Πέμπτη 1 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διδάγματα...

Μια αποστροφή των όσων είπε χτες ο πρωθυπουργός στην παρουσίαση του «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης» είναι αρκετή για να επιβεβαιώσει τον αντιλαϊκό και επικίνδυνο προσανατολισμό του. «Το σχέδιο ενσωματώνει και πολλά από τα διδάγματα της πανδημίας, με έμφαση στις πολιτικές αλληλεγγύης και στο ρόλο του κράτους τελικά ως πρωταγωνιστή των μεταρρυθμίσεων, αλλά και ως αρωγού, όποτε αυτό χρειάζεται, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Τι σημαίνει αυτό, μιλώντας για τα «διδάγματα της πανδημίας»; Οτι την ώρα που πεθαίνει κόσμος έξω από τις ΜΕΘ, το αστικό κράτος στέκει με ...«αλληλεγγύη» και «αρωγός» των επιχειρηματικών συμφερόντων στην Υγεία και όπου αλλού, μην τυχόν και χάσουν κανένα ευρώ από τα κέρδη τους! Αλλο «δίδαγμα» της πανδημίας είναι και το πώς μπορεί μια κυβέρνηση να την αξιοποιεί ως ευκαιρία για να νομοθετεί γενίκευση της «ευελιξίας», να απαλλάσσει τη μεγαλοεργοδοσία από τα «περιττά βάρη» της Ασφάλισης, να επιστρατεύει την καταστολή για το χτύπημα όσων διεκδικούν. Και βέβαια, όταν μιλάνε για «κράτος πρωταγωνιστή» έχουν το νου τους στις αντεργατικές ανατροπές της επόμενης μέρας, στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που θα προστεθούν στα 100 και πλέον νομοσχέδια της περασμένης χρονιάς. Με αυτά τα «διδάγματα» λοιπόν και με αυτές τις «προδιαγραφές» θα μοιραστούν «επενδυτές» και λοιπά αρπακτικά τα κονδύλια από το «Ταμείο Ανάκαμψης», που θα πληρώσουν μέχρι δεκάρας οι λαοί της ΕΕ.

... και συναίνεση

Ολα αυτά δίνουν το περιεχόμενο και της «συναίνεσης», για την οποία μίλησε ξανά χτες ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο «ευκαιρία για τη δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων». Συναίνεση όμως ανάμεσα στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΙΝΑΛ και όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα υπάρχει και με το παραπάνω: Ολοι μαζί παρουσιάζουν ως «εθνικό» στόχο το πώς θα στρωθεί το χαλί στους επιχειρηματικούς ομίλους για τις νέες «πράσινες» μπίζνες, μαζί «ομνύουν» στο «ψηφιακό» αστικό κράτος, στις «μεταρρυθμίσεις» που πρέπει να επιταχυνθούν, στα «μεγάλα πρότζεκτ» του κεφαλαίου. Τα περί «συναίνεσης» λοιπόν άλλον αποδέκτη έχουν. Κι αυτός είναι ο λαός. Γιατί ξέρουν καλά πως η καπιταλιστική ανάπτυξη και τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα είναι σαν «το νερό και η φωτιά». Το κεφάλαιο θα μετράει νέα κέρδη και ο λαός τσακισμένα δικαιώματα, ενεργειακή φτώχεια, υπονόμευση των αναγκών του παντού. Γι' αυτό η προσπάθεια της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων να τον στοιχίσουν στο σχέδιο του κεφαλαίου πρέπει πάραυτα να τους «επιστραφεί» και οι εργαζόμενοι να περάσουν στην αντεπίθεση με το δικό τους σχέδιο, για τις δικές τους ανάγκες.

Αφίξεις

Μια μελέτη της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας φωτίζει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες με τις οποίες άνοιξε ο Τουρισμός στη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι και τις συνέπειες που είχε αυτό για κατοίκους και επισκέπτες. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι Αγγλοι που επέστρεφαν από διακοπές στην Ελλάδα ευθύνονται για το 21% των εισαγόμενων κρουσμάτων στη χώρα τους εκείνη την περίοδο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της κατηγορίας, αν και στη μελέτη περιλαμβάνονται χώρες που αποτελούν δημοφιλέστερους προορισμούς για τους Βρετανούς τουρίστες απ' ό,τι η Ελλάδα. Η ανάλυση βασίστηκε σε στοιχεία από το κυβερνητικό πρόγραμμα ιχνηλάτησης. Οπως σημειώνεται, «οι αφίξεις από το εξωτερικό που δεν έμπαιναν σε αυτοαπομόνωση ήταν πέντε φορές πιο πιθανό να διασπείρουν τον ιό» και «η αποτυχία να περιορίσουμε τα ταξίδια από και προς την Ελλάδα φαίνεται ότι οδήγησε στην αχρείαστη εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων του ιού». Το συμπέρασμα που προκύπτει βέβαια είναι αμφίδρομο, αφού η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί ταυτόχρονα δείκτη και της μεγάλης κυκλοφορίας του ιού στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ειδικά στις τουριστικές περιοχές. Θυμίζουμε ότι για πολύ μεγάλο διάστημα η πλειοψηφία των τουριστών από το εξωτερικό εισέρχονταν χωρίς καθόλου ή με δειγματοληπτικά μόνο τεστ, και χωρίς ουσιαστικούς περιορισμούς μετά την άφιξή τους, με αποτέλεσμα ο κορονοϊός να κάνει «πάρτι» και η νόσος να αναζωπυρωθεί, προς χάριν των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού και των Μεταφορών, που «καίγονταν» να δροσίσουν τα κέρδη τους εν μέσω πανδημίας.

Ναρκω-σαπίλα

Η Νέα Υόρκη γίνεται η 15η αμερικανική Πολιτεία που νομιμοποιεί τη χρήση κάνναβης για «ψυχαγωγικούς σκοπούς», με τον κυβερνήτη της να δηλώνει προκλητικά ότι η νομοθεσία αυτή «αγκαλιάζει μια νέα βιομηχανία, η οποία θα ενισχύσει την οικονομία», αποφέροντας ταυτόχρονα 350 εκατ. δολάρια ετησίως στα ταμεία της Πολιτείας από φόρους. Είπε ακόμα ότι με την απόφαση αυτή «δικαιώνονται» οι περιθωριοποιημένες κοινότητες των έγχρωμων Αμερικανών, που «πλήττονται δυσανάλογα» από την απαγόρευση της κάνναβης... Μπορεί δηλαδή να «βασιλεύουν» η φτώχεια, η ανεργία, η δουλειά χωρίς δικαιώματα, το καθηλωμένο κατώτατο ωρομίσθιο πείνας, μπορεί η Νέα Υόρκη να μετρά σχεδόν 50.000 νεκρούς από την πανδημία λόγω της άθλιας κατάστασης στο σύστημα Υγείας και της απουσίας ουσιαστικών μέτρων προστασίας του λαού, μπορεί όλα τα παραπάνω να πλήττουν ακόμα περισσότερο τους Αφροαμερικανούς ...αλλά όλα κι όλα: Διασφαλίζεται το «δικαίωμα» στα ναρκωτικά, για να «θολώνει» το μυαλό γι' αυτήν την άθλια κατάσταση, να μην κουνιέται φύλλο και να αυγατίζουν ταυτόχρονα τα κέρδη επιχειρηματικών ομίλων και τα κρατικά έσοδα. Υπόσχονται μάλιστα ότι η νομιμοποίηση της κάνναβης θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και ότι μέρος από τα κρατικά έσοδα θα κατευθύνεται ...στην απεξάρτηση (!) και στην Εκπαίδευση, την ώρα που ρίχνουν τα νέα παιδιά ακόμα πιο βαθιά στο βούρκο της ναρκω-κουλτούρας και στις εξαρτήσεις. Η σαπίλα και η ξεδιαντροπιά του καπιταλισμού, σε όλο της το μεγαλείο στη μητρόπολή του, δείχνει ταυτόχρονα τα «προσεχώς», αυτό που τα αστικά κόμματα και επιτελεία έρχονται και στη χώρα μας να πλασάρουν ως «πρόοδο» και «επένδυση»...Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ