Πέμπτη 1 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Ακόμα χειρότερη η κατάσταση 9 μήνες μετά την προηγούμενη επίσκεψη

Με τον διοικητή του νοσοκομείου
Με τον διοικητή του νοσοκομείου
Τη βαρύτητα που αποδίδει το ΚΚΕ στα ζητήματα της Υγείας σηματοδότησε η έναρξη της περιοδείας στον Εβρο από το Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με τον διοικητή του Νοσοκομείου, Ευ. Ρούφο, και τον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας, Γ. Δρόσο, και στη συνέχεια με αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Χρ. Μεντίζη.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές του περσινού καλοκαιριού ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε επισκεφτεί και πάλι το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το οποίο εννιά μήνες μετά συνεχίζει να δίνει μάχη με τις ελλείψεις σε προσωπικό, ακολουθώντας τον «κανόνα» του δημοσίου συστήματος Υγείας.

Εξάλλου, πολύ μεγάλο πρόβλημα για το νοσοκομείο αποτελεί το κλείσιμο της Χειρουργικής και της Παθολογικής κλινικής - της πρώτης λόγω συνταξιοδοτήσεων και της δεύτερης χωρίς εμφανή λόγο, με τους 5 γιατρούς του ΕΣΥ (1 και 4 αντίστοιχα) να περνάνε στις πανεπιστημιακές κλινικές, σε εφαρμογή της πολιτικής των συγχωνεύσεων.

Σήμερα, εν μέσω του τρίτου φονικού κύματος της πανδημίας, η κατάσταση είναι ίδια και χειρότερη: Σοβαρά κενά σε γιατρούς και νοσηλευτές, την ώρα που οι ανάγκες έχουν διογκωθεί στο έπακρο, λίστες αναμονής που αρχίζουν να μεγαλώνουν και μάλιστα για σοβαρά ογκολογικά και άλλα περιστατικά, ενώ όπως ανέφερε ο διοικητής, την πίεση επιτείνει η αποψίλωση των άλλων νοσοκομείων της Θράκης.

Από τη συνάντηση με τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο
Από τη συνάντηση με τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο
Οπως επεσήμανε ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας, δεν προκηρύσσονται μόνιμες θέσεις για ιατρικό προσωπικό παρά μόνο για επικουρικούς, ωστόσο πολύ δύσκολα καλύπτονται, αφού δύσκολα κάποιος μετακινείται στα σύνορα για μια επισφαλή θέση εργασίας.

Τόσο ο διοικητής όσο και ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας ζήτησαν την άμεση μονιμοποίηση του ιατρικού προσωπικού, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες, να επιταχθεί άμεσα ο ιδιωτικός τομέας για να ενισχυθούν τα δημόσια νοσοκομεία

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου από την πλευρά τους εξέφρασαν μεγάλη αγωνία για το τι θα γίνει αν συνεχιστεί η τάση αύξησης των κρουσμάτων στην περιοχή, καθώς ήδη η λειτουργία του νοσοκομείου είναι οριακή.

Το σοβαρότερο πρόβλημα που έθεσε και η αντιπροσωπεία του Σωματείου είναι αυτό της έλλειψης προσωπικού. Με τη σειρά τους κατήγγειλαν ότι δεν προκηρύσσονται μόνιμες θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού.

Τα όποια «μπαλώματα» αφορούν την πρόσληψη προσωπικού με ημερομηνία λήξης (δύο χρόνια) ή με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (π.χ. επικουρικοί), που δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο των αναγκών.

Κατήγγειλαν ακόμα την πλήρη απουσία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με συνέπεια το βάρος αυτό να μεταφέρεται στο νοσοκομείο, που ήδη λειτουργεί και ως εμβολιαστικό κέντρο, με όλα τα Κέντρα Υγείας στον νομό να είναι υποστελεχωμένα και πολύ κόσμο να μετακινείται δεκάδες χιλιόμετρα για να εμβολιαστεί.

Εξίσου έκδηλη ήταν η ανησυχία που εξέφρασαν οι εργαζόμενοι με τις ερωτήσεις τους γύρω από την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα, για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα 2 γιατροί της ΜΕΘ από την Αλεξανδρούπολη μετακινήθηκαν ...στην Αθήνα («Σισμανόγλειο») για στήριξη του συστήματος, με τους γιατρούς να σχολιάζουν αιχμηρά πως «αντί να επιτάξουν τον ιδιωτικό τομέα, επίταξαν τις ζωές δύο συναδέλφων».

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ξεκινήσαμε την επίσκεψή μας στον Εβρο από το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, γιατί σε όλη την Ελλάδα ζούμε κρίσιμες, τραγικές στιγμές θα έλεγα, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Ζητάμε άμεσα την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, έτσι ώστε αμέσως να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα με πολύ περισσότερες κλίνες, με ΜΕΘ, με γιατρούς, με νοσηλευτές. Ζητάμε να γίνουν άμεσα προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού, αλλά και άλλων ειδικοτήτων, διοικητικού προσωπικού στα νοσοκομεία, στη δημόσια Υγεία της χώρας. Αυτό αφορά και την Αλεξανδρούπολη. Θα πρέπει να προχωρήσουν με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς οι εμβολιασμοί, με περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, με στελέχωσή τους με νοσηλευτές και γιατρούς που να κάνουν τα εμβόλια, και βεβαίως να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εμβόλια που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, για να προχωρήσει γρήγορα η ανοσία του πληθυσμού. Αυτά είναι μερικά κεντρικά ζητήματα».

Να ενισχυθεί το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης πριν να είναι αργά

Πιο συγκεκριμένα για το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε: «Λείπουν γιατροί, λείπουν νοσηλευτές, λείπει προσωπικό, γίνονται συγχωνεύσεις ή κλείνουν κάποιες κλινικές, όπως η Χειρουργική, ή άλλες κλινικές. Κι από αυτήν τη σκοπιά, θα πρέπει να ενισχυθεί άμεσα και το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Δεν έχει σημασία αν δεν βρίσκεται στην κατάρρευση που βρίσκονται τα νοσοκομεία της Αθήνας. Δηλαδή, θα περιμένουμε να φτάσει αύριο και το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης εκεί; Ηδη από το προηγούμενο κύμα πανδημίας είχε κορεστεί πάρα πολύ η κατάσταση, όπως μας είχαν εντοπίσει. Ξέρετε, άλλωστε, ότι και τον Ιούλη ήμουν ξανά πάλι εδώ και είμαι γνώστης των προβλημάτων, όπως και η Κομματική Οργάνωση, όλο το επιτελείο που βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Καθημερινά βρισκόμαστε κοντά στο λαό του Εβρου, κοντά στο λαό της Θράκης».

  • Ο διοικητής του νοσοκομείου πρόσφερε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ένα λεύκωμα για τους Σαρακατσάνους και ένα cd του Σαρακατσάνου τραγουδιστή Β. Σερμπέζη.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ