Πέμπτη 1 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Οι άθλιες συνθήκες δουλειάς πάνε μαζί με την επιχειρηματική δράση στην Υγεία

Eurokinissi

Σε μια περίοδο που οι ιδιωτικές κλινικές είναι γεμάτες με νοσηλευόμενους, με υπέρμετρα αυξημένο τον όγκο εργασίας, το Κλαδικό Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας αναδεικνύει τις συνθήκες εργασίας, τι σημαίνει η «συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», και τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Στην ανακοίνωση - παρέμβαση το Κλαδικό Σωματείο αναφέρει συγκεκριμένα για τις συνθήκες εργασίας: «Μισθοί χαμηλότεροι από το 2009. Παγωμένα επιδόματα τριετίας. Η προοπτική βελτίωσης του μισθού εναπόκειται στις προσωπικές σχέσεις εξάρτησης ή στην αλλαγή δουλειάς. Χωρίς Κλαδικές Συμβάσεις. Με τα ελάχιστα δικαιώματα και επιδόματα. Το ανθυγιεινό επίδομα, τα επιδόματα παιδιών, σπουδών και άλλα δεν δίνονται σε όλους όσοι τα δικαιούνται».

Επίσης καταγράφει την τεράστια έλλειψη προσωπικού, που έχει αποτέλεσμα την εξαντλητική δουλειά, τις διπλοβάρδιες, την καταπάτηση στοιχειωδών ρυθμίσεων της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και εργοδοτικές αυθαιρεσίες παντός τύπου. «Τα ανεπαρκή υγειονομικά πρωτόκολλα, σε συνδυασμό με την απουσία ελέγχων των μονάδων από το υπουργείο Υγείας, έχουν αποτέλεσμα τη διασπορά του Covid ανάμεσα στους εργαζόμενους», σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα.

Η ...συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

«Το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για Ενιαίο Εθνικό Σύστημα Υγείας που περιλαμβάνει ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και ευχαριστεί τους επιχειρηματίες της Υγείας για τη συνδρομή τους στο ΕΣΥ», σημειώνει το Σωματείο, και μιλώντας για την πραγματικότητα υπογραμμίζει ότι «η παραχώρηση κλινών από τους μεγάλους ομίλους γίνεται στις πλάτες των εργαζομένων της Ιδιωτικής Υγείας και της υγείας του λαού. Πιο συγκεκριμένα:

Γίνεται με συμφωνίες αυξημένης αποζημίωσης, χωρίς καμία πρόβλεψη για προσλήψεις εργαζομένων και κατάλληλες συνθήκες εργασίας.

Ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την οριστική μεταβίβαση υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος Υγείας στους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, που προβάλλονται σήμερα ως απαραίτητοι για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με σκοπό να γίνουν μόνιμοι εργολάβοι υπηρεσιών Υγείας στα δημόσια νοσοκομεία».

Αναδεικνύει επίσης ότι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η μη ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με αποτελέσματα, όπως στην πρόληψη: «Οι μοριακοί έλεγχοι, αντί να γίνονται μαζικά και δωρεάν από δημόσιες δομές, αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν ένα πεδίο υψηλής κερδοφορίας για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Στην αντιμετώπιση, τα δημόσια νοσοκομεία υποστελεχωμένα, χωρίς επάρκεια σε απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ, έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μίας νόσου, με τραγικές συνέπειες στη δημόσια υγεία».

«Οι εργαζόμενοι στην Ιδιωτική Υγεία δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό από τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος και την εμπορευματοποίηση της Υγείας», υπογραμμίζει το Σωματείο και αναδεικνύει τη μοναδική προοπτική βελτίωσης των συνθηκών εργασίας: Μέσα από την πάλη των εργαζομένων, την ενίσχυση των σωματείων, με διεκδικήσεις όπως κλαδικές συμβάσεις με 15% αύξηση στους βασικούς μισθούς, επιδόματα και θεσμικά δικαιώματα, όπως οι ειδικές άδειες των κλειστών τμημάτων. Επιδόματα τριετίας. Προσλήψεις προσωπικού. Συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ