Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Μεγάλα προβλήματα για καρκινοπαθείς και οροθετικούς

Την πλημμελή παροχή υπηρεσιών Υγείας προς τους καρκινοπαθείς καταγγέλλει με επιστολή του ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Μακεδονίας - Θράκης με επιστολή του στον υπουργό Υγείας.

Μεταξύ άλλων κάνει λόγο για «την ανεπάρκεια και την ελλιπή προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση των ογκολογικών περιστατικών στα νοσοκομεία, ακόμα και στο κατεξοχήν Ογκολογικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, το "Θεαγένειο"», για ασθενείς που «αναφέρουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για το κλείσιμο ραντεβού για θεραπείες και νοσηλεία και την έμμεση προτροπή που αντιλαμβάνονται για την αντιμετώπιση των ογκολογικών τους περιστατικών από τον ιδιωτικό τομέα Υγείας αφού χειρουργεία αναβάλλονται και κανείς δεν μπορεί να παίζει με τον καρκίνο, μιας και τα ογκολογικά περιστατικά θεωρούνται επείγοντα».

Ο Σύλλογος ζητά άμεση πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας και ένταξή του στην αντιμετώπιση της πανδημίας με όρους δημοσίου συμφέροντος. Επισκευή και επαναλειτουργία του «Λοιμωδών» και του 424 παλιού Στρατιωτικού Νοσοκομείου για ενδεχόμενο 3ο κύμα COVID. Αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ και ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Επαναλειτουργία Προληπτικού Ελέγχου με rapid test για τους ασθενείς. Λήψη μέτρων για την αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Στο μεταξύ, πρόβλημα με τη νοσηλεία των οροθετικών έχει προκύψει μετά την αναστολή λειτουργίας της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του ΑΧΕΠΑ, όπου μέχρι πρότινος νοσηλεύονταν, αφού η μονάδα μετατράπηκε και αυτή σε νοσηλείας περιστατικών κορονοϊού, στο πλαίσιο της πολιτικής μετατροπής των νοσοκομείων σε μιας νόσου.

Χαρακτηριστικό είναι το αδιέξοδο που έχει προκύψει με τη μεταφορά άστεγου οροθετικού ασθενούς που διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» με πολλαπλά κατάγματα, μετά από ατύχημα. Μετά την παροχή κάθε ιατρικής βοήθειας, ο ασθενής έπρεπε να βγει από το νοσοκομείο, γιατί είναι αδύνατη η περαιτέρω περίθαλψή του εκεί, αν και ο ασθενής παραμένει κλινήρης.

Εγιναν προσπάθειες από την Κοινωνική Υπηρεσία του νοσοκομείου για εισαγωγή του ασθενούς σε κάποια ιδιωτική κλινική. Σε δύο περιπτώσεις που αρχικά δέχθηκαν, στο άκουσμα της οροθετικότητας, τελικά του αρνήθηκαν την εισαγωγή. Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι ο στιγματισμός και η περιθωριοποίηση ασθενών είναι καθημερινό φαινόμενο. Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε βρεθεί κλινική να τον περιθάλψει.

Ολα αυτά κι ενώ σήμερα, Παγκόσμια Μέρα Κατά του HIV, κάποιοι θα σπεύσουν και πάλι να πουν μεγάλα λόγια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ