Πέμπτη 1 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ρεσιτάλ εμπαιγμού από την κυβέρνηση πριν τις απολύσεις

Τους εξαίρεσε την τελευταία στιγμή ακόμα και από την τροπολογία για ολιγόμηνη παράταση των συμβάσεων!

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο ΥΠΟΙΚ
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο ΥΠΟΙΚ
Στον δρόμο πέταξε χτες η κυβέρνηση τους 150 εργαζόμενους (στην πλειοψηφία τους γυναίκες) στην καθαριότητα του υπουργείου Οικονομικών, των εφοριών και άλλων υπηρεσιών, μετά από δέκα και πλέον χρόνια δουλειάς. Οι συμβάσεις τους έληξαν χτες και η κυβέρνηση τους εξαίρεσε την τελευταία στιγμή από άρθρο νομοσχεδίου στο οποίο προβλεπόταν η ανανέωση των συμβάσεων για 3 ακόμα μήνες.

Τους πέταξε στην ανεργία την ώρα που η πανδημία έχει «χτυπήσει κόκκινο» και οι ελλείψεις στην καθαριότητα δημόσιων υπηρεσιών και κτιρίων είναι παραπάνω από εμφανείς, απειλώντας τη δημόσια υγεία.

Η παράταση των συμβάσεων των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ προβλεπόταν αρχικά στο άρθρο 80 του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, το οποίο ψηφίστηκε χτες το βράδυ στην Ολομέλεια. Αναφερόταν συγκεκριμένα ότι «συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου προσωπικού, που απασχολείται κατά τη δημοσίευση του παρόντος, για τις ανάγκες καθαριότητας, φύλαξης και απολύμανσης των κτιρίων των κεντρικών υπηρεσιών των υπουργείων Οικονομικών (...) παρατείνονται για λόγους δημόσιας υγείας έως τη σύναψη των συμβάσεων μετά την ολοκλήρωση των εν εξελίξει διαδικασιών πρόσληψης ή των διαγωνιστικών διαδικασιών ανάθεσης υπηρεσιών καθαριότητας και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 30ης.6.2021 για την κάλυψη των ανωτέρω αναγκών».

Ωστόσο, με «νομοτεχνική βελτίωση» που κατατέθηκε από την κυβέρνηση την τελευταία στιγμή, από τις προβλέψεις του άρθρου αφαιρέθηκαν οι υπηρεσίες καθαριότητας!

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, μιλώντας στη Βουλή, στήριξαν το αίτημα των εργαζομένων για μόνιμη - σταθερή εργασία και απαίτησαν από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν μένουν στα πόστα τους ή απολύονται. Η σιωπή των συναρμόδιων υπουργών επιβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει τους εργαζόμενους στην ανεργία.

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες

Νωρίτερα, οι συμβασιούχοι πραγματοποίησαν μία ακόμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών. «Τέρμα πια στην κοροϊδία, θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία», φώναξαν, διεκδικώντας τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Στο δίκαιο αίτημα των συμβασιούχων, το οποίο στηρίζουν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, το υπουργείο όλο το προηγούμενο διάστημα απαντούσε πως «δεν γίνεται τίποτα». Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν τη μοριοδότηση για να διατηρήσουν τη θέση τους, όπου δουλεύουν για χρόνια.

Στο «παρά πέντε» της λήξης των συμβάσεων, το υπουργείο ανακοίνωσε πως θα ...διερευνήσει το ενδεχόμενο να δοθεί εξάμηνη παράταση. Στο «και πέντε» οι εργαζόμενοι έμαθαν ότι η παράταση που σχεδιάζεται, μέσω του σχετικού άρθρου του πολυνομοσχεδίου, θα είναι τρίμηνη. Ο εμπαιγμός τους όμως ολοκληρώθηκε όταν αργότερα εξαιρέθηκαν και από την ολιγόμηνη παράταση των συμβάσεων!

«Χτες έλεγαν για εξάμηνη παράταση, σήμερα για τρίμηνη, αύριο θα μας πετάξουν στο δρόμο», σχολίαζαν από το πρωί οι εργαζόμενοι, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα πως δεν σταματούν τον αγώνα, διεκδικούν «δικαίωση και όχι εμπαιγμό» και δεν υποχωρούν από τις διεκδικήσεις τους.

Κύμα συμπαράστασης από δεκάδες σωματεία

Τη συμπαράστασή τους στους συμβασιούχους εργαζόμενους του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλη τη χώρα. Την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους εκφράζουν:

Τα Εργατικά Κέντρα Σάμου, Νάουσας, Λέσβου. Οι Ομοσπονδίες Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών (ΠΟΛ), Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Οικοδόμων, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ). Το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ.

Τα Σωματεία Καθαριστών - Καθαριστριών Ν. Πειραιά, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας, Εργαζομένων ΔΕΥΑ Ν. Μεσσηνίας, Οικοδόμων Καβάλας, Εργαζομένων στην «Praktiker Hellas», Εργαζομένων Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα και στον Πολιτισμό Αττικής, Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Δυτ. Αττικής, Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Σάμου, Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ).

Τα Συνδικάτα Καθαριστών - Καθαριστριών Ν. Αττικής, Φαρμάκου - Καλλυντικού Ν. Αττικής, Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων Ταχυμεταφορών Αττικής, Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, ΟΤΑ Αττικής, Μετάλλου Ν. Φθιώτιδας.

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης», Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού, Εκπαιδευτικών ΠΕ Καισαριανής - Βύρωνα «Ρόζα Ιμβριώτη», Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας, Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Εκπαιδευτικών ΠΕ Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος», Εκπαιδευτικών ΠΕ Λήμνου, Εκπαιδευτικών ΠΕ Μεσαράς Κρήτης «Φαιστός», Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Σάμου, Εργαζομένων στις ΔΟΥ Ν. Βοιωτίας και Ευβοίας, Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας».

Η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, η Ενωση Εργαζομένων Εταιρείας ΛΑΡΚΟ ΑΕ - Μεταλλεία Εύβοιας, η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μυτιλήνης, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής. Οι ΕΛΜΕ Ζ' Αθήνας, Ε' Αθήνας, Τρικάλων, Θεσπρωτίας, Λήμνου - Αγίου Ευστρατίου, Δ' Θεσσαλονίκης, Β' Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ