Πέμπτη 1 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Προχωρά η εξάπλωση, εντείνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση

Νέο επεισόδιο στην κόντρα Δύσης - Κίνας, με αφορμή την έκθεση του ΠΟΥ για την προέλευση του κορονοϊού

Copyright 2019 The Associated

Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, με πάνω από 128,9 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και πάνω από 2,8 εκατομμύρια επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους.

Κρούσματα, διασωληνωμένοι και θάνατοι αυξάνονται ξανά σε πολλές χώρες της Ευρώπης, με τις κυβερνήσεις να συνεχίζουν το περιβόητο «ακορντεόν» στα περιοριστικά μέτρα την ίδια ώρα που αφήνουν τους λαούς αθωράκιστους, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας.

Χαρακτηριστικά, στη Γαλλία πάνω από 5.000 άνθρωποι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, σε επίπεδα του πρώτου κύματος, ενώ χτες το βράδυ αναμενόταν διάγγελμα του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν για αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων.

Μεγάλη είναι η έξαρση και στην Ανατολική Ευρώπη. Ενδεικτικά, η Πολωνία κατέγραψε χτες 653 θανάτους, τον υψηλότερο αριθμό από την αρχή του έτους. Η Ουγγαρία κατέγραψε 302 θανάτους, νέο ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Η χώρα, με πληθυσμό περίπου 10 εκατομμύρια, καταγράφει τον υψηλότερο κατά κεφαλήν ημερήσιο αριθμό νεκρών παγκοσμίως επί σειρά ημερών, ενώ δημοσιογράφοι καταγγέλλουν πως τους απαγορεύεται να επισκεφτούν νοσοκομεία και στους υγειονομικούς απαγορεύεται να μιλούν δημόσια.

Την ίδια ώρα, στην Ιταλία παραιτήθηκε ο υπεύθυνος των θεμάτων Υγείας της Σικελίας και διεξάγεται έρευνα σε βάρος του, επειδή μαζί με στενούς συνεργάτες του αλλοίωναν τα στοιχεία και μείωναν τον αριθμό των θανάτων, για να αποφύγουν την επιβολή περιοριστικών μέτρων.

Συνεχίζονται οι μειωμένες παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ

Τα κράτη της ΕΕ ήταν να παραλάβουν 107 εκατ. δόσεις εμβολίων μέχρι και χτες, τελευταία μέρα του Μάρτη, δήλωσε χτες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αριθμός πολύ μικρότερος απ' ό,τι προβλεπόταν. Βάσει των συμβολαίων που έχει υπογράψει με φαρμακοβιομηχανίες, η ΕΕ περίμενε μέχρι τέλη Μάρτη να λάβει 120 εκατ. δόσεις μόνο από την αγγλοσουηδική «AstraZeneca» και δεκάδες εκατ. δόσεις από τις «Pfizer» - «BioNTech» και «Moderna». Ωστόσο, η «AstraZeneca» αναμενόταν να έχει παραδώσει μέχρι χτες 29,8 εκατ. δόσεις, οι «Pfizer» - «BioNTech» 67,5 εκατ. και η «Moderna» σχεδόν 10 εκατ.

Στο μεταξύ, σε προχτεσινή τηλεδιάσκεψη η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν συζήτησαν για την κατάσταση της πανδημίας και για «ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα των εμβολίων, ανάλογα με την αξιολόγηση του "Sputnik V" από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων».

Το δε εμβόλιο των «Pfizer» - «BioNTech» έδειξε αποτελεσματικότητα 100% στους εφήβους 12 έως 15 ετών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελικών κλινικών δοκιμών. Προσεχώς θα ζητήσουν από τις ρυθμιστικές αρχές την έγκριση του εμβολίου για τους εφήβους και «ελπίζουν στην έναρξη του εμβολιασμού πριν από την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους».

Σε ό,τι αφορά τα κινεζικά εμβόλια «Sinopharm» και «Sinovac», οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ ζήτησαν επιπλέον δεδομένα προτού τα συμπεριλάβουν στο χαρτοφυλάκιό τους για έγκριση και χορήγηση, καθώς και για διανομή τους σε χώρες που τα έχουν ανάγκη, μέσω «Unicef» κ.λπ. Σύμφωνα με την αξιολόγηση από τη «Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων» (SAGE) του ΠΟΥ για τον εμβολιασμό, τα δύο εμβόλια «κατέδειξαν την ασφάλεια και την καλή αποτελεσματικότητά τους κατά της Covid-19», όμως «λείπουν δεδομένα (...) όσον αφορά τους ηλικιωμένους και αυτούς που πάσχουν από άλλες νόσους». Οι εμπειρογνώμονες προσθέτουν ότι αφού υιοθετηθούν αυτά τα δύο εμβόλια, «θα είναι απαραίτητες μελέτες (όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους) για να εκτιμηθούν τα αποτελέσματά τους σ' αυτούς τους υποπληθυσμούς». Οι αποφάσεις του ΠΟΥ για τα αιτήματα ομολογοποίησης, που έχουν κατατεθεί από τις «Sinopharm» και «Sinovac», δεν αναμένονται πριν από τα τέλη Απρίλη.

Νέα αντιπαράθεση γύρω από την έρευνα του ΠΟΥ στην Κίνα

Την ίδια ώρα, η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση, με κεντρικό στοιχείο την κόντρα ΗΠΑ - Κίνας, αναζωπυρώνεται ξανά γύρω από το θέμα της προέλευσης του κορονοϊού.

Σε τοποθέτησή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι οι εμπειρογνώμονες που ταξίδεψαν στην Κίνα για τη μελέτη του θέματος δεν είχαν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα.

Οι ΗΠΑ - οι οποίες, υπενθυμίζεται, πέρυσι αποχώρησαν από τον ΠΟΥ καταγγέλλοντάς τον για υπερβολική ευμένεια απέναντι στην Κίνα - αξιοποιούν την υπόθεση, μαζί με άλλους συμμάχους τους, για να πιέσουν την Κίνα, την οποία καλούν να παραχωρήσει αμέσως «πλήρη πρόσβαση» σε όλα τα δεδομένα που διαθέτει.

Στην έκθεσή της, που συντάχθηκε από κοινού με Κινέζους επιστήμονες, η ομάδα του ΠΟΥ, η οποία ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας (Γενάρης - Φλεβάρης) βρέθηκε στη Γουχάν και στη γύρω περιοχή, αναφέρει ότι ο ιός πιθανότατα μεταδόθηκε από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους μέσω κάποιου άλλου ζώου. Η πιθανότητα να διέρρευσε από κάποιο εργαστήριο κρίνεται «εξαιρετικά απίθανη», αν και απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση, ενδεχομένως με περισσότερες αποστολές ειδικών στην Κίνα.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ ανέφερε ωστόσο ότι ορισμένοι εμπειρογνώμονες «εξέφρασαν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν για πρόσβαση σε ανεπεξέργαστα δεδομένα» και «ελπίζω μελλοντικές συνεργατικές μελέτες να περιλαμβάνουν πιο έγκαιρη και ολοκληρωμένη ανταλλαγή δεδομένων».

«Η διεθνής μελέτη των εμπειρογνωμόνων για την πηγή του ιού SARS-CoV-2 καθυστέρησε σημαντικά και δεν είχε πρόσβαση σε πλήρη, πρωτότυπα δεδομένα και δείγματα», καταγγέλλουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ΗΠΑ, ΕΕ, Αυστραλία, Καναδάς, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Σλοβενία και Βρετανία.

Ο επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ στην Κίνα δήλωσε ότι είναι «απολύτως πιθανό» να κυκλοφορούσε ο νέος κορονοϊός στη Γουχάν τον Νοέμβρη ή τον Οκτώβρη του 2019 και επομένως να είχε εξαπλωθεί στο εξωτερικό νωρίτερα απ' όσο έχει τεκμηριωθεί μέχρι τώρα.

«Είχαμε πρόσβαση σε πολλά δεδομένα σε πολλές διαφορετικές περιοχές, αλλά φυσικά υπήρχαν περιοχές όπου αντιμετωπίσαμε δυσκολίες στην πρόσβαση σε μη επεξεργασμένα δεδομένα και υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι γι' αυτό», είπε, αναφερόμενος στους νόμους περί απορρήτου και σε άλλους περιορισμούς. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η ομάδα αισθανόταν την πολιτική πίεση, ακόμη και εκτός της Κίνας, αλλά ότι ουδέποτε πιέστηκε να αποσύρει κάτι από την τελική έκθεση.

Η κινεζική πλευρά εμφανίστηκε ενοχλημένη για το ενδεχόμενο να εξεταστεί περαιτέρω η θεωρία για διαφυγή του κορονοϊού από εργαστήριο.

Ο Λιάνγκ Γουανιάν, επικεφαλής της ομάδας των Κινέζων επιστημόνων που συνεργάστηκε με την αποστολή του ΠΟΥ, δήλωσε ότι «Κινέζοι και διεθνείς ερευνητές είχαν πρόσβαση στα ίδια δεδομένα». Αν και «βάσει του κινεζικού νόμου, ορισμένα δεδομένα δεν μπορούν να απομακρυνθούν ή να φωτογραφηθούν, όταν τα αναλύαμε από κοινού στη Γουχάν όλοι έβλεπαν τη βάση δεδομένων, το υλικό».

Τόσο ο επιστήμονας όσο και το κινεζικό ΥΠΕΞ κάλεσαν την επιστημονική κοινότητα «να ερευνήσει και σε άλλες περιοχές του κόσμου, όχι μόνο στην Κίνα» για πιθανά πρώιμα κρούσματα της Covid-19, προωθώντας τη θεωρία για ενδεχόμενη «μετάδοση του κορονοϊού στην Κίνα από κατεψυγμένα τρόφιμα» από το εξωτερικό. Η θεωρία αυτή δεν αποκλείεται στο πόρισμα του ΠΟΥ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ