. Αλλοι είναι σε αναμονή από τις 8 Μάρτη και άλλοι από τις 11 Μάρτη, ενώ 65 διασωληνωμένοι διανύουν ήδη το τέταρτο 24ωρο περιμένοντας στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ μια θέση σε ΜΕΘ.

Κι αυτά, όταν σε έξι μέρες, από τις 22 μέχρι και τις 28 Μάρτη, έγιναν 3.130 νέες εισαγωγές (μέσω ΕΚΑΒ) ασθενών με Covid στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ενώ μόνο χτες, οι νέες εισαγωγές Covid αυξήθηκαν κατά 19,15%, φτάνοντας τις 479.

Στο «Γ. Γεννηματάς» χτες, 15 διασωληνωμένοι παρέμεναν εκτός ΜΕΘ, με τους γιατρούς να παίρνουν εντολή να φτιάξουν άρον άρον φακέλους για 30 ασθενείς non Covid, προκειμένου να διακομιστούν στο μαιευτήριο «Ιασώ», στο «Ιατρικό Κέντρο» Ψυχικού και στο «Μετροπόλιταν» Φαλήρου, για να αδειάσουν κρεβάτια με σκοπό «να υποδεχτούν τους κατά μέσο όρο 60 ασθενείς Covid στην αυριανή εφημερία».

Στο Νοσοκομείο Νίκαιας μέχρι και χτες 15 διασωληνωμένοι ήταν εκτός ΜΕΘ και άλλοι 3 στο Σισμανόγλειο, περιμένοντας ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας. Τις τελευταίες μέρες έχασαν τη ζωή τους 2 άνθρωποι από την ντροπιαστική λίστα «αναμονής» για ΜΕΘ.

Αλλη μια δύσκολη εφημερία είχε χτες και το «Θριάσιο» Νοσοκομείο, με τουλάχιστον 30 εισαγωγές Covid και άλλες τόσες non Covid, 100% πληρότητα στις ΜΕΘ και 7 διασωληνωμένους εκτός Εντατικής, να νοσηλεύονται στην Παθολογική κλινική! Ενώ τις προηγούμενες μέρες δύο διασωληνωμένοι ασθενείς Covid εκτός ΜΕΘ έχασαν τη ζωή τους, από τους οποίους ο ένας περίμενε τουλάχιστον μια βδομάδα γι' αυτό το πολυπόθητο κρεβάτι ΜΕΘ.

Ερμητικά κλειστά τα ιδιωτικά νοσοκομεία στην Covid

«Ο αγώνας δρόμου για να βρεθεί ένα κρεβάτι ΜΕΘ είναι η καθημερινότητά μας. Κάθε ώρα που περνάει μακριά από τη ΜΕΘ σ' ένα ασθενή βαριά πάσχοντα που χρειάζεται υποστήριξη των ζωτικών του λειτουργιών (αναπνοής, κυκλοφορίας κ.λπ.) επιβαρύνει την πρόγνωσή του και μειώνει δραματικά τις πιθανότητες επιβίωσης. Χαρακτηριστικά στο "Θριάσιο", 4 γιατροί έχουν στην ευθύνη τους 7 διασωληνωμένους σε μια απλή Παθολογική κλινική κι άλλους 60 ασθενείς Covid και non Covid. Αντί για ένα γιατρό ανά ασθενή στη ΜΕΘ. Την ίδια στιγμή που συμβαίνει αυτό παραμένουν ερμητικά κλειστά στον κορονοϊό τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε», σημειώνει σε δηλώσεις της η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ. Προσθέτει ότι «έχουμε δρόμο ακόμα να διανύσουμε μπροστά μας και πρέπει να ληφθούν έστω και τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για να ενισχυθεί αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας με υποδομές, με προσωπικό».

Φρακάρει ο «Αγιος Σάββας» με ογκολογικά και χειρουργικά περιστατικά άλλων νοσοκομείων

Στο μεταξύ, το Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» γεμίζει πλέον με ογκολογικά περιστατικά, τα οποία δεν μπορούν να νοσηλευτούν σε άλλα νοσοκομεία λόγω της πολύμηνης μείωσης των χειρουργείων μέχρι και 80%, της συρρίκνωσης τμημάτων και κλινικών και της μετατροπής τους σε μιας νόσου (χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Σωτηρία»). Χτες ήταν γεμάτες όλες οι κλινικές, ενώ στα ογκολογικά προστίθενται πλέον και δεκάδες χειρουργικά περιστατικά για άλλες νόσους. «Μόνο από τη μετατροπή του "Ερυθρού Σταυρού" σε νοσοκομείο Covid ήρθαν τις τελευταίες μέρες 7 χειρουργικά περιστατικά (γαστρεντερολογικά και άλλα). Το νοσοκομείο αρχίζει να φρακάρει. Καμιά από τις υπόλοιπες ασθένειες - πλην κορονοϊού - δεν έχει ανασταλεί. Κάθε άλλο, όλα τα περιστατικά φτάνουν πιο επιβαρυμένα. Είναι έγκλημα σε βάρος της ζωής του λαού να μην επιτάσσεται χωρίς αποζημίωση ο ιδιωτικός τομέας Υγείας», σημειώνει στον «Ριζοσπάστη» η Ιουλία Νάρρη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Την ίδια ώρα, χαρακτηριστική είναι η καταγγελία από ασθενή για την κατάσταση στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»: «Πηγαίνω και κάνω χημειοθεραπείες από τον Γενάρη. Στον 5ο όροφο όπου γίνονται χημειοθεραπείες περιμένουμε μέχρι και 70 καρκινοπαθείς, μέχρι και 6 ώρες σ' ένα διάδρομο μέχρι να έρθει η σειρά μας να μπούμε σ' ένα δωμάτιο 3x3, με 6 πολυθρόνες για να κάνουμε τη θεραπεία μας. Πολλοί νέοι άνθρωποι, ανεμβολίαστοι, μόνο οι ηλικιωμένοι έχουμε εμβολιαστεί και περιμένουμε σε συνθήκες συγχρωτισμού. Τεστ δεν γίνεται σε κανέναν, μόνο θερμομέτρηση. Οπως όλοι, έτσι κι εγώ που είμαι 80 χρόνων, μετά τη χημειοθεραπεία κατεβαίνουμε 5 ορόφους για να αποφύγουμε το ασανσέρ»...

Κλείδωσε τις ...πόρτες η διοίκηση στο ΠΑΓΝΗ για να αντιμετωπίσει τη διασπορά!

Μεγάλη διασπορά εντοπίζεται και στο ΠΑΓΝΗ, σε ασθενείς και στο προσωπικό «που νόσησε και ήταν στην πλειοψηφία του εμβολιασμένο, γεγονός που δείχνει ότι ο εμβολιασμός από μόνος του δεν αρκεί, αν δεν συνοδεύεται και από άλλα μέτρα προστασίας της υγείας στα νοσοκομεία», όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Πριν ...προλάβει μάλιστα να στεγνώσει το μελάνι της ανακοίνωσης, η διοίκηση του νοσοκομείου πήρε... «μέτρα». Βρήκε τη λύση στη διασπορά κλειδώνοντας με λουκέτα όλες τις πλάγιες εισόδους του νοσοκομείου. «Ας ενημερώσει κάποιος τη διοίκηση ότι κανένας δεν επισκέπτεται το νοσοκομείο εν μέσω πανδημίας για αναψυχή, χωρίς να υπάρχει απόλυτη ανάγκη», σημειώνει η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, απαντώντας στο επιχείρημα ότι τα λουκέτα μπήκαν για να μην μπαίνουν συγγενείς ασθενών. Αλλωστε, «είναι κοινό μυστικό ότι ζητείται από τους συγγενείς νοσηλευόμενων ασθενών να παραμείνουν στο νοσοκομείο σε 24ωρη βάση ως συνοδοί καθώς το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ελάχιστο σε σχέση με τον όγκο των ασθενών που νοσηλεύονται», αναφέρει η Γραμματεία και καλεί τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ να σταματήσει να μετακυλίει την ευθύνη που έχει για τη διασπορά του ιού στους συνοδούς και να εφαρμόσει τα αιτήματα των μαχόμενων υγειονομικών εδώ και τώρα», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ