Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Νέες αναδιαρθρώσεις για το κεφάλαιο

Τη δρομολόγηση νέων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε χτες, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν χάνει στιγμή, αντίθετα επιταχύνει εν μέσω πανδημίας στον αντιλαϊκό κατήφορο.

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκαν μια σειρά από νομοσχέδια, πρωτοβουλίες και σχέδια δράσης, «τα οποία αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση παρά την κρίση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις», όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση του Μαξίμου, που παραπέμπει και στην επισήμανση του πρωθυπουργού ότι «απαντάμε στις ανάγκες τού σήμερα δρομολογώντας μεταρρυθμίσεις τού αύριο».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης παρουσίασε το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων», που «στο πλαίσιο ενίσχυσης της ελκυστικότητας της χώρας ως επενδυτικού προορισμού» έρχεται να κάνει ένα «άλμα» σε σχέση με τις αδειοδοτήσεις των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, καθώς προβλέπει ότι και οι όποιοι έλεγχοι, με βάση το «ξεπουπουλιασμένο» νομοθετικό πλαίσιο που έχει απομείνει από τις παρεμβάσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, θα γίνονται εκ των υστέρων!

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η «μετατόπιση, από τον εκ των προτέρων έλεγχο και την αδειοδότηση, στην καταρχήν ελεύθερη άσκηση δραστηριότητας και στον εκ των υστέρων έλεγχο (...) Δηλαδή οι επιχειρήσεις ξεκινούν να λειτουργούν με απλή γνωστοποίηση στο notifybusiness.gov.gr και οι έλεγχοι διεξάγονται μόνο εκ των υστέρων». Ενώ, όπως λέει η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο «διευρύνεται και επιταχύνεται η αδειοδότηση στους τομείς μεταφορών, εκπαίδευσης, κοινωνικής πρόνοιας και ναυτιλίας», δίνοντας σήμα για παραπέρα επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων και σε αυτά τα πεδία.

Παραπέρα, οι υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και Επικρατείας Κυρ. Πιερρακάκης παρουσίασαν το «πλάνο μετασχηματισμού» των ΕΛΤΑ, που προβλέπει αναδιάρθρωση της λειτουργίας τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και «απαλλαγή» τους από εργασιακά δικαιώματα. Βασικοί άξονες του σχεδίου, εξάλλου, είναι ο «εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους, με έμφαση στην υλοποίηση σχεδίου εθελουσίας εξόδου εργαζομένων», η «καλλιέργεια νέας εταιρικής κουλτούρας και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού» κ.ά.

Επιπλέον, ο Κυρ. Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρ. Ζαριφόπουλος παρουσίασαν τη «Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού», που επισήμως αποτυπώνει στόχους, κατευθυντήριες αρχές και στρατηγικούς άξονες παρέμβασης για την περίοδο 2020 - 2025, με στόχο «η χώρα να αποτελέσει (...) πόλο έλξης επενδύσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας».

Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης παρουσίασε την υπαγωγή έργων κατασκευής Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων στις διατάξεις του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων. Καθώς το σκουπίδι και η διαχείρισή του μυρίζουν κέρδη για το κεφάλαιο, στόχος του Κώδικα είναι «η ταχεία ολοκλήρωση μιας σειράς έργων για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, τα οποία αντιμετωπίζουν οριακές καταστάσεις σε σχέση με τη μέχρι τώρα ανεξέλεγκτη διάθεση των αστικών αποβλήτων στις περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και του Βόρειου Εβρου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ