Πέμπτη 1 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΖΑΝΗ
Κινητοποίηση ενάντια στη δημιουργία ΧΥΤΑ αμιάντου

Την Κυριακή 4 Απρίλη, στις 11 π.μ.

Κινητοποίηση ενάντια στη δημιουργία ΧΥΤΑ αμιάντου στο Ζιδάνι πραγματοποιεί την Κυριακή 4 Απρίλη, στις 11 π.μ., στη γέφυρα Ρυμνίου, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης.

Την κινητοποίηση στηρίζουν με κοινή ανακοίνωσή τους και οι εκλεγμένοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους Κοζάνης, Σερβίων και Βελβεντού, καλώντας το λαό της περιοχής να συμμετάσχει μαζικά.

Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Ο αμίαντος κρίθηκε επικίνδυνος για τη χρήση του από τη δεκαετία του 1990 γι' αυτό και το ορυχείο των ΜΑΒΕ έκλεισε. Στη συνέχεια προχώρησαν εργασίες αποκατάστασης του περιβάλλοντος της περιοχής, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ένα μικρό μέρος. Από τότε υπάρχουν σχέδια διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων αμιάντου, που έρχονται να υλοποιηθούν σε μια περίοδο που τρέχουν τα σχέδια της απολιγνιτοποίησης και της "πράσινης ανάπτυξης". Την ώρα που χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας και η ενεργειακή φτώχεια ξεπερνά το 30% ζητάνε από το λαό να θυσιάσει την προστασία της υγείας του και του περιβάλλοντος με αντάλλαγμα τα ανταποδοτικά στις τοπικές κοινωνίες και κάποιες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν.

Οι εκάστοτε περιφερειακές και δημοτικές αρχές υλοποιούν τα σχέδια των κυβερνήσεων διαχρονικά και των επιχειρηματικών ομίλων. Σήμερα η περιφερειακή αρχή, υλοποιώντας σχετικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων αμιάντου, συστήνει επιτροπή για να ντυθεί αυτό με επιστημονικοφανή τρόπο».

Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καλούν το λαό της περιοχής να αντιταχθεί σ' αυτούς τους σχεδιασμούς. Να παλέψει ενάντια στη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή Ζιδάνι ή σε άλλη επιβαρυμένη τοποθεσία της περιοχής (π.χ. Ορυχείο Νότιου Πεδίου). Για μέτρα για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος. Για διαχείριση απορριμμάτων και επικίνδυνων αποβλήτων προς όφελος του λαού και όχι για τα κέρδη των λίγων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ