Πέμπτη 1 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Αλλος ένας κρίκος στην εγκληματική πολιτική που θυσιάζει την υγεία του λαού στο βωμό του κέρδους

Eurokinissi

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος υπερψηφίστηκε χτες στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Υγείας με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19, την ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και την επαναλειτουργία των δικαστηρίων και άλλα ζητήματα».

Το πολυνομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ, όπως επίσης ψηφίστηκε η τροπολογία που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή και προβλέπει την αποζημίωση των κλινικαρχών και την υποχρεωτικότητα των τεστ σε εργαζόμενους συγκεκριμένων κλάδων. Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο και απείχε από την ψηφοφορία της κυβερνητικής τροπολογίας, καταγγέλλοντας ως απαράδεκτη τη διαδικασία. Ακόμα, δεν έγινε δεκτή η τροπολογία του ΚΚΕ για τους μαθητές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ.

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση όχι μόνο συνεχίζει την ίδια εγκληματική πολιτική, που θυσιάζει την υγεία και την ίδια τη ζωή του λαού στο βωμό της κερδοφορίας της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, αλλά επιπλέον περνά στη «ζούλα» πλήθος νέων διατάξεων για την ενίσχυση του κεφαλαίου, συνεχίζοντας με το ένα «χέρι» το χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα και με το άλλο την προσφορά προνομίων και ζεστού χρήματος για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του.

Τι προβλέπεται

- Το άρθρο 1 προβλέπει, μεταξύ άλλων, «αποζημίωση ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων που δεσμεύθηκαν αναγκαστικά για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών δημόσιας υγείας, από την έξαρση του κορονοϊού Covid-19» και πως «η αποζημίωση του πρώτου εδαφίου είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη». Συνεπώς, είναι με το αζημίωτο η περιβόητη «συνεισφορά» των κλινικαρχών, που διασφαλίζουν τα κέρδη τους σε καιρό πανδημίας!

- Η «διάθεση αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου της νόσησης από Covid-19», που αφορά τη διανομή των «self tests» από τα φαρμακεία, με τα οποία η κυβέρνηση φορτώνει στην «ατομική ευθύνη» ακόμα και τη διάγνωση της νόσου.

- Αντί για μαζικές μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, ουσιαστική στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση, προβλέπονται παρατάσεις των μέτρων που ήδη ισχύουν και αφορούν μετακινήσεις προσωπικού από τη μία μονάδα στην άλλη.

- Δεν θα μπορούσε να λείψει ένα ακόμα δωράκι στους φαρμακοβιομήχανους μέσω των ρυθμίσεων για το clawback, αλλά και προς τους καναλάρχες για την προβολή των μηνυμάτων για την πανδημία, χωρίς υπάρχει ακριβής εκτίμηση στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το πόσα θα εισπράξουν, καθώς αυτό θα «εκτιμηθεί» ανάλογα με την περίσταση.

- Για τα τεστ σε εργαζόμενους, η τροπολογία στο άρθρο 5 αναφέρει: «Δύναται να ορίζεται, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, με κοινή απόφαση του υπουργού Υγείας και του κατά περίπτωση συναρμόδιου υπουργού, μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας κατά του κορονοϊού Covid-19, ως προϋπόθεση προσέλευσης στον τόπο παροχής εργασίας ή άσκησης του λειτουργήματος των εν γένει απασχολουμένων, η προηγούμενη διαπίστωση, μετά από διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορονοϊό Covid-19, ότι ο απασχολούμενος δεν έχει βρεθεί θετικός σε δοκιμασία διαγνωστικού ελέγχου».

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, την ώρα που κόσμος πεθαίνει περιμένοντας μία ΜΕΘ, την ώρα που όλα τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε μίας νόσου, όπως και οι όποιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είπε χωρίς τσίπα: «Το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει ανταποκριθεί με επάρκεια και πληρότητα την περίοδο αυτή»! Παράλληλα, λίγο πολύ παρουσίασε ως ...«σωτήρες» τούς επιχειρηματικούς ομίλους του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία, κάνοντας ειδική αναφορά στο πόσο σημαντικές είναι και πόσο στηρίζουν το σύστημα Υγείας οι Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα... Βέβαια, λίγο πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια, δηλαδή την τελευταία στιγμή, κατατέθηκε η τροπολογία που καθορίζει «τον τρόπο αποζημίωσης», δηλαδή τα εκατομμύρια που θα τσεπώσουν «ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια που δεσμεύτηκαν από το Δημόσιο» λόγω κορονοϊού.

ΣΥΡΙΖΑ: Προτείνει αποζημιώσεις στους ιδιώτες και γρήγορο άνοιγμα του Τουρισμού

Οσον αφορά την κριτική που είχε ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση; Ο εισηγητής του, Γ. Βαρεμένος, αφού έκανε λόγο για επίταξη του ιδιωτικού τομέα με το αζημίωτο, στη συνέχεια διευκρίνισε: «Εμείς λέμε ότι δεν έχουμε τίποτα με τη συμπληρωματική λειτουργία του ιδιωτικού τομέα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν έχουμε κανένα τέτοιο πρόβλημα»...

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης, με κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών τουριστικών ομίλων, εγκάλεσε την κυβέρνηση για καθυστέρηση στη λήψη μέτρων για το άνοιγμα του Τουρισμού αλλά ...«με μέτρα», ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας Ανδ. Ξανθός, συμπληρώνοντας το παζλ, απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση «έστω και τώρα, την ύστατη ώρα, στο και πέντε» για «μια ελάχιστη πολιτική συνεννόηση», και για «συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, συμφωνημένο υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προβλήματα στη θεραπευτική χρήση και ο ρόλος των μονοκλωνικών αντισωμάτων(29/5/2021)
Εδώ και τώρα επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων και ένταξή τους στο σύστημα εφημερίας(4/3/2021)
Επιβεβαίωση του οργίου κερδοσκοπίας των ιδιωτικών διαγνωστικών(3/12/2020)
Θεωρεί «κόστος», και μάλιστα αχρείαστο, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας(14/11/2020)
Στα όριά τους οι μονάδες Υγείας, λιγοστεύουν επικίνδυνα οι ΜΕΘ(12/11/2020)
Κλείνουν μονάδες ΠΦΥ για να βουλώσουν «τρύπες» στα νοσοκομεία(31/3/2020)

Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ