Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Οριακή η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας

Αργά και βασανιστικά μειώνεται ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, μετά από σχεδόν ένα μήνα επιθετικής αύξησης των εισαγωγών. Ομως παραμένει υψηλός ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες και σε σχεδόν 100% πληρότητα οι κλίνες ΜΕΘ, καθώς υπάρχουν πολλά βαριά περιστατικά στην αναμονή για διασωλήνωση.

Ενδεικτικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι το ΑΧΕΠΑ μπήκε χτες σε εφημερία με μόλις 2 κλίνες ΜΕΘ κενές και άλλες 4 σε ετοιμότητα στη στεφανιαία μονάδα.

Την ίδια ώρα, σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν θετικοί στον ιό, παίρνουν προφορική εντολή από τη Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας να επιστρέφουν στα καθήκοντά τους εφόσον δεν έχουν συμπτώματα, πριν βγουν αρνητικοί.

Και στο «Παπαγεωργίου» τα κενά κρεβάτια της ΜΕΘ συμπληρώνονται σχεδόν αμέσως από διασωληνώσεις στα τμήματα, ενώ εμφανίστηκε πρόβλημα με την παροχή οξυγόνου, που αποδίδεται στις μικρές σωληνώσεις, το οποίο η διοίκηση ισχυρίζεται ότι το αντιμετώπισε. Συνολικά, μέχρι τώρα περισσότεροι από 140 υγειονομικοί είναι εκτός μάχης, καθώς είτε νοσούν είτε είναι σε προληπτική καραντίνα και ένας από αυτούς νοσηλεύεται διασωληνωμένος.

Παντού, οι υγειονομικοί εξακολουθούν να δίνουν μια μάχη πέρα από τα όρια για να διασφαλίσουν τις δυνατόν καλύτερες συνθήκες νοσηλείας, μέσα στον ορυμαγδό των ελλείψεων.

Στο μεταξύ, από χτες ξεκίνησε η μεταφορά των πρώτων ασθενών με κορονοϊό από τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προς το κέντρο αποκατάστασης «ΑΡΩΓΗ». Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρθηκαν περίπου 15 ασθενείς από το ΑΧΕΠΑ και το «Παπαγεωργίου» και μέχρι τέλος της βδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταφορά τουλάχιστον 100 ασθενών.

Στα όριά τους παραμένουν και τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, παρά τις προσπάθειες των διοικήσεων να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, όπως στην περίπτωση των νοσοκομείων Πέλλας και Κιλκίς.

Η διοίκηση των νοσοκομείων Πέλλας (Εδεσσας και Γιαννιτσών) φαντασιώνεται μικροπολιτικά και μικροκομματικά κίνητρα πίσω από τις καταγγελίες των υγειονομικών, ενώ η διοίκηση του Νοσοκομείου Κιλκίς προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, επιβεβαιώνοντας στην πραγματικότητα και τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στους υγειονομικούς και το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με την παροχή οξυγόνου.

Στο νομό Πιερίας, όπου το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να αυξάνεται, το Νοσοκομείο Κατερίνης έχει φτάσει στα όριά του εδώ και μέρες.

Την ίδια ώρα, δυσκολεύει η ανεύρεση κλινών ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς την Κυριακή απαιτήθηκε να διαμετακομισθούν 3 ασθενείς προκειμένου να διασωληνωθούν, δυο σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και ένας στα Ιωάννινα, και σύμφωνα με μαρτυρία συζύγου ασθενούς με κορονοϊό, που μίλησε χτες σε τηλεοπτικό σταθμό, η αναμονή για να βρεθεί μια κλίνη ΜΕΘ ελεύθερη έφτασε τις 27 ώρες.

Παράλληλα, πλήρεις παραμένουν οι έξι ΜΕΘ στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, όπου νοσηλεύονται σύνολο 56 ασθενείς, 38 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 12 ύποπτα. Γεμάτη είναι και η ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, και πλέον στο νοσοκομείο εξυπηρετούνται μόνο τα ελαφριά περιστατικά με Covid-19, ενώ τα σοβαρά μεταφέρονται σε περιοχές όπου υπάρχει διαθέσιμη Εντατική Μονάδα. Στο Νοσοκομείο νοσηλεύονται 97 ασθενείς, εκ των οποίων 70 είναι στις κλινικές Covid-19, 21 στη ΜΕΘ και 6 στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ).

Στην Καβάλα, την αντίδρασή της στη μετακίνηση ενός γιατρού, θωρακοχειρούργου, στο «Θεαγένειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, εκφράζει η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Καβάλας και καλεί τον υπουργό Υγείας και τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ να ενισχύσουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΓΝ Καβάλας, καθώς, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, «με τον ρυθμό αυτό, σύντομα, δεν θα υπάρχουν πια γιατροί και νοσηλευτές να τους φροντίσουν».

Κρούσματα σε γηροκομείο στη Φλώρινα

Στο μεταξύ, άμεσα μέτρα προστασίας σε όλες τις προνοιακές δομές, σε κάθε χώρο ευπαθών και ευάλωτων ομάδων απαιτεί με ανακοίνωσή της η ΤΕ Φλώρινας του ΚΚΕ με αφορμή τον εντοπισμό δεκάδων κρουσμάτων κορονοϊού σε τρόφιμους γηροκομείου της Φλώρινας. Αρκετοί από τους τρόφιμους του γηροκομείου νοσηλεύονται στο ΓΝ Φλώρινας με βαριά συμπτώματα, ενώ ανάμεσα στους διασωληνωμένους είναι και ο υπεύθυνος του γηροκομείου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ