Αιχμές κατά της γερμανικής κυβέρνησης για τη στάση της στα Ελληνοτουρκικά άφησε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Politico», παρακάμπτοντας βέβαια το γεγονός ότι οι ίδιοι την έβαλαν, μαζί με το ΝΑΤΟ, «διαμεσολαβητή» για τις επικίνδυνες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά.
Ενόψει και Συνόδου Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη, ο Ν. Δένδιας σημείωσε πως «αδυνατώ να καταλάβω το δισταγμό της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια ισχύ που έχει η οικονομία της για να δώσει ένα σαφές παράδειγμα ότι οι χώρες πρέπει να υπακούουν στο διεθνές δίκαιο», ενώ, καλλιεργώντας αυταπάτες για το ρόλο των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και παρακάμπτοντας τους πολυεπίπεδους δεσμούς της γερμανικής αστικής τάξης - αλλά και συνολικά της ΕΕ - με την Τουρκία, πρόσθεσε: «Καταλαβαίνω το οικονομικό θέμα από τη γερμανική πλευρά, αλλά είμαι βέβαιος ότι και αυτή καταλαβαίνει την τεράστια αντίφαση του να παρέχεις επιθετικά όπλα σε μια χώρα που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα δύο χωρών της ΕΕ. Αυτός είναι ο ορισμός της λέξης αντίφαση».
Οσον αφορά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, ο Ν. Δένδιας κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, «ανάλογο με τη δέσμευση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, να ηγηθεί μιας "γεωπολιτικής" Επιτροπής».
Ο ΥΠΕΞ επισήμανε ακόμα ότι αν οι ηγέτες της ΕΕ κάνουν το ίδιο όπως στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτώβρη (όταν και κλότσησαν το «τενεκεδάκι» παρακάτω, χωρίς να αποφασίσουν καμία κύρωση σε βάρος της Τουρκίας για όσα κάνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ), ακόμα και με την όψιμη αποχώρηση του «Ορούτς Ρέις» αυτή τη βδομάδα από την περιοχή, αυτό θα σημαίνει ότι δεν έχουν πάρει το μάθημά τους. «Εάν κάνεις τα ίδια πράγματα που έκανες στο παρελθόν και περιμένεις μια άλλη εξέλιξη στο μέλλον, αυτό είναι κάτι που περιγράφεται με τη λέξη "αφέλεια" - και αυτός είναι ο ήπιος όρος θα έλεγα», είπε και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη θα έστελνε λάθος μήνυμα σε όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Οποιος αυθαιρετεί, όποιος καταπατά το διεθνές δίκαιο, όποιος εκβιάζει, αυτός στο τέλος της ημέρας μένει ατιμώρητος στη χειρότερη περίπτωση ή και ανταμείβεται κιόλας».
Στην ίδια συνέντευξη ο Ν. Δένδιας έσπευσε να αναφέρει ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ, λέγοντας πως τόσο ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όσο και ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή και τα ελληνοτουρκικά προβλήματα. «Πιστεύω ότι η περιοχή χρειάζεται την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και ιδιαίτερα τη στρατιωτική τους παρουσία, με τρόπο που θα αντισταθμίζει την έλλειψη ευρωπαϊκής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί στο μεταξύ πως με διαρροές του το ΥΠΕΞ έσπευσε να διαψεύσει δημοσιεύματα περί μυστικής συνάντησης του υπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο, στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψής του στη Γερμανία.